Skip to main content

Helge Thime-Iversen

Helge Thime-Iversen debuterte med krimromanen «X» i 2013. I år kom hans tredje roman, «Offiseren». Les mer om forfatteren og hans krimunivers her.

Tekst: Anne Lise Johannessen | Foto: Privat | November 2021

Njaal Natland er hovedperson gjennom de tre bøkene forfatteren har utgitt. Njaal er bergenser, men bosatt i Oslo hvor han er taktisk etterforsker i Kripos.

Har du alltid villet bli forfatter?

– Jeg har alltid likt å skrive. På skolen var jeg frustrert over at vi nesten aldri fikk oppgaver der vi fikk skrive fritt og bruke fantasien. Det var alltid en saklig analyse eller drøfting av et tema. På fritiden begynte jeg på mange historier som aldri ble fullført. Etter studiene begynte jeg selvstudier rundt det å skrive og gikk mer metodisk til verks. Det er nok helt avgjørende.

Hva studerte du?

– Jeg er utdannet historiker og studert også arkeologi. Historieinteressen speiles nok i bøkene mine, selv om de for det meste foregår i nåtid.

Hvorfor begynte du å skrive akkurat krim?

– Det var et bevisst valg da jeg begynte å skrive «X» og skyldes nok en fascinasjon av plott og puslespillbiter som skal passe sammen. Jeg tenkte at dette var noe jeg kunne få godt til og trives med å skrive.

Njaal Natland er på din egen alder og bergenser. Tilfeldig?

– Nei, det gjør det mye lettere å treffe på referanser både i geografi, tid og alt annet som følger alderen. Jeg er også bergenser og bosatt et annet sted. Men jeg trives nok bedre i Haugesund enn Njaal gjør i Oslo!

Både «X» og «Offiseren» har handling fra mange steder i landet. Hvorfor er det slik?

– Det er noe av friheten som kommer med å ha en Kriposetterforsker med hele landet som arbeidsområde. Jeg får anledning til å legge handling til flere steder som jeg har et forhold til, også i egen region.

 Den opprinnelige ideen til denne spredningen skyldes nok en biltur hele Norge på langs. Det er så mange spennende plasser i landet vårt.

 Din andre bok, «Blodørn», skiller seg ut her?

– Ja, denne skiller seg ut på flere måter. All handling i nåtid er begrenset til en fiktiv, isolert øy like sør for Stad. Dette ble en motpol til «X» som foregikk over store deler av landet. Jeg ønsket å få frem en følelse av mystikk og gjøre leseren nysgjerrig på hva det egentlig er som foregår her. I tillegg har den to parallellhistorier fra fortiden.

Hva handler årets bok, «Offiseren», om?

– Her blir en mann kastet over bord fra en ferge på Vestlandet. Njaal blir satt på saken, men blir også oppsøkt av en ansatt i PST som ønsker å snakke med Njaal om en kodet melding de har snappet opp. Det viser seg at Norge kan være truet av et terrorangrep. Det blir en kamp om tiden for å prøve å knekke koden.

Njaal har et spesielt forhold til Italia. Gjelder det deg også?

– Jeg elsker Italia, og har vært der flere ganger, men er nok ikke like knyttet til landet som Njaal er. Jeg liker å se nye steder og land. Skal jeg returnere et sted, så er likevel Italia høyt på listen.

Det er en utvikling i Njaals privatliv og sinnsstemning gjennom bøkene. Bør de leses i sammenheng?

– Det er slett ikke nødvendig. Hver bok har sin egen uavhengige fortelling, men det gir selvsagt en ekstra dimensjon å kunne følge litt med på hans personlige utvikling.

Dine bøker er gitt ut på tre ulike forlag. Hvorfor det?

– «X» kom ut på Juritzen forlag, «Blodørn» på eget forlag, og «Offiseren» på Liv forlag. Det har nok flere årsaker, men jeg har høstet gode erfaringer med alle tre løsningene. Jeg er veldig godt fornøyd med samarbeidet med Liv forlag rundt «Offiseren».

Ikke minst har forlaget hele tiden vært veldig effektiv i arbeidet med manus.

Jobber du med et nytt manus?

– Det gjør jeg. Det siste året har vært veldig travelt med et større husprosjekt i tillegg til full jobb, så jeg er ikke kommet så langt som jeg hadde ønsket. Men jeg har stor tro på ideen og er fornøyd med det jeg har skrevet til nå! Så har jeg et annet manus liggende som jeg vurderer om jeg skal blåse liv i igjen. Vi får se.

Ønsker du å jobbe fulltid som forfatter?

– Både ja og nei. Jeg vil kalle det en halvdrøm, rett og slett fordi jeg har en jobb jeg trives i, med en god arbeidsgiver og med veldig gode kolleger. Jeg tror også det ville vært vanskelig å fylle dagen med skriving. Skrivehodet mitt går som regel tomt etter et par timers tømming ...


Dette intervjuet ble første gang publisert i Hverdagsnettmagasinet i desember 2021