Skip to main content

Grenselosene

  • Fred Are Johannessen
Forfatter: Hege Kofstad
Leseeksemplar fra Pax

En historisk fortelling eller skildring fra krigsårene 1940-1945 i Norge med fokus på grenselosvirksomheten, de som hjalp flyktninger over til Sverige og de som ville stoppe flyktningstrafikken.

Det blir i boka kjent at på linje med krigsseilerne ble heller ikke grenselosene etter krigen gitt den annerkjennelse som de fortjente.

Dette er en velskrevet og viktig bok. Den er spennende og lettlest. Det at boka er delt opp i forholdsvis korte kapitler er en stor fordel. Postitivt med bilder inne i boka. 

Med denne boka står det tydelig fram at det er gjort et grundig arbeid i forkant, det være seg kildematerialet (180 noter og egne intervjuer m.m.)

Som leser får vi innblikk i losenes hverdagsliv, strabaser, psykiske og fysiske påkjenninger. Vi får innblikk i Tyskernes og overløpernes kamp for å stoppe flyktninger og losenes virksomhet.

Vi blir kjent med tortur og grusomheter som utøves overfor de som blir tatt. (Grenseloser, motstandsfolk og de som hjelper til).

Dette er en viktig bok som virkelig anbefales!


Forfatter: Hege Kofstad
Forlag: Pax
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 241
Format: Pocket

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.


Om forfatteren:

Hege Kofstad er journalist og skrivende redaktør for organisasjonen Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO). Hun har kontakt med en rekke grupper av veteraner, både fra andre verdenskrig og fra senere utenlandsoperasjoner. En særlig gruppe har vært grenselosene som i en årrekke hadde sin egen «Grenseloser og Kurerers Forening». I medlemsbladet trykket man gjennom årene et rikt utvalg av leserbrev. Disse brevene, sammen med intervjuer med gjenlevende grenseloser, danner en basis for fortellingene i denne boken. 

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

Les første nummer av Hverdagsnettmagasinet her:

 

Pax