Skip to main content

Jenny Colgan

Jenny Colgan er en bestselgerforfatter som forener romantikk med humor og hjertevarme. I tillegg til å skrive hyggelige bøker, så elsker hun Norge. Jeg har vært heldig å få et intervju med henne.

Tekst: Anne Lise Johannessen, Mai 2023 | Foto: Kajsa Göransson
Hvorfor ble du forfatter?

– Det var egentlig det nærmeste jeg kom det å være en leser. Jeg elsker å lese bøker, og det tror jeg de fleste forfattere gjør. Jeg jobbet opprinnelig i helseadministrasjonen, men var lei av jobben.

Så da skriver du på heltid?

– Det gjør jeg. Jeg skriver en sommerbok hvert år og en julebok annen hvert år.

Du har vært i Norge flere ganger. Hva synes du er den største forskjellen mellom Norge og Skottland?

– Jeg ELSKER Norge. Det er et fantastisk land. En gang vil jeg besøke Tromsø, hvor jeg ikke har vært. Jeg elsker helt klart Kristiansand, Trondheim og Oslo. Dessuten har jeg forelsket meg i Bergen. Jeg elsker alle bibliotekene og museene dere har.

Norge og Skottland har ganske likt klima, men nordmenn er flinkere til å komme seg ut. Skottene fryser lettere, også foran peisen. Jeg tror nordmenn isolerer husene sine bedre.

Og hva tenker du er de største likhetene?

– Jeg tror vi begge er glad i selskaper, spesielt på vinteren når det er mørkt. Skottland ligner mer på Skandinavia desto lenger nordover du drar. Menneskene blir også høyere når du drar opp til Østkysten. Den nærmeste jernbanestasjonen til Lerwick er Bergen.

Flora bor på den skotske øya Mure. Hvordan fant du på henne?

– Jeg bodde i Frankrike (siden mannnen min pendler mye i jobben) da moren min ble syk, og jeg måtte flytte tilbake til Skottland. Det var det som inspirerte meg til hele serien – flytte tilbake for å bo i Skottland. Det var tyve år siden jeg bodde der sist. Jeg så hvordan landet hadde forandret seg til å bli et sterk, heftig og uavhengig lite land. Jeg likte det jeg så, og det fikk meg til å ville skrive om det. Det er mer eller mindre sånn Flora ble til.

Hvordan fant du på resten av persongalleriet ditt?

– Jeg får inspirasjon hele tiden fra alle steder. Etter å ha vært ute eller i byen, eller etter å ha lest avisa. Jeg så dessuten en dokumentar om Everest hvor de intervjuet en redningsarbeider, og jeg syntes han var veldig interessant.

Mure finnes ikke i virkeligheten. Hvorfor fant du på en egen øy?

– Med mindre du skriver om en storby som f.eks. Edinburgh eller Paris, er det beste å skrive om steder som ikke finnes i virkeligheten. Skriver du om virkelige steder, blir folk ofte så opprørt hvis du beskriver noe feil.

Jeg ble inspirert av en øy i vest som heter Bute, og Shetland som ligger nordøst. Shetland ligner litt på Færøyene. Den er skikkelig avsidesliggende.

I bøkene dine finner man mange lekre kakeoppskrifter. Er du selv en god baker?

– Da jeg flyttet fra Frankrike måtte jeg lære meg å lage mat. Jeg erfarte at det ikke var så vanskelig som jeg trodde. Jeg la ved oppskrifter i bøkene, og tenkte at om jeg kan bake dem, så kan alle det, for jeg er virkelig ikke noe naturtalent. Heldigvis er mannen min veldig flink til å lage mat.

Hvor mange bøker tenker du at det vil bli om Mure i framtida?

– Jeg skriver en bok om gangen, og vet aldri hva som blir neste prosjekt.

Kan du fortelle oss om ditt neste bokprosjekt?

– Min neste bok handler om en kvinnelig pilot som flyr et av disse småflyene til avsidesliggende øyer i Skottland og strander der. Det er en morsom historie.

Har noen av bøkene dine blitt filmatisert?

– Nei, flere har blitt solgt til filmselskaper, men det skjer ikke noe mer. Nå har jeg erfart å ikke glede meg for mye når det skjer. Men hvem vet? Kanskje et filmselskap fra Norge kan ta opp tråden. Den tanken liker jeg.

Jenny Colgan

Alder: 51
Bor i Skottland
Gift, og har tre barn på 13,15 og 18 år
Har gitt ut mange bøker, derav 5 bøker om Flora som bor på den avsidesliggende øya Mure.


Dette intervjuet ble første gang publisert i 
Hverdagsnettmagasinet i juni 2023