Barnas tannpuss
Denne artikkelen er laget i samarbeid med tannpleier Kjersti Nyland i Sandefjord.
Barna bør pusse tennene 2 ganger daglig, hver morgen og hver kveld. Aller viktigst er det om kvelden, men det optimale er 2 ganger daglig. Ikke skyll etter tannpuss med fluortannkrem, bare la barnet spytte ut. Det er også viktig at man ikke drikker annet enn vann etter tannpussen om kvelden.
Når du skal pusse det lille barnets tenner, kommer du best til dersom du lar barnet ligge på stellebordet, og selv stiller deg bak barnets hode når du pusser. Puss med forsiktige bevegelser fram og tilbake, og pass på å få med den biten som ligger opp til tannkjøttet.
Hva slags tannkrem bør små barn bruke?
Små barn bør bruke fluortannkrem som inneholder minst 0.1 % fluor. Type velges ut i fra egen smak. Man kan prøve å unngå "Total-tannkrem" som inneholder tricolsan, da dette stoffet kan forstyrre normalfloraen i munnen. Har man problemer med sår i slimhinnene kan man prøve Zendium tannkrem som ikke inneholder såpestoffet Natriumlauryisulfat, som kan forårsake disse sårene.
Hvor viktig er tannpussen?
Tannpuss er helt nødvendig for å unngå hull i tennene. Pusser man ikke bort plakket (bakteriebelegget) som ved hjelp av sukker i mat og drikke produserer syre, så blir det hull i tennene.
Når bør man starte med tannpussen?
Man bør starte med tannpuss fra første frembrudte tann, dvs 6-8 måneders alder. Jeg anbefaler ofte at man kjøper en babytannbørste tidlig, og lar babyen leke med denne under kveldsstellet, de synes ofte den er god å bite på. Og så innarbeides vanen med at tannpuss er en del av det å bli stelt.
Anbefales bruk av fluortabletter?
Fluortabletter anbefales nå til risikobarn, de som står i fare for å få hull, pga. sykdommer, medisinbruk, problemer med tannpuss, hyppige inntak av annet enn vann, eller der det er påvist hull, eller begynnelser til hull. Dersom man ikke har fluor i vannet og bruker bare litt fluortannkrem kan det være en ekstra forsikring å ta fluortabletter. Man kan ikke gjøre noe galt, men det er en sjanse for at det er unødvendig. Ellers så går det an å ta 1 fluortablett i steden for å bruke fluortannkrem, da har man god kontroll på hvor mye fluor barnet får i seg. Fluortabletter fåes kjøpt på apotek. Der har de oversikt over hvilken dose man skal ta, tilpasset barnets alder.
Anbefales tanntråd eller tannstikkere til barn?
Står tennene inntil hverandre bør man bruke tanntråd, uansett alder. Tannbørsten kommer ikke til mellom tenner som står inntil hverandre, så der er det bare tanntråd som gjør godt nok rent. Oftest er det aktuelt mellom de bakerste jekslene i melketannsettet, men dette må vurderes fra barn til barn. Tanntråden bør brukes hver kveld. Det finnes tanntrådholdere å få kjøpt på apotek. De letter ofte jobben. Nå har det også kommet en tanntråd som heter Miracle, denne fåes kjøpt på MENY. Tannstikkere anbefales ikke for å rengjøre mellom tennene på små barn. De har så fint tannkjøtt som fyller ut mellomrommet mellom tennene, så dette kan skyves litt tilbake dersom man bruker mye tannstikkere. Tannstikkeren gjør heller ikke rent på kontaktpunktet mellom tennene.
Har du noen tips til barn som ikke vil pusse tennene?
Vil ikke barnet pusse tennene må foreldrene gjennomføre tannpussen likevel. Man gjør barnet en "bjørnetjeneste" ved å la de slippe å pusse tennene. Etter en stund blir det hull, og da kan man få vondt, og problemer med å reparere hullene. Syng, eller fortell et eventyr, prøv å vri oppmerksomheten bort fra det og ikke ville pusse tennene. Man kan også dele på tannpussen, først barnet og så en voksen.
Er det egentlig så farlig med hull i melketennene - de byttes jo ut?
Det er ikke farlig å få hull i tennene, man dør ikke av det. Men det er en dårlig start, hull i tennene kan føre til mye plage og smerte, det kan være traumatisk å få reparert hullene. I verste fall, dersom tennene må trekkes pga hull kan det blir vanskelig for de nye tennene å komme på rett plass.
Går tendensen mot flere hull eller null hull?
Vi ser en tendens til flere hull, siden 1997 har antallet barn med hull økt, det bekymrer oss.
Hvordan bør barnets tannbørste være og hvor ofte bør den byttes?
