Kriminell
sørlands-idyll
Ett år har gått, og vi er tilbake på den hyggelige krimfestivalen til Hans Olav Lahlum. Her skal du få høre litt om hvordan helgen var.
TEKST/FOTO: Anne Lise Johannessen | 27.02.2024
Dette var den ellevte runden med Hans Olav Lahlums krimfestival på hotell Lyngørporten i Gjeving, rett utenfor Tvedestrand. Det idylliske hotellet med sine store og flotte rom, ligger helt nede ved sjøkanten. Tidligere gikk hotellet under tilnavnet bokhotellet, og det passet godt denne helga også. Nesten alle rommene på hotellet var fylt opp med krimelskere, og totalt 50 festivalpass ble solgt. Ellers var 61 personer med på festivalen fredag, mens det lørdag var med 79 krimelskere.
For kort tid siden leste man mye i media om snøkaos på Sørlandet, men denne helga ønsket værgudene oss velkommen med mildt vær og bare veier, og man kjente godt på følelsen av vårstemning.
Maten som ble servert under festivalen var nydelig, og kriminspirert. Lørdag sto det helstekt indrefilet av okse med røbetjuice på menyen – noe som virkelig så ut som et åsted. For orden skyld nevnes at smaken var det ingenting i veien med.
Som tilbehør til maten, leste fire forfattere opp fra bøkene sine. Lahlum leste fra sitt helt ferske og nylig påbegynte manus. Og så var det den sedvanlige og populære krimquizen, hvor man deles i lag. For de beste fire lagene vanket det bokpremier.
Fem hovedforfattere
Arrangøren for festivalen var som vanlig Folkeakademiet Tvedestrand, Bokbyen Tvedestrand, Bokhuset ved Jan Kløvstad og forfatter Hans Olav Lahlum.
I år hadde de valgt å satse på norske forfattere, med hovedforfatterne Trude Teige, Heine Bakkeid, Helene Flood, Randi Fuglehaug og Tom Egeland.
Sammen med Hans Olav, Jan Kløvstad og de andre forfatterne som var til stede sørget de for en fantastisk helg.
Randi Fuglehaug var her for første gang. Hun skriver nynorsk krim fra Voss, men bor nå i Oslo. I år slapp hun sin tredje bok «Skallebank» som i utgangspunktet skulle være den siste i en trilogi, men hun fortalte at hun ikke har stengt døra helt for at det kan komme flere bøker om journalist Agnes Tveit, som hennes hovedperson heter. Randi ble vinneren av forfatterquizen hvor festivalens fem hovedforfattere ble grillet om små detaljer i egne bøker. Randi fikk full pott på alle spørsmål.
– Det var min første gang på denne festivalen, og jeg koste meg veldig. Syntes det var et variert og morsomt program, og det var veldig hyggelig å møte så mange krimlesere. Seieren i forfatterquizen skal jeg leve lenge på, sier hun.
Tom Egeland holdt et interessant foredrag om sine krimbøker. Hans nyeste bok «666» kom i fjor. Bøkene hans er basert på spennende bibelske temaer, uten å være «kristne». Egeland fortalte om en morsom episode da han var på lansering i Italia. Teknikken med oversettelse sviktet, men han klarte å gjenkjenne spørsmålene han allerede hadde fått oversatt flere ganger, og kom godt ut av det. Den gangen jeg kunne italiensk, sa han. Han snakket også om likheten med boka «Da Vinci-koden, og fortalte at det skyldtes av både han og Dan Brown hadde lest boka «Hellig blod, Hellig gral», og latt seg inspirere av denne.
– Lahlums krimfestival i vakre Gjeving utenfor Tvedestrand er en utrolig trivelig festival. Vi forfattere kommer tett på leserne våre og også kolleger som vi ser altfor sjelden. At hotellet og Gjeving er så nydelig, bidrar utvilsomt til suksessen. Jeg har vært med tre ganger nå, og har hatt det strålende hver gang, sier han.
Heine Bakkeid ga i år ut sin femte bok om Thorkild Aske «Sorgsankeren». I 2021 vant han Rivertonprisen for sin fjerde bok, og bøkene er solgt til 18 land.
