Skip to main content

En kriminell fin helg i Jessheim

Forrige helg ble det født en ny krimfestival i Jessheim, Thomas Engers Krimfestival er navnet. Her får du vite mer om den.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, november 2023

16.til 18. november var det krimfestival i Jessheim med hele 24 forfattere som ble bokbadet på scenen. Festivalen varte i tre dager, og det hele ble avsluttet med en festmiddag med spennende tilbehør.

– Det er gjerne sånn når man gjør ting for første gang, så aner man ikke om dette er noe folk vil slutte opp om. Men jeg vil, i all beskjedenhet, si at dette ble en gigantisk suksess, sier arrangøren Thomas Enger.

Thomas har lenge hatt lyst til å lage en krimfestival, men fant liksom ikke tid til det. I år hadde han mindre reisevirksomhet, og startet derfor noen forberedende undersøkelser i lokalmiljøet på Jessheim, for å se om det på interesse.

– Kommunen var med fra første stund, og det ble raskt klart hvor dette kunne holdes, på Kulturbanken Kreti & Pleti. Alt i alt, fra tanken var sådd og til det faktisk ble en fysisk festival, så gikk det fort og smertefritt. Det var mye jobb, så klart, men veldig gøy, forteller Thomas.

Bokbadene ble altså avholdt på Kreti & Pleti, som ligger midt i Jessheim sentrum. Daglig leder Vivi Reierstad forteller at det var rundt 70 gjester på torsdag, 110 på fredag og ca. 70 på lørdag.

– Jeg håpet jo at det ville komme mye folk, at folk ville like det de fikk se og høre, og – ikke minst – at forfatterne koste seg, sier Thomas.

Kulturbanken Kreti & Pleti har arrangementer nesten hver helg, men dette var første gangen de arrangerte en tredagers festival.

– Publikum var en lett blanding fra fjern og nær. De fleste var trolig lokale, men det var også mange nye ansikter. Jeg er veldig fornøyd, og synes arrangementet sklei sømfritt sier Vivi.

Thomas supplerer med å si at de hadde så å si fulle hus hele tiden, og at innboksen hans har vært oversvømt av heiarop i etterkant. Folk har fortalt at det var veldig interessante forfattermøter, gode moderatorer, godt program og veldig god stemning, forteller han.

Ble virkelig imponert

Anita Berglund er forfatter, og bosatt i Larvik. På torsdag var hun i salen som publikum.  

– Jeg ble virkelig imponert. Jeg ELSKER valg av lokale med det stemningsfulle pub-preget. Det var som skapt for en Krimfestival. Det var dyktige og veldig interessante forfattere på besøk, og samtalene på podiet fløt godt, sier hun.

Anita sier hun definitivt vil komme tilbake til neste år.

– Salen var full, og det gir god stemning. Det var gøy at Thomas Enger delte litt av sin erfaring/historie som han hadde sammen med de forskjellige forfatterne, avslutter hun.

Ørjan N. Karlsson er en av forfatterne som var på scenen torsdag. Han sier:

– På første forsøk klarer Thomas Enger å lage en hjertevarm og inkluderende krimfestival. En festival som publikum så vel som forfattere vil returnere til med glede.

24 forfattere på scenen

På festivalen var det et stjernelag med forfattere. På programmet sto Kjell Ola Dahl og Sigbjørn Mostue, Helene Flood og Silje Ulstein, Ørjan N. Karlsson og Ingar Johnsrud, Jørgen Jæger og Chris Tvedt, Jørn Lier Horst, Tove Alsterdal og Jan-Erik Fjell, Antti Tuomainen, Sofie Sarenbrant og Gunnar Staalesen, Tom Egeland og Myriam H. Bjerkli, Trude Teige og Hanne Kristin Rohde, Torkil Damhaug og Øistein Borge, Anne Holt, Alex Dahl, Jan Mehlum og Ingrid Berglund. Derek B. Miller måtte melde avbud.

Thomas Enger sto for de fleste bokbadene selv. Det gjorde han på en strålende måte med gode og relevante spørsmål. Også Gunnar Staalesen, bibliotekar Elisabeth Kjensli Johansen og Tom Egeland bidro som bokbadere.

Magisk festmiddag

Festivalen ble avsluttet med en nydelig treretters middag i de flotte lokalene på Herredshuset, som av mange er kjent som Jessheims stolthet. Også dette flotte kulisser for en fantastisk festival, men litt mer lys i lokalet hadde ikke gjort noe.

Som det perfekte tilbehøret var det fantastisk sang og musikk av Rein Alexander og Petter Anthon. Thomas Enger, Ingrid Berglund og Gunnar Staalesen leste fra sine nyeste bøker, og konferansier for kvelden var Solveig Kloppen.

