• Anne Lise Johannessen

Fruktfest

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hvis du kutter opp frukten vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Det smaker deilig og det er godt å knaske på. Beregn omtrent 200 g eller 6-8 biter per person når du skal servere frukt eller grønnsaker oppkuttet som snacks.

Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene. Vil du servere uten skall, kan det være lurt med gaffel eller små pinner.

Epledeler får du kjøpt i en kjøkkenbutikk, Ikea eller i din dagligvarebutikk

Hvor mange biter blir det og hvordan bør jeg kutte opp frukten?

1 kg appelsiner = 32-40 båter med skall

1 kg kiwi = 40 båter med skall

1 kg banan = 28 biter (hver banan i 2-3 deler med skall)

1 kg druer = 100 stk, hele

1 kg epler = 64 båter uten kjerne

1 kg melon = 30-35 trekantbiter med skall

1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall

1 ananas (ca 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall

Mango - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet)

Pasjonsfrukt - del i to

Jordbær - hele

Stjernefrukt - skiver

Physalis - hele

Litchi - med skallet på (spises uten skall og stein)

Ferske dadler - hele

Ferske fiken - del i to

Papaya - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet av mango)


Tips:

  • Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter.
  • Når du kutter opp epler eller pærer kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
  • Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten.
  • Fersk ananas kan virke mageregulerende på noen og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.
  • Slik kutter du opp mango (se bildet): Stenen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.
  • Når du kutter opp en melon med steiner bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.
  • Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.
  • Til barna kan man også dandere figurer av frukt på en tallerken.
  • Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.
  • Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot, agurk) i tynne skiver og klipp skivene slik at de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en "akvariebolle" med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå!

  • Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.


Dipp til frukt:

  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel. Rør godt og dypp eplebåtene oppi.
  • Dypp frukt i litt smeltet sjokolade og server med cocktailpinner.
  • Jordbær som fruktkonfekt? Dypp jordbæret halvveis i sjokolade og legg på en tynn stripe melisglasur.
  • Hva med mascarponeost blandet med litt melis som dipp til frukt?
  • Har du lyst på en litt søt dipp til frukten, kan ekte honning være et alternativ.

 

Kilde: frukt.no

Anbefalte krimbøker:

Katharina-koden (Jørn Lier Horst)

Nok en god krimbok fra Jørn Lier Horst!

Denne boka hadde jeg gledet meg til lenge å lese. Jeg ventet og ventet, men ett sted på veien fra forlaget til meg, ble den borte. Ny bok ble sendt, og plutselig en dag etter ca 2 uker så lå den i postkassa, den tolvte boka med William Wisting, klar for å leses.

I disse dager er det 24 år siden Katharina Haugen forsvant sporløst. Hvert år siden har Wisting oppsøkt Katharinas ektemann, som befant seg utenbys på jobb og hadde et solid alibi. Den jevnlige kontakten mellom Wisting og Martin Haugen har etter hvert utviklet seg til et vennskap. Denne gang finner han imidlertid Haugens hus lukket og låst. På årsdagen for sin kones forsvinning er Martin Haugen selv sporløst borte.

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.