Skip to main content

KUNNE HAN VÆRT FORRÆDER?

Denne høsten har krimforfatter Tom Egeland på en måte hatt sin egen rolle i en slags krimhistorie, nærmere bestemt i programmet Forræder som spilles inn på Midtåsen i Sandefjord.

Tekst: Anne Lise Johannessen | 27.10.23

Alle som har sittet foran TV-skjermen fredag kveld og sett på TV-2 programmet Forræder har ukentlig fått besøk av Egeland i stua. Egeland sier at han fikk en forespørsel fra produksjonsselskapet om han hadde lyst til å være med. Tidligere har han sagt nei til mange realitykonsepter.

– Akkurat Forræder hadde jeg sånn sans for at jeg sa ja, forteller han.

Det ligger kanskje "i kortene" at det er Egeland som blir drept av forræderne i natt. Men hvem vet.. kanskje Mads Hansen lurer oss trill rundt – igjen.

Fikk rollen som lojal

Han ble innkalt til en slags audition som alle deltagerne måtte gjennom. Da programmet startet, fikk han rollen som lojal. Det var en rolle han trivdes i.

– Å være lojal er jo mye enklere enn å være forræder. Så jeg hadde det storveis under oppholdet i Sandefjord.

Han røper at han helt klart også hadde gått inn for å gjøre det bra om han hadde blitt forræder.

– Hadde jeg blitt forræder, så hadde det så klart vært mye mer krevende, sier han, og utdyper at du da må lyve for de andre, spille en rolle, ikke forsnakke deg og i det hele tatt være skjerpet dagen lang.

Han sier at han nok hadde klart å «holde masken, men at han ikke er sikker på hvordan han hadde taklet den rollen.

Krimforfatteren ble selv lurt

Egeland er selv krimforfatter med over 30 utgitte bøker på CV’en. Det er ikke få plott han har tenkt ut. Det gir muligens en fordel i et psykologisk spill som dette.

– Jeg trodde det på forhånd, men det var helt feil: Jeg var like forvirret som alle de andre. Og det inkluderer de som virkelig var flinke til å spille og se folk i kortene. Vi var stort sett på bærtur.

Etter som programmet har rullet over TV-skjermen i noen uker, er det mange deltakerne som har blitt «drept» av forræderne. Det er ingen hemmelighet for oss seere at de gjenværende forræderne i skrivende stund er Morten og Taminna. Dette vet selvsagt ikke deltakerne, og for de de som blir «drept» ser det ut til komme som en stor overraskelse. Heller ikke Egeland hadde en klar teori på hvem det var.

– Tja, noen ganger mistenkte jeg dem begge, men så hadde jeg jo mistanke til nesten alle. Men jeg stemte aldri på noen av dem. Men ved et par anledninger hadde jeg skikkelig mistanke til Morten, – men av helt feil grunn!

Flere av deltakerne har egne systemer for å holde kontroll på spillet. Egelands taktikk var å lese kroppsspråk og følge med på stemmemønsteret til dem andre.

Ble ikke preget av spillet

Nettene er skumle i dette spillet. Det er da forræderne dreper deltakerne. Noen sliter derfor med å sove. Det var ikke et problem for Egeland.

– Jeg sov som en stein. I motsetning til mange andre spillere, som slet med nerver og søvnproblemer. Jeg fantes ikke nervøs.

Det gjør noe med en person å være en brikke i et slikt spill hvor man ikke kan stole på noen.

– Vi var jo alle såre klar over at dette var et spill. Derfor tok jeg det ikke alvorlig, og derfor gjorde det heller ingen verdens ting med meg, sier Egeland.

Hele gjengen ble gode venner, både de lojale og forræderne. Egeland sier at flere av dem kommer han nok til å holde kontakten med – om ikke annet så på Facebook, utdyper han.

Syntes at Sandefjord er en trivelig by

Egeland synes at Sandefjord var en trivelig by å besøke, selv om han utelukkende så den fra innsiden av bilene de kjørte rundt i.

– Det var et strengt regime rundt oss, så vi ble passet på av produksjonen hele tiden. Det var strengt forbudt å snakke om spillet hvis ikke det var kameraer i nærheten som fanget opp samtalene.

– Midtåsen var jo det reneste palasset. Men enten man nå heter Jahre eller Røkke, fatter jeg ikke hvorfor mange trenger "hundre soverom og femti toaletter". Utsikten fra Midtåsen var formidabel, og hagen var jo ingen hage – det var en park! Det satt en atmosfære i veggene der oppe, det må jeg si, sier han.

Foto: TV2

Foto: Fredrik Arff

TOM EGELAND

Tom Egeland (født 1959 i Oslo, hvor han fortsatt bor) er en etablert krimforfatter.

Serien om Bjørn Beltø teller nå 11 bøker. Den nyeste boken «666» kom tidligere i år. Den handler om en amerikansk dommedagssekt som finner ut at de må hjelpe Gud med å utløse dommedag. Det er jo et paradoks at kristenheten har ventet tålmodig på dommedag, Jesu gjenkomst og Guds rike i to tusen år.

Boka  fikk «lunkne» anmeldelser fra VG og Dagbladet, mens flere bokbloggere ga strålende kritikker.

– Lesere har ulik smak, En kritiker er bare en kvalifisert leser med
litt større «makt» enn lesere flest, sier Egeland.

Han forteller at han er i gang med en ny roman, som  han håper vil bli ferdig i løpet av 2024.

Foto: TV2