– Opplegget på festivalen minnet meg om en tur jeg hadde til Finland, der forfatterne fikk et mye tettere forhold til leserne. Jeg liker det veldig godt. Mye god dialog. Opplegget var veldig variert, mye gøy og god latter. Alt i alt er dette den beste norske krimfestivalen jeg har vært på siden debuten som krimforfatter i 2016. Mye på grunn av opplegget, vertene, lokasjonen og publikum, sier Heine.
Helene Flood tok med seg mann og barn, og kom på festivalen lørdag. Hun var der for andre gang. Helene forteller at hun er veldig fornøyd med hotellet, og personalet, som la alt så godt til rette for dem. Helene er utdannet psykolog, og har skrevet tre psykologiske krimbøker. Den siste heter «Enken», og er fra 2023.
– Jeg hadde en veldig fin helg. Jeg fikk snakket om forfatterskapet mitt og «Enken», om hvorfor de heftigste plottene er å finne i familien og om skriving. Det var også overraskende kjekt å bli slått i quizfinale av Randi Fuglehaug, sier hun med et stort smil.
Trude Teige er en slags «hybrid-forfatter». Hun skriver både krim og historiske romaner. Hennes siste krim «Løgnere» kom i 2022, mens den siste historiske romanen «Morfar pustet med havet» ble utgitt i 2021. Hun er nå i gang med den tredje boka som bygger på mormor-morfar-bøkene. Den får tittelen «Mormors utrolige venninner». Hun fortalte bl.a. videre om hvorfor hun var interessert i krigshistorier, og om besøket på Dikemark som inspirerte henne til boka «Pasienten».
Lansering av tre bøker
Det var lansering av tre bøker denne helga.
Kommunedirektør i Tvedestrand, Jan Magne Stensrud har skrevet sin tredje bok «Dødelig kjemi». Den starter med en turgåer som oppdager en bil som har kjørt av veien i et skogsområde. Bilen viser seg å tilhøre lokalpolitikeren Lydia Vike som er sporløst forsvunnet. Forfatteren har bakgrunn som yrkesoffiser, journalist, redaktør og kommunedirektør.
– Boka var noe jeg koste meg med i ledige stunder. Andre driver med frimerker, eller med frivillig arbeid. Jeg skriver krimbøker. Det er min hobby, sier han i et intervju med Tvedestrandsposten.
Knut Frognes har tidligere skrevet flere bøker og er nå ute med en ny krimbok "Operasjon Soria Moria». Handlingen er om den pensjonerte bankmannen Rolf Siljedal, som oppdager en død kvinne på en strand på Borøy. Den avdøde kvinnens niese mener drapet har forbindelse med noe hennes oldefar var involvert i den 9. april 1940, under den tyske okkupasjonen.
John Uhnsgård er ute med sin andre bok om Even Stranger «Til dyr skal du bli» i det som er en planlagt trilogi. Handlingen er lagt til Sørlandet, og denne gangen virvles den ellers så fredsommelige sørlendingen inn i en intrikat drapsgåte. For nok en gang å løse mysteriet på en fullstendig overraskende måte.
Flere forfattere
Sven Petter Næss er rykende fersk med sin bok «Løvinnen» om norsk-indiske Harinder Sing. Denne boka bygger videre på boka «Skjebnesteinen». Det har gått fire år siden Amandeep Kaur rømte fra Norge under dramatiske omstendigheter. Ingen har hørt fra henne siden. En dag dukker en eske med eiendelene hennes opp hos familien. Politietterforsker Harinder Singh gjør alt for å finne niesen. Samtidig blir en kjendisadvokat skutt og drept på åpen gate i Oslo sammen med et tilsynelatende tilfeldig offer.
Agnes Lovise Matre har nylig kommet med sin bok «Fritt vilt» som handler om deling av nakenbilder og dop i ungdomsmiljøene, og alt som naive foreldre ikke skulle tro. Hennes hovedkarakter er politistasjonssjef Bengt Alvsaker. Boken har fått gode tilbakemeldinger i media. Samme dag ble hun belønnet med en 5’er av Tvedestrandsposten. Overraskende og særdeles hyggelig for undertegnede brukte hun også av sin tid til å promotere Hverdagsnettmagasinet.
