Bursdagsfeiring for ulike aldere
Det er stor forskjell på hvordan barn i ulike aldere feirer bursdag. Her er noen tips.
1-åringene:
Dette er mest for foreldrenes skyld, og kanskje også besteforeldrene. Ettåringene kommer sikkert sammen med en voksen, ta derfor det med i planleggingen av maten. Bursdagsbarnet er nok mest opptatt av det fine papiret pakkene er pakket i. Det kan lett bli "litt for mye", så vær god vær forberedt.
2-åringene:
Det tryggeste er nok fortsatt å ha med en voksen de kjenner. De klarer ennå ikke å delta i organiserte leker, men liker gjerne å danse. Ha derfor masse musikk og leker til å leke med. Maxtid: 2,5 time.
3-åringene:
Disse greier seg vanligvis uten foreldrene, men ha nok voksne til å hjelpe til bl.a. til do-besøk, rydding og evt. trøst.
4-åringene:
Nå har barna blitt store, de klarer å samarbeide og leke sammen. Men de kan fort bli overstimulerte, så planlegg lekene deretter. Legg inn pause, og ikke la festen vare for lenge.
5-åringene:
Her kan det bli en del bråk. Planlegg flere leker enn du tror de vil leke, så har du noe i bakhånd. Prøv å variere mellom rolige og aktive leker.
6-åringene:
Barna har ofte evnen til å male, klippe og lime, og vil nok hjelpe til med forberedelsene. Sørg for masse plass og planlegg aktivitetene godt.
7-åringene:
Nå forstår barna regler til leker, og er flinke til å samarbeide. Arranger gjerne lagaktiviter. Pass på at alle kan vise at de er flink til noe, så slipper noen å føle seg "dårlige".
8-åringene:
Nå inviterer man ofte bare barn av samme kjønn. Man kan f.eks. dra til svømmehallen, spille bowling, dra og se dukketeater m.m.
9-åringene:
Denne alderen kan være vanskelig. Barna har sterkt utviklet konkurransementalitet, og liker å vise hva de kan. Lagleker er bra, og også det å opptre. Spørreleker og gjetteleker er også fint.
10-åringene:
Disse er nok gjerne like opptatt av at festen blir vellykket som du er. De vil hjelpe til med å velge leker og aktiviteter, lage kort, bake kaker og pynte.