Barnets tannbørste bør være liten og myk. Jo mindre den er, jo lettere er den å komme til med. Den bør byttes når den er slitt, når busten spriker. Begynner den å sprike med en gang, er det tegn på at man pusser for hardt.
Er det noen spesielle pusseteknikker for barnas tenner?
Den enkleste pusseteknikken er "Skrubbemetoden". Den går ut på at man plasserer tannbørsten vinkelrett på tannflaten, og skrubber frem og tilbake, ca. 10 ganger frem og tilbake i hvert område. Det er viktig å plassere tannbørsten langs med tannkjøttskanten. Det er også viktig å jobbe systematisk - begynn bakerst, puss hele utsiden, innsiden og tyggeflatene, både oppe og nede.
Hvor pusses det dårligst når foreldrene pusser, og hvor pusser barna selv dårligst?
Det er vanskelig å gi et generelt svar på dette. Pusser man systematisk har man kommet langt. Det er viktig å være bevisst på hvor man pusser, utside, innside og tyggeflater. Begynn bakerst på den ene siden, og avslutt bakerst på den andre siden. Fortennene oppe og jekslene er de stedene det oftest blir hull.
Hva slags skade kan saft eller annen drikke gjøre?
Alt annet enn vann kan gi hull i tennene. Store mengder sukkerfri brus/saft kan også gi etseskade på tennene. Mellom måltidene og om natten er det viktig å kun drikke vann. Melk er f.eks. like ille som saft.
Hvordan kan man best unngå hull?
Man kan unngå hull ved å gjøre følgende:
- Ikke spise eller drikke annet enn vann mellom måltidene og om natten
-
Pusse tennene med fluortannkrem morgen og kveld
-
Bruke tanntråd der tennene står inntil hverandre
-
Ta fluortabletter
Hvor mange tenner har man totalt?
Vi har 20 melketenner og 32 permanente tenner (dersom alle visdomstennene kommer). Melketennene dannes under svangerskapet og bryter frem fra ca. 6-8 måneders alder - ca. 2,5 år. De permanente tennene begynner å bryte frem ved ca. 6-7 årsalder og frem til ca. 12 årsalder. Tannfrembrudd er veldig individuelt. +/- 1 år er helt normalt. Alle melketennene felles, og erstattes av permanente tenner. Det kommer også 6-års jeksler, 12-års jeksler og evt. visdomstenner.
Hvor lenge har barn rett til gratis tannbehandling?
Barn har rett til gratis tannbehandling fra 0-18 år. Tannhelsetjenesten innkaller til undersøkelse første gang ved 3-4 årsalder. I Vestfold undersøkes alle hos tannpleier, som henviser til tannlege ved behov. Er det noe man lurer på er det bare å ta kontakt med nærmeste tannklinikk.
Hvor ofte innkalles barn til tannlegen?
I Vestfold innkalles barn vanligvis hver 20. måned. Er det spesielle funn innkalles de oftere.
Bør man ta spesielle forholdsregler når man er gravid?
Når man er gravid er det viktig med god munnhygiene. Man kan reagere kraftigere på plakk, og få betennelse i tannkjøttet. Men dersom munnhygienen er på topp merker man som regel ingen forandring.
Hva kan man gjøre med en utslått tann?
Dersom man slår ut tennene er det viktig å ta kontakt med tannklinikken. Er det en melketann som er slått helt ut, så gjør man ikke noe med den. Men er det en ny/permanent tann bør den oppbevares i spytt eller melk. (evt. fysiologisk saltvann) og bringes, sammen med pasienten til tannlegen, som vil prøve å sette den på plass igjen. Det er viktig at den settes på plass så fort som mulig, men den må være ren, og oppbevart på riktig måte.
Hvordan er erfaringene med barn hos tannpleier?
Det går stort sett fint å gå til tannpleier med små barn. Er det omfattende tannbehandling hos tannlege kan det være litt vanskelig, og vi venter i enkelte tilfeller med behandling, evt. prøver å gi litt beroligende medisin.
Tilslutt lurer jeg på om 2 rykter jeg har hørt stemmer:
Gir det færre tannskader å drikke brus med sugerør?
Det er nytt for meg i såfall. Jeg ville heller ha prøvd å unngå å drikke brus mellom måltider og om natten.
Kan hull være smittsomt?
Man bør ikke suge på barnets smokk, og man bør være forsiktig med å dele bestikk med små barn, da man har ulik bakterieflora i munnhulen. Karies er ikke smittsomt, det er mer vaner som kan overføres til barna. Har man f.eks. problemer med tannkjøtt og tannløsning kan ugunstige bakterier overføres til barnet. Eller har man herpes - utbrudd på leppen, kan dette viruset overføres til barnet.