Skip to main content

Tom Egeland

Forfatteren og journalisten Tom Egeland er født 1959 i Oslo. Han vokste opp på Kalbakken i Groruddalen, der foreldrene drev tobakksforretning og manufaktur. Egeland har gitt ut 26 bøker siden 1988, derav 21 romaner som er oversatt til 24 språk. I 2006 ble Egeland fulltidsforfatter.

Tekst: Anne Lise Johannessen | Foto: Privat | Juli 2021

Jeg har vært heldige å få stille forfatteren noen spørsmål.

Du har gitt ut mange bøker. Hvilken av dem synes du selv er den beste?

– Det "riktige" svaret er nok "den siste boken". Forhåpentligvis utvikler jeg meg som forfatter og lærer noe nytt hver gang. Samtidig er det umulig å svare konkret. Det er litt som å få spørsmålet: "Hvem av barna dine er du mest glad i?" Noen spørsmål har rett og slett ingen svar, og dette spørsmålet må nok besvares av leserne mine, ikke meg. Og selv da vil du da få mange forskjellige svar, rett og slett fordi vi mennesker heldigvis har ulik smak.

Følger alle bøkene dine en fast hovedperson sånn at det er lurt å lese de i rekkefølge, eller er alle historiene frittstående?

– Ingen av bøkene mine må leses i kronologisk rekkefølge. Noen av bøkene er frittstående, men jeg har to seriefigurer. I ni av bøkene skriver jeg om arkeologen Bjørn Beltø, som etterforsker religiøse, mytologiske og historiske mysterier: "Sirkelens ende", "Paktens voktere", "Lucifers evangelium", "Nostradamus' testamente", "Den 13. disippel", "Djevelmasken", "Lasaruseffekten", "Codex" og "Sølvmyntene".

Fire av bøkene handler om journalisten Kristin Bye: "Troll-speilet", "Åndebrettet", "Ulvenatten" og "Falken". Hun er forresten en bifigur i "Kongen", også.

Dessuten har jeg skrevet tre ungdomsbøker med 14-åringen Robert som hovedperson: "Katakombens hemmelighet", "Skatten fra Miklagard" og "Mumiens mysterium".

Hvilket tema liker du best å skrive om i bøkene dine?

– Jeg er glad i mystikk, historie, religion og mytologi. Så det er temaer som går igjen. Andre bøker, som "Ulvenatten" og "Falken", er reinspikka actionthrillere. Jeg er veldig glad i thrillere. Og de to første, "Stien mot fortiden" og "Skyggelandet", er grøssere med parapsykologisk handling.

Fra hvor henter du inspirasjon og får idéer til bøkene dine?

– Fra fantasien og fra virkeligheten.

Du har nettopp kommet med boka "Sølvmyntene". Hva er neste prosjekt?

– Jeg er i full gang med en ny roman om min arkeologhelt Bjørn Beltø.

Før du ble forfatter, var du da selv en flittig lesehest, og hvilken sjanger foretrekker du å lese?

– Den første boken som gjorde uutslettelig inntrykk på meg, var "Frendeløs" av Hector Melot. Som barn leste jeg glupsk alt fra Astrid Lindgren til Anne Cath. Vestly og Egner og alle disse. Så ble jeg fengslet av Jules Verne og deretter kriminallitteraturen: Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Agatha Christie og klassikerne, og André Bjerke alias Bernhard Borge selvsagt.

Særlig elsket jeg historier med en touch av mystikk. Som litt eldre leste jeg alt av Alistair MacLean og Desmond Bagley. Som du skjønner elsker jeg krim og spenning, men jeg er også en stor fan av forfattere som Hamsun, Hemingway, Undset, Garcia Marquez. Ja, sånn kan jeg fortsette og fortsette.

Har du noen bokanbefalinger til oss?

– Jeg kunne liste opp hundre glitrende bøker, men det viktigste er at folk finner noe de selv liker - ikke å lese bøker som jeg liker.

Noen elsker sjangerromaner, det være seg krim, romantikk, fantasy, science fiction eller noe helt andre. Andre foretrekker sosialrealistiske romaner om livene vi lever her og nå. Atter andre er glade i lyrikk eller noveller. Finn ut hva du selv liker!


Dette intervjuet ble første gang publisert i Hverdagsnettmagasinet i august 2021