Skip to main content

Mor- og datterdag på spa

 • Anne Lise Johannessen

8. februar var morsdagen i år, og hva passet vel bedre for mor og datter enn å da dra på spa? Mona Cecilie (17) og jeg dro til Larvik for å se hvordan spaavdelingen på Farris Bad er. I denne artikkelen kan du lese litt generelt om stedet og hvordan dagen vår var. Jeg hadde vært her ved en tidligere anledning, og hadde et visst overblikk over hvordan det var her - mens Mona Cecilie aldri hadde vært i en spa-avdeling.

Rundt klokka 12 parkerte vi utenfor hotellet og var litt i tvil om hvor lenge vi skulle betale for parkering. Jeg valgte å betale til kl 17.00, og tenkte at vi nok var hjemme igjen lenge før det. Det visste seg å være et lurt valg :)

Allerede før vi åpnet døren og gikk inn i hotellresepsjonen kunne vi kjenne at det luktet spa - deilig! I sparesepsjonen fikk vi utdelt håndklær, badekåpe, badesko og nøkkelkort til skapet og så var det bare å gå inn i garderoben å gjøre seg klar for en deilig avslapningsdag.

I garderoben var det fine store skap med en praktisk nøkkelsystem. Du trenger ikke pakke med deg stort for det bys på både shampoo, balsam, dusjsåpe og bodylotion. Og skulle du ha glemt badetøyet hjemme, fortvil ikke. Du kan få kjøpt helt greie badedrakter/badebukser i resepsjonen veldig rimelig. Til gjengjeld har de trykk med hotellets logo, men det gjør ingenting. Jeg kjøpte denne når jeg var her ved en tidligere anledning, og bruker den gjerne andre steder og.

 

Litt info om de forskjellige badstuene:

 • Steam badstuen er et klassisk dampbad med masse damp. Det er dampen som gir varmefølelsen. Temperaturen ligger på rundt 45 grader og det er nær 100 % luftfuktighet. Anbefalt tid er 10-20 minutter. Jeg sliter litt med høy luftfuktighet over lang tid, men korte perioder her inne synes vi var deilig. I denne badstuen var vi med på et skrubbrituale. Det var en fin opplevelse. Vi satt inne i steambadstuen og smurte oss selv inn med saltskrubb. Instruktøren skylte oss lett med en slange før hun tilslutt overraskende dusjet alle med en kald dusj. Huden føltes myk og deilig etterpå. Det anbefales å være med på dette.

 • Urtebadstuen har behagelig temperatur på rundt 55 grader. (Det føltes ikke så varmt). Dampen er tilsatt eteriske oljer og urter som gir en behagelig opplevelse. Beina kan rulles på fotstøttene for å få økt blodsirkulasjon i føttene. Vi synes det var litt kaldt her inne ;) men det var deilig å sitte her. Det ble aldri for varmt som det kan bli i andre badstuer, og det var en behagelig duft fra ovnen.

 • Soft-sauna er den "normale" badstuen bortsett fra at du kan nyte et naturprogram på storskjerm. Temperaturen ligger mellom 50 og 60 grader og luftfuktigheten på 30 - 40 %. Her inne satt vi og så på et koselig dyreprogram.

 • I den finske badstuen blir det varmt. Denne blir av mange betraktet som den mest helsebringende badstuen. Pulsen øker med ca 50 %, blodtrykket synker og svetten siler. Her foregår også noen spennende badstueritualer. En av de vi var med på var honningjuss. Det var en spesiell pg varm opplevelse. Ut av ovnen kom de deiligste dufter av peppermynte, mens instruktøren viftet med et hånkle etter en spesiell teknikk. Vi som deltok smurte oss inn med honning - som skulle gjøre at man svettet mer - og det gjorde vi virkelig. Det var spesielt og det var behagelig - det må oppleves! Det arrangeres også andre badstueritualer i denne badstuen som er uten honning. Jeg skulle gjerne vært med på alle - det er skikkelig avslappende og en deilig opplevelse.

 • Tepidarium er et rom som tilhører romers badetradisjon og hvor romerne startet sitt baderituale. I forhold til de andre rommene kan det føles litt kaldt her, men du fryser ikke akkurat. Temperaturen ligger på 37-38 grader og det er ikke kunstig fuktighet. Her sitter du på oppvarmede benker og hører på rennende vann. Det er også lys som skifter mellom duse farger. Anbefalt tid er 30 minutter. Denne ble ikke favoritten vår, men det var avslappende med en kort periode her.

 • Det finnes også en steambadstue og en finsk sauna badstue kun for kvinner.

 

Men det er ikke bare badstuer her, du har noen bademuligheter også:

 • Kneipps vannkur. Det første du ser når du kommer inn er to smale basseng hvor det ene er fylt med kaldt vann, og det andre med varmt vann. Her skal man gå sakte gjennom det varme vannet og deretter i det kalde. Dette er bra for blodsirkulasjonen. Jeg gjorde det omvendt, men kjente at det prikket godt i leggene etterpå.

 • I det "vanlige" bassenget kan du svømme, men det er selvfølgelig litt spesielt her og :) Du kan velge om du vil ha bølgemotstand, ta deg en dusj mens du bader - eller du kan slappe av i det integrerte boblebadet i enden av bassenget.

