Skip to main content

Bøkekrimprisen ble utdelt for andre gang

I helga var det 10års-jubileum for Bøkekrim, krimfestivalen i Larvik. Der ble den gjeve prisen Bøkekrimprisen delt ut, og den gikk til Anne Holt for boka «Det ellevte manus».

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, oktober 2023

Bøkeprisen deles ut til den forfatteren i fylket som har skrevet den beste krimromanen i 2021 / 2022. Den eneste som tidligere har fått prisen er Karin Fossum (2021).

Prisen er en unik statuett utformet av kunstner Arne-Johan Rauan, De nominerte i år var Jørn Lier Horst for «Forræderen», Anne Holt for «Det ellevte manus» og Jørn Lier Horst / Thomas Enger for «Arr». Vinneren ble Anne Holt.

– Opp gjennom mine 30 år som forfatter har jeg fått mange priser. Både nasjonalt med Rivertonprisen, og internasjonalt. Men det å bli hedret på hjemmebane var ordentlig trivelig, sa Anne Holt til lokalavisa Østlandsposten.

Mer om juryens begrunnelse lenger ned i artikkelen.

To dagers festival

Denne gangen strakk Bøkekrimfestivalen seg over to dager. Der var det fine forfattere, boksnakk, god mat og spennende quiz.

Det er forfatterne Myriam H. Bjerkli og Frode Eie Larsen som sammen med Øyvind Ludvigsen, arrangerer festivalen. Bjerkli driver Forlagshuset i Vestfold, og har selv skrevet seks krimbøker, i tillegg til bøker i andre sjangre. Eie Larsen har skrevet åtte krimbøker med Eddi Stubb, og flere ungdomsseriebøker sammen med blant annet Dag Otto Lauritzen.

Bjerkli sier de er veldig godt fornøyd, både med forfatterne, programmet og de 80 påmeldte gjestene.

– Alle programposter var tilnærmet fullbooket og alle tilbakemeldinger vi har fått har vært utelukkende positive. Det gir selvfølgelig motivasjon til å planlegge videre, sier hun.

Eie Larsen støtter også dette.

– Det ligger mye planlegging og jobb bak, men når man får en helg som dette "i gevinst", er det så absolutt verdt det. Nå skal vi la alle inntrykk synke inn et par ukers tid, så tar vi en oppsummering og prat om videre fremdrift, supplerer han glad.

Også publikum var fornøyd
Bjørg Aakre reiste fra Oslo sammen med Anita Melleby og Siv Søreide. Det var første gang alle tre var på festivalen.

– Fredagen var en intens kveld med varmhet, latter og superfine bokbad, Lørdagen var enda bedre. Jeg er glad vi dro, og kommer nok tilbake neste år, sier Bjørg og får støtte i det fra de andre to.

Bøkekrim

Bøkekrim ble startet av litteraturentusiast Øyvind Ludvigsen for 10 år siden. Den gang under navnet Stavern litteraturfestival.

Etter en stund ble navnet endret til Larvik og Stavern litteraturfestival, før den endte opp med å hete Bøkekrim. I dag er det en ren krimfestival. Prisen Bøkekrimprisen deles ut annet hvert år, og i år er det altså andre gang noen vinner den.

Festivalen ble i anledning 10-års jubileet arrangert over to dager. Lokalene som huset den var Mikrobryggeriet (fredag), biblioteket og Grand hotell (lørdag).

Festmiddagen:

Bakt hyse og kremet risotto med jalapenos, toppes med stekt sopp og jordskokkchips.

Grillet andebryst, potet croquettes, gulrotkrem, stekt gulrot, spirer, kål og salviechips og supreme saus.

Dobbel bourbon Crème Brûlée Røde epler og hvit ganache smakt til med kanel.


Larvik bibliotek

Lørdag formiddag kunne man også få litt kriminspirasjon på Larvik bibliotek. Liv Gade bokbadet Myriam H. Bjerkli, og snakket på en munter måte om bøker hun gjerne ville anbefale. Som Liv alltid sier:

– Skal du bare lese en bok i år, må du ta deg sammen!!», et ordtak hun har «lånt» av Kagge forlag.


Quiz

Fredag var det krimquiz ledet av Kjetil Espeseth fra Larvik bibliotek.

Spørsmålene var fint satt sammen og vanskelighetsgraden varierte.

Vinneren ble de som kalte seg «Hverdagslaget». Premien var mange bøker sponset av Forlagshuset i Vestfold og Bonnier.

 


Programmet

Jan-Robert Henriksen

Festivalen startet på Mikrobryggeriet i Larvik på fredag. Forfatter og komiker/buktaler Jan Robert Henriksen sto for den morsomme oppstarten. Henriksen, som er en pensjonert politimann fra Tønsberg, har gitt ut fire krimbøker.

På scenen hadde han med seg dukkene Konrad Anton og Jim Ronny. Det var et morsomt show, med artige replikker.

– Jeg er ikke interessert i litteratur, sier Konrad Anton. Jeg er bare interessert i leserne – de kvinnelige."

