Full utrykning til Fjordslottet
Siste helga i september var det et yrende politiliv på Osterøy.
Nei, det hadde ikke skjedd noe kriminelt. Det var Bent Raknes som arrangerte sin årlige krimfestival.
Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, oktober 2023
Forrige helg var det fjerde gang det ble arrangert krimfest på det familieeide hotellet med det flotte navnet; Fjordslottet. Denne krimfestivalen har et annerledes konsept ved at fiksjon møter virkelighet. Hit kommer forfattere og forteller om sine bøker, og politimenn forteller om virkelige saker.
Fjordslottet framstår perfekt for et slikt arrangement. I den flotte bygningen stiftes nye bekjentskaper, man hører interessante historier, blir kjent med forfattere, og spiser god mat. Legg til hyggelige ansatte og en god, lun atmosfære, så får man en ekstra god opplevelse.
– Mitt arrangement skal være litt annerledes enn andre krimfestivaler. Det er ikke et mål å kopiere eller ligne på andre festivaler, sier opphavsmannen, Bent Raknes.
Bent forteller om en forfatter som bemerket at det var et godt stykke ut til hotellet, og lurte på hvorfor han hadde valgt dette stedet. Da hun kom fram, forsto hun hvorfor.
– Denne festivalen kunne ikke vært noe annet sted. Fjordslottet er helt perfekt for dette arrangementet, var forfatterens kommentar.
Hyggelig og følelsesladet stemning
En fantastisk tradisjon har han laget, det synes i alle fall gjestene jeg snakket med. Folk kommer igjen år etter år, noen har vært med alle de fire årene som festivalen har eksistert. Men mange nye ansikter har også kommet til.
– Det er veldig kjekt at flere kommer igjen år etter år, så vi har tydeligvis truffet med et konsept som folk ønsker, sier hotelleier Per Erik Myking.
Det er i grunnen ikke særlig overraskende at folk trives. Selv om det var en våt helg med jevnlig regn, var det hyggelig inne på hotellet. De noe dystre temaene satte ingen stopper for stemningen. Programmet var som vanlig satt sammen av fiksjon og virkelighet. Fiksjon kan være brutalt, men virkeligheten er verre. Det fikk vi bekreftet av historiene fortalt av politietterforskerne, patologen, journalisten og forfatteren som har skrevet om egen oppvekst – det ble til tider veldig tøft og følelsesladet.
I løpet av helgen, ble det nevnt at det føltes som om man var med i en Agatha Christie-roman. Et fint og fornemt sted, hyggelige mennesker, men med et dystert tema i bakgrunnen. – Jeg er spent på hvem av oss som ikke våkner i morgen, sa én av gjestene spøkefullt. (Det skal sies at alle våknet i god behold).
– Denne festivalen har blitt veldig godt mottatt, sier Bent. Han anslår besøkstallet til mellom 50 og 60 gjester. Hotellet var nesten fullt. Dette støttes av hotelleieren, som legger til at de fortsatt hadde hatt plass til noen flere.
Fornøyde gjester som vender tilbake
Bent er glad for de gode tilbakemeldingene han får fra gjestene. En gjest var der for første gang, alene og uten å kjenne noen. Selvsagt var hun spent på hvordan det ville gå.
– Det gikk helt fint. Jeg ble inkludert fra første stund. Det var som om alle var en storfamilie, og alle kunne snakke med alle, uttalte hun under festivalen.
Anita Melleby og Bjørg Aakre kjørte fra Oslo for å være med på festivalen.
Blir det ny festival neste år, spør jeg. Så klart, sier Bent.
– Neste år feirer vi 5-års jubileum. Jeg har allerede begynt å jobbe med hvem som skal komme, sier han. Hvem det er, vil han enda ikke røpe, men det kommer to utenlandske, fortsetter han med et lurt smil.
Allerede nå har påmeldingene begynt å strømme inn for neste år. Per Erik forteller at det allerede ved utsjekk søndag, var flere som meldte interesse for neste år. I løpet av mandag formiddag har det kommet ytterligere påmeldinger i innboksen hans.
– Også nå mens jeg snakker med deg, kommer det inn påmeldinger, sier han fornøyd.
Mariann og Magne Tokle fra Åndalsnes var på festivalen for tredje gang.
– Vi har allerede meldt oss på til neste år, sier Mariann Sæther Tokle, som har bloggen Lillasjel.
Per Erik har ikke kjennskap til andre tilsvarende festivaler i Norge, og påstår at denne festivalen er helt unik, med en fin blanding av fiksjon og virkelighet.
