Skip to main content

Lekeguide: 1 - 6 måneder

  • Anne Lise Johannessen

Alt babyen din lærer i løpet av det første året i livet begynner med sansene. Faktisk blir de viktigste områdene av babyen sin hjerne "lyst opp" av stimulering av hjernen. Vi har samlet sammen tips om leker, det å være foreldre og aktiviteter som er spesielt gode for å stimulere din nyfødte sine sanser og utvikling, helt fra begynnelsen.

 

1 mnd:

En av babyen din sine favorittleketøy er hans egne føtter! De er myke og bevegelige, og alltid nære hendene. Og det føles litt morsomt når de blir tatt på! Din baby kan fokusere på en ting 20-25 cm borte, men ser ikke detaljer. Han kan høre høye lyder og blir roligere av lave lyder. Han ser intenst og uavbrutt når noen snakker til ham og imiterer deres ansiktsuttrykk.

Riktige leker: Myke leker/dukker, aktivitetsspeil, uroer og spilledåser

 

2 mnd:

Nå er babyen sine sanser i et høyere gir og begynner å jobbe sammen for å klare å finne ut av verden, så vær sikker på at babyen din får nok av opplevelser som stimulerer sansene. Den mest fantastiske delen av din baby sin utvikling er dette stadiet hvor du ser at sosial kompetanse begynner å ta form... og hvilken som helst dag vil du bli belønnet med et smil! Hun kan lære at en hendelse følger en annen. Hun slår ut med armene og vinker når hun er opprømt. Hun lærer å få ting til å skje. Hun smiler direkte til folk og forventer å få sin del av en "samtale". Hun kan lokalisere en lyd foran seg, men ikke bak seg.

Det å utvikle øye/hånd koordinasjon tar tid, men hvis du følger nøye med på babyen din kan du se de første forsøkene på å kontrollere de små hendene. Morsomme fingerleker kan hjelpe babyen din med å øve på motoriske ferdigheter.

Riktige leker: Leker som oppmuntrer til fysisk aktivitet, som sparking, Aktivitetsgym på gulvet med blinkene lys, musikk og ting som henger til å se på, Aktivitetstepper

 

3 mnd:

Din baby sitt sove- og spise mønster blir nå mer forutsigbart. Du vil også legge merke til at barnet ditt oppdager nye måter å kommunisere med deg og oppdage verden på… ta på, føle og ta tak i alt som er i nærheten! Gi barnet ditt sansestimulerende leker, spill beroligende musikk, og les om hvordan du kan forstå din baby sine hint når dere leker sammen.Når hun ligger på magen kan hun begynne å løfte hodet sitt opp og reise seg opp på albuene. Hun er interessert i fjes og gjenkjenner mammaen sin. Hun kan holde på ting og veive rundt med dem. Hun strekker seg ikke med vilje, men sveiper over ting og hvis de beveger seg, prøver hun igjen.

Fordi barnet ditt er en nykommer på denne planeten, bruker han mye tid på å prøve å finne ut av omgivelsene sine. Hjelp han ved å leke helt-borte leken!

Riktige leker: Håndholdte rangler eller leker på en ring, aktivitetsgym, aktivitetsspeil.

 

4 mnd:

Dette er en fin tid til å få din fire måneders gamle baby til å forstå "Jeg kan få det til å skje". Lær babyen om årsak og virkning ved å leke enkle leker eller gi babyen aktivitietsleker som han kan være interaktiv med nå takket være en mye bedre øye-hånd koordinasjon. En baby på fire måneder er interessert i mennesker og kjenner igjen de som er kjente for henne. Hun hviner av fryd og ler. Hun ser på hendene sine. Hennes hender er nå stort sett åpne og hun lukker hendene sine rundt ting som hun tar på. Koordinasjonen av å se og strekke er vanskelig, men han kan klare det hvis han får mye hjelp fra deg.

For å hjelpe babyen din med å forsterke sine synsferdigheter, så lek med flakkende lys. Dette er en stille lek som du kan spille om kvelden, rett før din kjære skal legge seg til å sove, eller som kan roe han ned.

Riktige leker: Aktivitetsleker til å ta med, leker med forskjellige lyder, klare farger og lys, Leker med vennlige fjes, Håndholdte rangler eller leker på en ring.

 

5 mnd:

Med økende øye-hånd koordinasjon, kan ikke babyen bare se ting lenger, men også rekke, ta og smake dem! Hver dag bringer med seg noe nytt. For å fange babyen din sin oppmerksomhet foreslår vi forskjellige og trygge gjenstander og leker med variert form, størrelse og struktur. Han ruller fra magen til ryggen. Stasjonære ting er nå mye klarere men han foretrekker fortsatt sterke kontraster, skarpe kanter og klare farger. Han smiler til andre babyer, spesielt den i speilet. Hans hender er åpne og han strekker seg for å røre og ta. Mens barnet ditt vokser og utvikler seg, bidrar de fem sansene til at det skjønner mer om seg selv og verden rundt seg. Det å leke i en vannbalje gir en komplett sanseopplevelse, samtidig som det byr på mye moro!

Riktige leker: Roly-poly slå-med-balltre leker, leker som hjelper til med å utvikle en forståelse for "jeg-et", håndholdte musikkleker, aktivitetsleker, babybøker for å spise på, peke i, eller snakke om.

 

6 mnd:

Undre, prøve og finne løsninger - så mye blir oppdaget gjennom lek. Og alt forandrer seg rundt 6 måneder når babyen din lærer seg "Jeg kan få ting til å skje!". Lekene og aktivitetene som du finner her vil skape flere spennende muligheter for babyen din til å utforske, lære og få ting til.Når hun sitter oppreist, trenger hun bare litt støtte og kan sitte en kort stund uten støtte. Hun kan slå med ranglen og rope på samme tid. Hun begynner å se etter ting hun mister. Hun deltar i aktiviteter som dreier seg om henne.

Mens barnet ditt vokser og utvikler seg, bidrar de fem sansene til at det skjønner mer om seg selv og verden rundt seg. Det å leke i en vannbalje gir en komplett sanseopplevelse, samtidig som det byr på mye moro!

Riktige leker: Stableleker, leker som oppmuntrer til krabbing, handling/ respons leker, babybøker for å spise på, peke i, eller snakke om

Denne siden er laget i samarbeid med www.fisher-price.no