Jim Ronny er narkoman, men var i god form under showet.

– Mora mi er så stolt, hun hadde aldri trodd at jeg skulle havne på det litterære skråplan, avslutter han.


Jan Mehlum og Jørgen Brekke

Jan Mehlum, aktuell med boka «Etterpå er vi alle kloke» og Jørgen Brekke, som tidligere i år ga ut boka «Nattens bok» ble bokbadet av Myriam H. Bjerkli..

Mehlums nye bok har selvsagt Tønsbergadvokat Svend Foyn i hovedrollen. Historien er inspirert av en virkelig historie. Han fortalte at redaktøren hans mente at den nye boka framsto som litt kjedelig, og at den lignet en fagbok om justismord. Mehlum ville likevel beholde den sånn.

– Hvis noen tenker den er kjedelig, så får de bare lese en annen bok isteden, sa han.

Jørgen Brekke har skrevet om en sannhet, som må revurderes. Det er ekteparet Elisabeth og Jacob som er hovedpersoner, og det viser seg at Jacob ikke har fortalt Elisabeth om sin søster, og stadig flere hemmeligheter avdekkes. Brekke kunne røpe at hans egen kone, som satt blant publikum, kjente til alle hans familieforhold.

Brekke sier også at han ikke har problemer med å skrive om en kvinnelig hovedperson.

– Jeg skriver om mennesker, ikke meg selv. Derfor har kjønn ingen betydning.


Lene Lauritsen Kjølner og Kristin Dons Wallebek

Lene Lauritsen Kjølner og Kristin Dons Wallebek ble bokbadet av forfatter Frode Eie Larsen.

Kjølner er aktuell med ny bok, «Julemysteriet på Sjøfryd» som kommer i november. Det er en feelgoodroman skrevet som en julekalender, og for øvrig hennes tredje julebok. Fra før har hun skrevet ni krimbøker om privatdetektiven Olivia, som holder til på Ankerholmen, utenfor Tønsberg.

– Veldig trivelig, uformell setting i hyggelige omgivelser, samt en god bokbader som lot forfatterne snakke i vei, sier Kjølner om fredagens del av festivalen.

Wallebek holder på med sin tredje bok som får tittelen «Avsporing». Hun er utdannet sykepleier, og blir inspirert av virkeligheten. Handlingen i hennes bøker er fra Larvik, og Kreta. Hun lar seg inspirere av en forfatter hun liker godt, nemlig Patrica Wilson.

Begge forfatterne gir ut bøker på eget forlag.

– Det er mye jobb, og man må gjøre alt selv, men du har også selv kontrollen på alt, sier Wallebek.

Jørn Lier Host og Thomas Enger

Jørn Lier Horst og Thomas Enger ble bokbadet av skuespiller Thea Green Lundberg, det er hun som spilte Line i Wisting-serien.

Samtalen varierte mellom mange temaer, fra deltakelsen i TV-programmet Forræder til skriveprosess, samarbeid mellom de to forfatterne, bøkene deres, og festivalen Enger arrangerer senere i år, i november på Jessheim.

Sammen skriver de to forfatterne om Alexander Blix og Emma Ramm, og boka «Offer», som kom ut i sommer, den femte i serien. Ytterligere tre bøker er planlagt, og den neste kommer i 2025.

– Når det gjelder bøkene vi samarbeider om, så skriver vi litt på hverandres tekster. Det har jeg lært mye av, sa den tidligere politimannen Jørn Lier Horst.

Enger utdyper at de sjelden er uenige, og at de begge er gode i det å tenke på nytt om noe av teksten ikke fungerer.

– Vi er litt like, men ikke for like. Vi er flinke til å finne på noe midt imellom, fortsatte Horst.

– Problemet er at Jørn er så himla opptatt, sa Enger som et lite stikk til forfatterkollegaen. Samtidig sier han at de utfyller hverandre.

Når det gjelder nye bøker, fortalte Horst at det blir ny Wistingbok, men ikke i år. I 2024 kommer bok nummer 18. For øvrig er ny Wistingserie klar rundt påsketider. Der er de bl.a. innom «hotell Wildenvey», som spilles inn på Midtåsen i Sandefjord.

Horst forteller at han har liten innflytelse på produksjon, og at han har vært innom settet sånn ca. to ganger. Han fortalte at det er planlagt ytterligere en serie, basert på boka «Sak 1569». Den skal spilles inn i Larvik, men filmteamet vil bruke en annen morder enn den som er i boka.


Gunnar Staalesen og Jørgen Jæger

Neste post var Gunnar Staalesen og Jørgen Jæger som ble bokbadet av norsklærer og barnebokforfatter Steinar Høiback.

De ble spurt om skriveprosess, ambisjoner, hovedpersonenes alder og selvsagt bøkene.

Begge de kjente forfatterne feirer 20års jubileum i år. Staalesen ga nylig ut sin 20. roman om Varg Veum, og Jørgen Jæger debuterte med sin første bok om Ole Vik, «Skyggejakten» i 2003.