Det ble også arrangert quiz. Førsteplassen gikk til bordet som hadde Jørn Lier Horst som «kaptein». Den sjenerøse premien var en flaske champagne, samt fri inngang for hele laget til neste års festmiddag.

– Festmiddagen på Herredshuset tror jeg det kommer til å gå gjetord rundt omkring. Mer kan man ikke be om, sier Thomas.

Gjentar muligens suksessen neste år

Thomas avslører at de definitivt har lyst til å gjøre dette på nytt, dersom det blir mulighet for det.

– Det kommer så klart an på om vi klarer å skaffe til veie de midlene som trengs. Det er ikke til å stikke under en stol at det koster penger å lage festival, sier han.

Han har tro på at november er en veldig fin tid å arrangere krimfestival på, siden det er like før jul, og fint og mørkt om kveldene – det passer jo godt når man skal snakke om krim. Han begrunner også tidspunktet med at det skal passe inn med det øvrige kulturtilbudet i Ullensaker kommune, hvilket er ganske massivt i løpet av et kalenderår.

– Festivalen ble akkurat det jeg håpet at den skulle bli, og mer til. Jeg er ydmyk over alt skryt vi har fått fra fjern og nær, og håper det blir mulig for oss å lage en enda bedre festival neste år, avslutter han.

Thomas Enger

Thomas Enger (født 21. november 1973 i Oslo) er en norsk forfatter og journalist. Han vokste opp på Jessheim, men er nå bosatt i Oslo med samboer og to barn. Han er utdannet journalist.

Han debuterte med boken "Skinndød" i 2010, som var den første frittstående boka i en serie på fem bøker om journalisten Henning Juul. Han har også skrevet flere ungdomsbøker, og en krimserie sammen med forfatterkollega Jørn Lier Horst.

Hvorfor Jessheim?

Thomas forteller:
«Først og fremst fordi Jessheim er hjemstedet mitt, det var på Jessheim jeg vokste opp, men også fordi Jessheim har vært veldig gode på kulturområdet de siste godt og vel 20 årene, men kanskje ikke spesielt gode på litteraturfronten. Og enda mindre på krimsiden, vil jeg vel si.

Jeg, for eksempel, som kommer fra Jessheim, har bare vært hjemom én gang for å snakke om bøkene mine. Så jeg bestemte meg for å sette Jessheim på kartet som et sted man må komme til for å oppleve noen av Europas beste historiefortellere.»


Festivalhotellet

Festivalhotellet var Quality Airport Hotel Gardermoen, hotellet som ligger nærmest Jessheim sentrum.

Ann-Kristin Austrheim Jensen, fra hotellets ledergruppe forteller at de har 455 rom, og at de var helt fullbooket under festivalen. Hun forteller at det samtidig var flere konferanser på hotellet, og trolig noen reisende i forbindelse med Oslo lufthavn.

– I dette tidsrommet hadde vi ca. 18% individuelle gjester uten tilknytning til konferanser. Det er selvsagt vanskelig å si hvor mange av dem som var her i forbindelse med Krimfestivalen, men noen var det nok.

Hotellet ligger fint til i forhold til det som skjer i nærområdet. Det er kun få minutter med buss inn til Jessheim sentrum, og bare litt lenger til Gardermoen. Rommene er store og fine, sengene er gode, og frokostbuffeten har godt utvalg.

 – Jeg forsto at det var en særs vellykket festival for arrangøren, og det blir nok ikke første og siste gang denne arrangeres, sier hun.


Bilder

Kreti & Pleti er en kulturbank midt i Jessheim sentrum

Thomas Enger himself

Kjell Ola Dahl og Sigbjørn Mostue

Silje Ulstein og Helene Flood

Ingar Johnsrud og Ørjan N. Karlsson

Chris Tvedt og Jørgen Jæger

Jørn Lier Horst

Tove Alsterdal

Jan-Erik Fjell

Antti Tuomainen

Gunnar Staalesen og Sofie Sarenbrant

Thomas Enger, Tom Egeland og Myriam H. Bjerkli

Elisabeth Kjensli Johansen, Trude Teige og Hanne Kristin Rohde

Elisabeth Kjensli Johansen, Øistein Borge og Torkil Damhaug

Anne Holt

Karen Sullivan og Antti Tuomainen

Tom Egeland

Sofie Sarenbrant og Tom Egeland

Tove Alsterdal og Tom Egeland

Alex Dahl

Jan Mehlum

Ingrid Berglund

Det var mulig å få kjøpt bøker fra alle forfatterne

Bibliotekar Elisabeth Kjensli Johansen

Gunnar Staalesen

Noen av publikum

Herredshuset

Herredshuset

Herredshuset

Herredshuset

Solveig Kloppen

Rein Alexander

Thomas Enger

Varmrøkt ørret til forrett

Ytrefilet av hjort til hovedrett

Sjokoladefondant til dessert