Skip to main content

Spinspider - for de tøffeste av de tøffe

  • Anne Lise Johannessen

En varm sommerdag i slutten av juni var vi en gjeng som reiste vi til Tusenfryd for å teste årets utgave av parken. Ca kl 11 gikk vi forventningsfulle gjennom dørene og inn i parken.

Vi tok først noen "leverposteibilder" før vi gikk bortover mot Sverrehusken. Det er en morsom huskekarusell for de som er over 110 cm. Carine (21), Andreas (22), Mona Cecilie (12) og Linnea (13) satte deretter kursen mot SpeedMonster. Den åpnet i 2006 og markedsføres som Skandinavias råeste attraksjon. Du blir tatt fra 0 til 90 km/t på 2 sekunder, og er vektløs 7 ganger. Om ikke det er nok henger du og opp/ned 3 ganger. Et skikkelig adrenalinkick for de som tar utfordringen. "Verdt å stå i kø for den 40 sekunders lange turen", mener Mona Cecilie.

Spøkelseshuset måtte avlegges en visitt. Du går i mørke ganger, hører lyder og ser skumle skikkelser (ikke levende). Denne passer for alle, men for de minste er det nok trygt å ha med en voksen.

Den neste attraksjonen for oss var Loopen. Den har vært i Tusenfryd siden starten. Loopen går sakte oppover, fort ned og helt rundt. Du henger også opp-ned et lite øyeblikk. Passer for de over 110 cm. Mona Cecilie synes den er litt kjedelig i forhold til de andre attraksjonene.

På veien videre kom vi forbi isslottet hvor vi kjøpte deilig kuleis. Det var skikkelig forfriskende på en varm sommerdag.

Neste attraksjon som fristet var Tømmerstupet. Denne kan alle ta, men er du under 120 cm må du ha med en voksen. Du tar plass i tømmerstokken og blir ført oppover og bortover elva. Tilslutt seiler du ned tømmerstupet. Vær forberedt på å bli våt - og husk å smile til kameraet! Forfriskende tur på en varm sommerdag, mener 12-åringen.

SpinSpider var neste stopp. Det var en helt rå attraksjon som kun er forbeholdt de tøffeste av de tøffe. Selve karusellen kan minne om en kjempeedderkopp. Du sitter i en kjempetallerken med bena vendt utover sammen med ca. 40 andre passasjerer. Karusellhjulet er festet til en enorm pendel som svinger frem og tilbake mellom bena på «edderkoppen». Du blir dermed «kastet» 44 meter opp i lufta på hver side i en fart på opptil 115 km/t. Når du når toppen på hver side, sitter du halveis opp-ned. Når hjulet samtidig roterer mot klokka får du en konstant følelse av vektløshet! Karusellen er den andre av denne typen i verden, men denne går høyere og raskere enn noen annen lignende attraksjon i Vesten. For å prøve denne må du være minst 140 cm høy. For min del hadde jeg mer enn nok med å se på, men Carine, Andreas, Mona Cecilie og Linnea tok den til og med 2 ganger. "Kjempegøy", var kommentaren deres. "Slapp av, mamma. Det er ikke farlig, det ser verre ut enn det er", sa Mona Cecilie.

Ved kyllingterrassen inntok vi lunsj sittende med beina deilig avkjølt i en fontene. Tusenfryd har 20 forskjellige serveringssteder rundt i parken. Du kan få kjøpt bl.a. hamburger, salat, pizza og buffet. Det skulle iallefall ikke by på noen problemer for dem som ønsker å få seg litt å spise.

De 4 tøffeste ville så ta Spaceshot. Den virket plutselig ikke så veldig skummel lenger etter å ha sett på SpinSpider. De med høyde over 140 cm blir her skutt ut med 5000 hestekrefter. Det er enda raskere enn romfergen. Du kommer opp i 65 meters høyde i ca. 75 km/t. Hvis du har øynene åpne kan du se en fin utsikt fra toppen.

Blekkspruten sto så for tur. Den går rundt og rundt og er ikke det store for de som lett blir kvalme og svimle. Du må være minimum 120 cm høy - eller ha med en voksen om du vil kjøre denne.

I Morgan Kane City ville Carine gjerne vinne en ku, men måtte dessverre gi opp håpet. Isteden fikk hun en kunøkkelring av Andreas fra Westernbutikken. Jens André (24) vant et lite esel i hesteveddeløp.

Det var en veldig varm dag og vi trakk nedover til SuperSplash. Her har du stor mulighet til å bli klissvåt om du vil. SuperSplash er for deg over 120 cm som ikke har vannskrekk. Denne berg- og dalbanen har et av verdens bratteste watercoaster-dropp. Du lander i vann og nedslaget sender vann titalls meter av gårde. Linnea stilte seg ut på kanten for å se på båten som kom - med det resultat at hun ble gjennomvåt fra topp til tå. Vi andre prøvde også - kjempedeilig å få avkjølt seg litt.

De 4 modigste og Jens André ville nå prøve ThunderCoaster som har en høydegrense på 120 cm. Berg- og dalbanen i tre har en toppfart på nesten 100 km/t og er brattere enn unnarennet i Holmenkollen. Hele 12 ganger er du vektløs. Turen går nå mellom ny tunell og har forbedret skinnegang. Husk å smile pent til kameraet. Mona Cecilie og Linnea har lagt sin elsk på denne karusellen. Carine synes det ristet litt vel mye.

Klokka gikk veldig fort denne dagen, men vi hadde fått vært gjennom alt som passet vår aldersgruppe. Den siste tiden ble utnyttet til å ta SpinSpider på nytt. Junior (18) fikk samlet nok mot til å bli med de andre på 2 nye turer med ThunderCoaster. Deretter ble besøket avsluttet med en ny looptur og en runde til i SpeedMonster.

Vi hadde en fin dag i parken, og kommer gjerne igjen en annen gang.

 

Tusenfryd ble offisielt åpnet 11. juni 1988. Parken ligger ca 2 mil sør for Oslo i retning Ski (Adressen er Høyvungsletta 19, 1407 Vinterbro).

Tusenfryd er åpent hver dag fra 10.30 til 19.00 i høysesongen. Barn under 95 cm får gratis inngang. Et tips er å kjøpe billettene på forhånd på internett, da får du billigere billetter, gratis parkering - og du slipper å stå i kø.

Det er høyden som avgjør hvem som kan kjøre de mange attraksjonene. Det finnes en del karuseller også for de små, men parken passer nok kanksje best for de som er over 6-7 år.

Du finner mange spisesteder og toaletter/stellerom på området. Du kan også leie traller til barn og/eller bagasje.

Tusenfryd er nå en helt røykfri park.

Besøk hjemmesiden til Tusenfryd her |