Jørgen Jæger fortalte at han reiser rundt til alle bokhandlere i Norge for å takke for jobben de har gjort med bøkene hans i disse 20 årene. I Norge finnes det 479.

– Til nå har jeg rukket innom 120, noe som har gitt et resultat på ufattelige 1,2 mill eksemplarer solgte. Jeg får også sett veldig mye av Norge, sa han.

Staalesen har ikke like store ambisjoner om akkurat det, men sa han besøker noen her og der, når han kom forbi.

– Det blir hovedsakelig i Bergen og omegn, fortalte han.

Staalesen har en gang oppgitt fødselsåret til Varg Veum, så han blir stadig eldre. Derfor skriver Staalesen historiene sine litt tilbake i tid, slik at Veum ikke skal være for gammel.

Jæger har valgt en annen taktikk. Ole Vik er alltid i midten av femtiårene, uansett hvilket år det er. Cecilie Hopen som også har en aktiv rolle i bøkene, er alltid i tyveårene.

Gunnar Staalesen ville ha et navn på sin figur som skilte seg litt ut, og da ble det Varg Veum. Jørgen Jæger har døpt sin person til Ole Vik.

Jæger nevner alliterasjon, altså at man bruker samme initial i for- og etternavn. Som f.eks. Harry Hole og Varg Veum

– Jeg ville ha et helnorsk navn, og så heter jeg selv Jørgen Jæger. Det får holde, sa han.

Når de starter å skrive, har Staalesen klart 2-3 håndskrevne ark med bokas landskap. Jæger har kontroll på starten, det som skal skje og slutten, så kommer det andre underveis.

Annonsering av Bøkekrimprisen

Da festivalen nærmet seg slutt, kom de tre nominerte opp på scenen for en prat med Frode Eie Larsen. Det var altså Thomas Enger og Jørn Lier Horst sammen, Jørn Lier Horst og Anne Holt.

– Det er litt urettferdig da, kommenterte Anne Holt med et smil. Jørn har to tredjedels sjanse til å vinne.

Praten gikk videre om bøkene til forfatterne.

Holt har skrevet 12 bøker om Hanne Wilhelmsen. "Blind gudinne" var den første boka, som hun skrev i 1993. Den ble til da hun fant ut at hun ville få en restskatt på kr 100 000,- og det hadde hun ikke penger til. Cappelen Damm ga ut boka.

– Jeg fikk de 100 000 til å betale den restskatten, fortalte hun.

Hun hadde ingen planer om å skrive flere bøker.

Eie Larsen hoppet så videre til 2011, da han selv hadde kommet med sin første krimbok, og Lier Horst var aktuell med boka "Vinterstengt".

– Vårt første møte, forteller han, var da jeg kastet appelsiner på Jørn i militærleiren i Stavern. Det var til ære for Østlandsposten.

Lier Horst hadde i utgangspunktet planlagt én bok om William Wisting  da han debuterte i 2004. Senere justerte han det til 10, men nå har det kommet 17, og det blir flere.

Høsten 2011, forteller Eie Larsen videre, var han på bokkveld på Cordelias Hus i Sandefjord. Der var også Thomas Enger. Han hadde debutert to år før med boka "Skinndød".

– Det jeg husker best fra den kvelden, sier Eie Larsen, er at Thomas og meg satt ved siden av hverandre, og så skulle det være salg og signering av bøker. Da spurte Thomas meg hvilken side jeg pleide å signere på. Det var stort, at en "ekte" forfatter spurte meg om det, sa han lattermildt.

Juryens begrunnelse

Juryleder Karen Johanne Nordskog kom så på scenen og leste begrunnelsen til hvorfor vinneren ble Anne Holt.

 

Her er et lite utdrag:

– Årets vinner av Bøkekrimprisen har skrevet en meget fascinerende og detaljert krimroman som lykkes med å speile både enkeltmenneske og samfunnet i en tid da Norge var på sitt mest ensomme.

Det å legge handlingen for en krimroman til da pandemien var på sitt mørkeste, våren 2020, er utvilsomt dristig, men her er det virkelig full klaff, er noe av det Nordskog starter med å si.

Hun sier også at romanen har rukket å bli to år gammel, men at den ikke har noen holdbarhetsdato, til det er den rett og slett altfor god.

Anne Holt er født i Larvik, og i år er det 30 år siden hun debuterte som forfatter.

Andre bilder

For de som ikke hadde alle bøkene, så fantes det råd for det.

Forfatter John Unsgård er til stede på de fleste litteraturarrangementer.

Thomas Enger arrangerer sin egen krimfestival på Jessheim i november.

Forfatter Ragna Dahl tok med mannen og kom kjørende fra Arendal.

Under middagen

Fotooppstilling

Forfatter Anita Berglund er en av de lokale forfatterne.

Skuespiller Thea Green Lundberg.

Forfatter og illustratør Jonas A. Larsen

Bokinspirator Liv Gade var en av gjestene.

Eileen Ødegaard fra Larvik bibliotek

Kjetil Espeseth fra Larvik bibliotek