Også Geir Tangen og Silje Ulstein var til stede, men var ikke framme på scenen denne gangen. Silje kommer med ny bok i august, «Store, vakre troll», mens Geirs bok «Nattslangen» er ventet å komme neste år.
I tillegg til alle disse krimforfatterne, så er festivalsjefen Jan Kløvstad selv forfatter. Han har skrevet de tre dokumentarene «Gjennom hjertet til hjernen», «Levande lokalkultur» og «Austegdelaget i 100 år».
Hvert år er det på festivalen med en lokal kunstner som får selge bildene sine. I år var det Øivind Berg, som kan fortelle at han solgte kunst for godt over kr 10 000
Sannheten om Makta
En liten "bonus" i år var et foredrag på Tvedestrand bibliotek holdt av Hans Olav Lahlum. Flere av dere har sikkert fulgt med på TV-serien Makta, en norsk dramaserie på NRK som handler om maktkampen i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet. Sentralt i maktkampen sto partiets tidligere leder, Reiulf Steen.
Lahlum er ikke bare forfatter, han er også historiker og påpekte flere ting med serien som avvek fra virkeligheten, og bekreftet andre ting som var reelt. Han har tydeligvis full kontroll på sin historie, og trenger ikke engang støtte seg på huskelapper.
– Ingen vet mer om Reiulf Steen enn biografen og historikeren Hans Olav Lahlum, sier Jan Kløvstad til Tvedestradsposten.
Det kom fram mye spennende informasjon, og det ble vist fine bilder. Dette var et veldig interessant foredrag, og de over 100 fremmøtte satt og fulgte ivrig med. Naturlig nok var det mange fra nærområdet, men det var også folk som hadde tatt turen både fra Haugesund, Gjerdrum, Trondheim, Oslo og Vestfold, selv om dette var siste helg i vinterferien.
– Jeg er strålende fornøyd, sier Jan Kløvstad. – Folkeakademiet Tvedestrand tar nå det største lasset i arbeidet med festivalen, og i nært samarbeid med Bokhuset og Bokbyen Tvedestrand går det fint. Bokbyen og festivalen har bidratt sterkt til å få flere krimlesere, og krimforfattere i distriktet. At vi kunne presentere tre nye krimromaner i år er jo veldig bra. De siste ti årene har vi vært år hatt nye lokale krimbøker å presentere, fortsetter han.
Han sier også at han også er dypt imponert over Tvedestrandspostens dekking av festivalen. Og at det også er en fin tosiders reportasje i Agderposten. Nå starter Hans Olav og jeg med planleggingen for 2025. Sett av datoene 21.-23. februar, avslutter han.
– Lahlums krimfestival i vakre Gjeving utenfor Tvedestrand er en utrolig trivelig festival. (Tom Egeland)
Lyngørporten hotell
Fantastiske Lyngørporten hotell ligger fint til nede ved sjøen. De kan tilby hytter, rom og suiter, og samtlige har sjøutsikt. Restauranten byr på høy kvalitet, og de beste råvarene.
I resepsjonen møter vi også i år Trudy, som opprinnelig kommer fra Cape Town i Sør-Afrika. Hun er et eneste stort smil, og er ansvarlig for hotellet.
Trudy er "alltid" på jobb. Hun er den første jeg ser når jeg går til frokost, og den siste jeg ser når jeg går tilbake på rommet om kvelden.
Sover du noen gang?
– Ja, så vidt. Men det ER mye å gjøre. Jeg er på jobb hver dag.
Trudy sier at det er en stor glede å få ønske gjestene velkommen når de sjekker inn. Flere av dem har vært med på festivalen i flere år, og på dem husker hun til og med navnene.
Les mer om hotellet her: https://lyngorporten.no/
Bokbyen Tvedestrand
Ifølge Wikipedia er en bokby et lite tettsted som har en bruktbokhandel som dominerende særpreg. De skriver også at Fjærland var den første bokbyen i Norge. Den ble opprettet i 1995. Deretter var det Tvedestrand som ble bokby i 2003.