 • Ved siden av bassenget er et eget boblebad. Ta en pause der mens du ser på den flotte utsikten ut av vinduene. Og få også med deg en pause i det varme boblebadet som står ute på terrassen. Deilig å sitte der når det er litt kaldt i lufta, og kanskje med en litt mørk stjernefylt himmel du kan ligge å kikke opp på.

 • Kaldkulpen er frisk og oppkvikkende, men litt for kald for oss - pyser som vi er. Temperaturen er rundt 12 grader. I henhold til Dr. Sebastian Kneipps metode, avkjøler du også her først de kroppsdelene som er lengst fra hjertet. Gå langsomt ned i det kalde vannet. Tell til minst 30, og gå så rolig opp av kulpen.

 • Det anbefales å prøve et lite bad ute i havet også (uansett årstid). Det får fart på endorfinene og føler til økt velvære. Vi gjorde ikke det, men det er en del som gjør det.
 • Kildevannsgrotten er en grotte fylt med 36000 liter vann fra Farris-kilden. Grotten er bygget med Larvikitt. Vannet kommer rett fra Farris-kilden og den har brukt 20 år på veien fra regndråpe til vanngrotten. Vannet har en temperatur på 37-38 grader. Anbefalt tid er 10-20 minutter. Det er fantastisk deilig å ligge å slappe av i dette varme vannet i den halvmørke grotten. Her kunne vi vært lenge.

 • De har også noen fotbad hvor du fyller opp vann (med den temperaturen du vil) og har i salt. Det var deilig for slitne føtter.

Selvfølgelig er det masse "solsenger" rundt i lokalet så du kan slappe av på om du vil ha en pause fra vann og varme. Det finnes en brosjyre med et eget opplegg for hvilken rekkefølge det smart å følge. Spør etter den i spa-resepsjonen.

Det er veldig deilig å sette seg ned å ta en liten minipause med litt frukt og te, som du kan forsyne deg med så mye du vil - helt gratis. Teen som ble tilbudt når vi var der var en chili-te. Jeg var litt skeptisk, men den var utrolig god, men jeg måtte ha i en del brunt sukker ;) Må bare smakes på! Dessuten kan du også spise lunsj her. Du har muligheten for å spise i buffetrestauranten, eller du kan bestille blant utvalgte retter inne i spaavdelingen. Vi valgte det siste. Sunn og god mat! Det var en veldig praktisk kontantfri ordning at du kunne betale i resepjonen når du gikk hjem, så slipper du ut i garderoben og hente lommebok.

Spaøya var dessverre stengt når vi var der. Der skal det være bl.a. enda et boblebad, solarium og rom med massasjesenger (som du putter penger på).

Tida gikk fort! Plutselig var klokka 16. Ingen av oss ville egentlig dra, vi var veldig klare for en ny runde med de forskjellige badstuene og kildevannsgrotten, men vi følte det var på tide å komme oss hjem. Det gikk litt ekstra tid i garderoben - til og med dusjene i garderoben har noe litt spa-aktig over seg - og det var vanskelig å komme seg ut av dusjen :)

Resten av kvelden var vi veldig avslappet og hadde en følelse av at batteriene nå var ladet helt opp. Begge er vi enige om at hit kommer vi tilbake!

Siden det ikke var lov til å ta bilder i spa-anlegget, har jeg lånt noen bilder fra hotellets nettside.

 

Praktisk informasjon:

Farris Bad har Nordens største og mest innholdsrike spa-avdeling, og er det eneste hotellet som har etablert sitt spa på en ekte, mineralholdig kilde. Hver dag virvler friskt kildevann fra 55 meters dyp inn i vår kildevannsgrotte. 20 år bruker vannet på sin reise gjennom de rensende morenemassene under Bøkeskogen og inn til Farris Bad. Interiøret er i stor grad av larvikitt, som i vakkert samspill havet og stranden utenfor gir en unik spa-opplevelse.

Farris Bad Spa holder åpent syv dager i uken. Inkludert i inngangsprisen er håndkle, badekåpe, tøfler, shampoo, balsam, dusjsåpe, bodylotion, frukt, nøtter, te og vann. Fri bruk av treningsrom, samt aktiviteter i helse- og treningsplanen. Badekåpe og tøfler kan forøvrig tas med hjem.

Det gjøres oppmerksom på at det er 16-årsgrense i spa alle dager, og at det praktiseres Continental-spa (obligatorisk tekstilfritt) på onsdager fra kl. 20.00. og siste søndag i mnd fra kl. 16.00.

Det finnes også en egen avdeling med sauna kun for kvinner på øverste nivå, ikke langt fra garderobene. Der kan du nyte de forskjellige badstuene uten klær. Damesaunaen består av en finsk sauna, Steam Bath, varme sittebenker, dusj og toalett. For øvrig er det anbefalt å nyte også de andre badstuene uten klær. Vær derfor oppmerksom på at du til enhver tid kan møte folk uten badetøy i fellesbadstuene og mineralbadet.

For deg som er mann, gjøres oppmerksom på at det av hygieniske årsaker ikke er tillatt med bermuda/lange shorts. Dersom du ikke har korrekt badetøy eller har glemt hjemme, fås det kjøpt rimelig i sparesepsjonen.

Det finnes mange ulike spabehandlinger du kan bestille. Se mer om det på nettsiden: http://farrisbad.no/spa/