– Når folk kommer tilbake for femte gang, så blir vi stolte av hva vi har fått til. Vi på Fjordslottet er heldige som har Bent Raknes med på laget. Det er han som er hjernen bak det hele, avslutter Per Erik.
Per Erik Myking er hotellsjef på Fjordslottet.
Han er sønnen til den tidligere hotellsjefen, Jan Roald Myking.
Bent A. Raknes
Bent A. Raknes er mannen bak arrangementet.
Raknes er selv fra Osterøy, og jobbet i Politiet i mange år. Først som politioverbetjent og deretter som etterforskningsleder. I tillegg står han bak og medvirket i true crime- / dokumentarserien, Lost Boy som ble sendt på TVNorge tidligere i år.
Hvor er Osterøy?
Osterøy ligger ca. 5 mil nord for Bergen. Det er flere måter å komme seg dit på.
Kommer du fra øst, er bilen et godt alternativ til fly. For det første, så kan det være litt kronglete å komme seg fra flyplassen – men ikke minst bør du velge bilen for naturopplevelsenes skyld. Kjører du veien over Hardangervidda, blir reiseveien en del av den totale turopplevelsen.
På høsten når denne festivalen arrangeres, kler naturen seg i de nydeligste farger, og det er mange flotte fotomotiver langs veien. Det anbefales å stoppe å se på Vøringsfossen. Tilbake kan du f.eks. varierer, og ta ruta via Norheimsund og Haukelifjell. Et populært stoppested er også Låtefoss.
Smaksfulle måltider
Hotellet serverte veldig god mat, og helt sikkert var det at ingen gikk rundt sultne. I tillegg til en rikholdig frokostbuffet, sto det mye annet godt på menyen.
Fredag var det blomkålsuppe til forrett, torsk til hovedrett, og sjokoladefondant til dessert.
Lørdagens lunsj var kyllingsalat med en utrolig god hvitløksdressing, og is med bærsaus til dessert. Middagen startet med gulrotsuppe til forrett, svinestek til hovedrett og til dessert var det pannacotta med jordbærsaus.
Mellom de sjenerøse måltidene, var det også mulighet å få et stykke eplekake med krem.
Flere av gjestene likte Hverdagsnettmagasinet
Avstand ingen hindring
Folk reiser langveis fra for å få med seg dette arrangementet, og det kom gjester fra både Trondheim, Åndalsnes, Haugesund, Grimstad, Oslo og Vestfold, i tillegg til mange lokale fra Bergen og Osterøy.
Ingunn Westerbø er her for første gang. Hun har tatt fly fra Trondheim. – Avstanden føles ikke så stor når man kan ta fly. Det er litt vanskelig å komme seg fra Flesland og ut til Fotlandsvåg hvor Fjordslottet ligger, men Bent var snill og hentet meg, sier hun takknemlig.
For første gang...
Boxeren Tilda forteller at hun er på krimfestival for første gang. Hun er veldig fornøyd med opplegget, hotellet og servicen. – Der borte er det noen jeg må hilse på, avslutter hun, og løper av gårde.
Slik melder du deg på
Neste år arrangeres festivalen helga 20. - 22. september.
For å reservere plass, send fortrinnsvis en epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. – eller ring dette nummeret: 56 39 50 90
Ønsker du en langhelg på Osterøy? Ta kontakt med hotellet for å få et godt tilbud.
Sjekk ut nettsiden Visit Osterøy hvor du finner gode tips til hva annet du kan oppleve på denne store innlandsøya litt nord for Bergen.
GODT SAMMENSATT PROGRAM
Svein Fammestad
Den tidligere politietterforskeren fra Lindås & Meland lensmannkontor. var involvert i Lindåsdrapet i 1999. En person ble dømt i saken, men har etterforskerne funnet riktig løsning i saken? Truls Guttormsen ble dømt i saken, men han påropte seg hele tiden å være uskyldig. Sannheten vil nok aldri komme på bordet. Guttormsen tok livet sitt i 2005 mens han satt i fengsel.
Advokaten og enkelte politietterforskere mener at dette var et justismord, mens Fammestad sin personlige teori er at rett mann ble tatt. Dette begrunner han med flere ting, men han viser spesielt til en skade Guttormsen hadde i armen, som kan skyldes skyting med hagle.
Jon Christian Møller
Politimannen, diplomaten og forfatteren Jon Christian Møller har lang erfaring fra Kripos og utenlandsoppdrag i konfliktområder. De siste årene var han ambassaderåd i FN-delegasjonen i New York, før han i år begynte som direktør i konsulentfirmaet KPMG.
Møller har gitt ut krimboken "Mørkt nett" som har hovedhandlingen på Haiti, og temaene vold og seksuelle overgrep mot barn.
