Skip to main content

Tøybleier

  • Anita Aalvik

I dag finnes det praktiske tøybleier i mange ulike modeller - alt fra de gammeldagse snippbleiene, formsydde bleier med ullbukse og til formsydde alt-i-ett-bleier.

Ved å bruke tøybleier kan vi spare miljøet for over 1 tonn med avfall for hvert barn.

Papirbleier inneholder tungt nedbrytbare stoffer, og egner seg ikke til gjenvinning. Bare her i Norge kaster vi ca 220 millioner papirbleier hvert år. Ved å bruke tøybleier kan vi gjøre en liten innsats for miljøet og fremtiden til våre barn. Tøybleiene er dessuten gode mot babyhuden. Bomull er et naturlig stoff som ikke fremkaller allergiske reaksjoner, og kan forhindre bleieutslett.

 

Dette trenger du for å komme i gang med tøybleier:

  • Ca. 20-25 bleier, avhengig av modell og tørkemuligheter hjemme hos deg og hvor ofte du har tenkt å vaske. Hvis du har 20 bleier, må du regne med å sette på en bleievask hver tredje dag.
  • Alle tøybleier må ha en fuktsperre som forhindrer at klærne blir gjennomvåte. Noen bleier har en fastsydd fuktsperre, andre brukes med overtrekksbukse i polyester, nylon eller ull.
  • En rull med rispapir som du kan legge i bleiene. Papiret gjør det lettere å fjerne avføring fra bleiene.
  • Bomullsinnlegg som du kan legge i bleien når du trenger ekstra oppsuging, f.eks. om natten.
  • En stor bøtte til brukte bleier.

 

Cirka priser på tøybleier/ startpakke
Prisene vil variere etter hva type tøybleier du bruker. I dette eksempelet har vi brukt Kushies Ultra tøybleie, som er en alt-i-ett-bleie med 100% bomull innvendig og et vanntett ytterlag.

Startpakke (4-10 kg):
20 bleier a kr 79,60 = 1592,- kr
1 pk bomullsinnlegg = 79,- kr
3 ruller rispapir = 54,- kr
Sum 1725,- kr

En del kommuner gir i dag tilskudd til småbarnsforeldre som bruker tøybleier i stedet for papirbleier. Dette vil gjøre det enda rimeligere.

 

Hva sparer du på å bruke tøybleier opp i mot hva papirbleier koster?

Tøybleier (Kushies Ultra)
20 bleier (4-10 kg) a kr 79,60 = 1 592,- kr
20 bleier (10-20 kg) a kr 89,80 = 1 796,- kr
2 pk bomullsinnlegg = 158,- kr
9 ruller rispapir = 162,- kr
Vaskekostnader 335x3 = 1 005,- kr


Utgifter i hele bleieperioden = 4 713,- kr

Papirbleier
1. året:
6 bleier pr. dag x 2,12 kr = 12,72 = 4 642,- kr
12,72 kr x 365 dager
2.året:
5 bleier pr. dag x 2,6 kr =13 kr
13 kr x 365 dager = 4 745,- kr
3. året
4 bleier pr. dag x 2,8 kr = 11,2 kr
11,2 kr x 365 dager = 4 088,- kr


Utgifter i hele bleieperioden =13 475,- krI dette eksemplet sparer en (13 475 - 4713) 8762 kr ved å bruke Kushies Ultra tøybleier i stedet for papirbleier.

 


Hvordan skal man vaske/behandle tøybleier?

Tøybleiene er mye enklere å bruke enn de fleste tror. I stedet for å gå ut i den overfylte bossdunken hver gang du får en illeluktende bæsjebleie, tar du deg en tur på vaskerommet hver tredje dag med en bøtte bleier som du tømmer i vaskemaskinen.
Hvilken bleie du velger vil være smak og behag. Noen sverger til ull. Andre vil ha minst mulig arbeid, og velger en alt-i-ett-bleie. De nye alt-i-ett-bleiene brukes og ser ut som en papirbleie, og du slipper å ta av benklærne ved bleieskift.



Før bruk
Bleiene får bedre sugeevne hvis du vasker dem bruk. Hvis du bruker ullbukser, må de være lanolinbehandlet. Bleiebøtta kan plasseres på baderommet eller vaskerommet.


Bleieskift
Bruk rispapir i bleien. Ved bleieskift kaster du rispapiret med avføring i toalettet, og bleien legges i en bøtte med vann. Hvis du bruker ullbukser må disse byttes stort sett ved hvert bleieskift. Disse kan henges til tørk dersom det ikke er avføring på de. Evt. borrelåser brettes inn i sidene før du legger de i bøtta. Hvis du bruker bøtte uten lokk kan lufttilgang hindre lukt. Litt eddik i vannet tar også lukt.


Bleievask
Tøm bleiebøtta i vaskemaskinen og vask på 60-95 grader. Bruk vaskemiddel uten blekemiddel, og ikke bruk skyllemiddel, da det kan irritere barnets hud og vil redusere bomullens sugeevne. Bleiene kan tørkes i tørketrommel eller henges til tørk.



Til slutt noen gode generelle råd til stell av barnestumpene

Stellet er viktig som forebygging for å unngå såre barnerumper. Bruk minst mulig såpe, evt. såpe med lav pH, og skyll godt med vann etterpå. Olje er skånsomt og behagelig å vaske med.

Alle bleier bør skiftes ofte. Foreldre har tendens til å vente lengre mellom hvert skift når de bruker engangsbleier. Det er fordi det superabsorberende kjemikaliet i engangsbleier gjør at barnet sitter lengre i en våt bleie, og øker risiko for bleieutslett. La barnet ligge en stund uten bleie og lufttørre ved bleieskift dersom du har tid til det. Barnet elsker det, og dette er en ideell stund til kommunikasjon mellom mor/far og barn.

Vær forsiktig med bruk av våtservietter. Våtservietter inneholder ofte sprit og kan redusere hudens beskyttende fettstoffer. Like bra med en våt vaskeklut i en plastpose. Dersom huden er sår, smør huden godt etter hvert stell med en god (sinkholdig) salve.