Møller kommer med ny oppfølgerbok senere i år, eller neste år. Politioverbetjent Otto Bjørkås fra den første boka er fortsatt med. Historien er inspirert av pandemitiden, og temaet blir mørkt. Betjenten får ikke noe bedre liv i denne boka.
Møller har dessuten også et påbegynt tredje manus, som ikke er krim.
Harald Dale
Dale er en pensjonert journalist fra NRK Rogaland. Han har dekket mye av drapet på Birgitte Tengs i 1995. Dale bor i Kopervik på Karmøy, hvor drapet skjedde.
Det gikk mange rykter, og var en utfordrende sak både for rettsvesen og politi. Det var fetteren til Birgitte som ble siktet i saken. Dale snakket mye om hvordan det hadde påvirket og splittet de to familiene. I ettertid ble fetteren renvasket, men dommen ble stående. Mange mener at politiarbeidet var for dårlig.
Hanne Kristin Rohde
Forfatter Hanne Kristin Rohde fortalte at hun leste en krimnovelle i A-magasinet da hun var 11 år. Det inspirerte henne til drømmen om å bli stjerneadvokat. Sånn gikk det ikke, isteden ble hun politileder i Oslo og deltaker i Åsted Norge på Tv2.
I Rohdes bøker er hovedpersonen Wilma Lind, som jobber i politiet. Wilma har Rohdes gamle jobb. Hennes nyeste bok heter «Kjærlighetssvindel». Der er det flere temaer, men et av dem er innbrudd i følelseslivet, hvor historien er basert på en sann historie som de hadde oppe i TV-programmet.
I tillegg har Rohde skrevet en rekke bøker for barn og ungdom, Blålysserien.
Etter innlegget tok jeg en prat med Rohde. Hun fortalte:
– Jeg skulle vært der i 2022, men influensaen ville det annerledes. Heldigvis, den som venter på noe godt, venter virkelig ikke forgjeves.
Fjordslotthotellet ligger omkranset av fjord og fjell, og byr på historisk atmosfære. Eller som en av mine forfatterkollegaer, Jon Christian Møller, så herlig uttrykte det: Det er som å være i Agatha Christies univers; Hvem av oss blir myrdet i natt?" Godt var det for en tidligere politileder å konstatere at alle møtte til frokost og nok en innholdsrik dag!
Lederen for krimfestivalen, Bent Raknes, har åpenbart en unik evne til å samle mennesker som bærer budskap vi trenger å høre. Jeg var totalt uforberedt på dybden i både spørsmål og svar. Jeg lærte, lagret og nøt, og forstod at dette var en krimfestival utenom det vanlige. Det var selvsagt også trivelig å by på historien min bak boka "Kjærlighetssvindel", dette innbruddet i følelseslivet som rammer så altfor mange.
Inntrykkene vil sitte i lenge. Forhåpentligvis for alltid."
Inge Morild
Morild er en landskjent rettsmedisiner og patolog. Han har vært involvert i mange store kriminalsaker som Sirensaken, Tengssaken, City Park-drapet og Monikasaken. I tillegg har han bistått i store ulykker, katastrofer og terror saker.
– Alle de store sakene som snakkes om, har jeg vært involvert i. Jeg har obdusert ca. elleve tusen lik, sa han, og nevnte Thailand, Utøya og Bosnia som eksempler.
Som rettsmedisiner kommer man tidlig på åstedet, gjør undersøkelser, fotograferer og tipser politiet. Også ved uventet og plutselig død, sendes kroppen ofte til obduksjon.
Han trakk fram en sak fra 1991, da en 6 måneder gammel gutt døde under en cupfinale mellom Rosenborg og Brann. Ulykke ble det sagt, undersøkelsen derimot viste at gutten hadde brudd i skallen, og faren ble domfelt.
Rita Nilsen
Nilsen har skrevet bok om eget liv. Hun åpnet med å si: «I helvete finnes det ingen solidaritet».
Boka "Ekko" kom nylig ut. Den er en sterk og virkelig historie om hennes liv. Hun var tidligere et gatebarn, og rusmisbruker som bodde i telt på Ekeberg. Da hun var mellom 12 og 14 år, var hun i prostitusjonsmiljøet i Oslo sentrum. Hun har opplevd flere voldtekter, og blitt fryst ut fra egen arbeidsplass.
Det var et veldig sterkt innslag, og det var ikke ett tørt øye i salen, da hun fortalte om livet sitt, og leste fra boka.
Nå har forfatteren vært rusfri i mange år, og jobber med å hjelpe andre som sliter med rus.
Myriam H. Bjerkli
Myriam H. Bjerkli har skrevet seks krimbøker. Den nyeste heter "Elskede Emilie". Hennes forrige "Grønnøyd monster" førte til at hun fikk prisen Sølvkniven, og boka ble også nominert til Rivertonprisen
Bjerkli skriver ofte om personer som ikke er helt «A4», og gjerne litt mørke historier som overgrep og pedofili. – Krimbøker er det beste stedet for slike overgrep, sa hun.
Hun forsøker å ikke lage det for detaljert, men heller la leseren lage sine tolkninger. – Hjernen lager sine egne bilder som man tåler, mente hun.
Bjerkli jobber med ny bok. Hun regner med at den vil komme ut til våren. Hennes politimann Håkon Håkonsen er hovedpersonen, og denne gangen vil han få det ganske tøft i sitt privatliv. Temaene i boka er rasisme, mobbing og menneskehandling.
Bjerkli har også sitt eget forlag i Larvik, Forlagshuset i Vestfold.
Gunnar Staalesen
I år var Gunnar Staalesen tilbake på arrangementet. Han ga i høst ut sin tyvende bok om Varg Veum "Forfulgt av død", hvor deler av starten er selvopplevd. Temaet i boka er lakseoppdrett.
Staalesen forklarte at krim er fint til å skrive om samfunnet man lever i, og fortelle viktige ting. Han sa at han er nøye med research, og sjekker detaljer med politiet. Og så prøver han å være så billedlig i språket at han kan ta med leseren inn i detaljene.
Staalesens kone, Ellen-Karin fortalte meg at da filmene om Varg Veum ble spilt inn, førte det til mange reaksjoner i Bergen da skuespiller Trond Espen Seim fikk rollen som Veum. Han snakket jo østlandsdialekt, og så var han altfor pen.
Avslutningsvis
May Lis Ruus skulle ha avsluttet programmet, men da hun meldte sykefrafall, inviterte Bent de fire forfatterne som var tilstede som gjester, opp på scenen. Det var John Unsgård, Helge Thime-Iversen og ekteparet Tangen/Matre.
John Unsgård, fra Lillehammer, men bosatt i Grimstad, har skrevet mange faktabøker. I 2021 debuterte han skjønnlitterært med krimboka «Av dyr er du kommet».
Helge Thime-Iversen fra Haugesund var på festivalen for andre gang. Han har skrevet tre bøker, og den siste heter «Offiseren». Han har straks neste bok ferdig, som får tittelen «Influenseren». Han håper at den skal bli utgitt i løpet av neste år.
Geir Tangen har skrevet mange krimbøker. De to siste, som han mener er de mest seriøse bøkene hans heter «Vargtimen» og «Hundedager». Historiene i disse har et alvorlig bakteppe, om psykisk helse, og er temaer som betyr mye for han. Han skriver nå på en ny bok som har tittelen «Nattslangen». I tillegg driver han bloggen Krimlitteratur.
Agnes Lovise Matre skriver om lensmann Bengt Alvsaker. Hun tar opp viktige temaer som bygdekultur, bygdedyret og homoseksualitet. Neste bok er snart ferdig, og har tittelen «Fritt vilt». Temaene i den nye boken er nettmobbing og deling av nakenbilder. Dessuten begynner Bengt å kjenne på at han er i ferd med «å møte veggen». Som en kilde i boka har hun med Bent Raknes.
Andre bilder
For de som manglet en bok eller to, var det mulighet for å kjøpe bøker, og få dem signert.
Fred Are Johannessen fra Sandefjord i samtale med forfatter Gunnar Staalesen
Forfatter John Unsgård hadde kjørt fra Grimstad
Martin Krossnes fra dokumentaren "Operasjon Lost boy"
Forfatter Helge Thime-Iversen var på festivalen som gjest
Hotellets hyggelige inngangsparti
Fjordslottet ble opprinnelig oppført på 1850-tallet. Bygningen rommet den første industrien på Osterøy, nemlig Fotlandsvåg bomullspinneri etablert av bergenskjøpmannen C. J. Hambro. I 1975 ble bygningen kjøpt av Jan Roald Myking. I mange år fungerte bygningen som leirskole, pensjonat og selskapsloka, fram til en brann i 1996. Bygningen ble bygget opp igjen, og samtidig hadde det også blitt broforbindelse til øya, dermed ble driften endret til hotell.
I dag er Fjordslottet et fint hotell som ligger harmonisk til nede ved vannet, og omkranset av fjell og naturidyll. Hotellet har 42 rom, og de tar gjerne imot selskaper som dåp, bryllup, begravelse, kurs og egne arrangementer.
Krimhelgen er et positivt arrangement hvor det er god anledning til å etablere kontakt mellom forfattere, politi og bokelskere.