Det sorte fåret

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Det sorte fåret av Jørgen Jæger. Leseeksemplar fra Strawberry Publishing :

Bjørn er på vei hjem fra jobb. Han bestemmer seg for å ta en annen vei enn den han pleier. Plutselig smeller det, og han kjører på en sau. Han vil ikke ha politiet og sauebonden på nakken, så han rydder raskt opp etter seg og skjuler sporene. Ved enden av veien, står likevel politiet, og han legger kortene på bordet. Det er bare det at politiet mener at han har kjørt på og drept ei jente, og det er mange bevis som peker mot han. Ole Vik tror på han, men han faller plutselig i koma, og Bjørn dømmes til to år i fengsel.

Dette er den aller første boka som Jørgen Jæger skrev, og den er egentlig nummer en i serien om Ole Vik og Cecilie Hopen i Fjellberghavn. Den ble imidlertid aldri utgitt, da ingen forlag ville trykke den. Det er veldig bra for oss at Strawberry Publishing nå tok varmt i mot den. Jeg tror ikke det er mulig for Jørgen Jæger å skrive en dårlig bok. Selv om han selvfølgelig har fått mye mer erfaring siden den gang, så er dette likevel en bok som er veldig lesbar.

Skrivespråket hans har nok utviklet seg siden den gang, men historien er fin og lettlest, og det er ingen spesielle ting jeg stusser på. Her er vi tilbake på 80-tallet, før sosiale medier og hvor vi fortsatt har fasttelefon som hovedtelefon, og bare noen få har mobiltelefoner som fyller en stor del av bilen.

Når det gjelder selve plottet, så er det også en spennende historie. Deler av historien kan minne om en annen bok - men det er isåfall denne boka som var først ute med idéen ;)

Jeg likte 'Det sorte får', som alle hans andre bøker - og kan varmt anbefale den videre :)


Forfatter: Jørgen Jæger
Forlag: Strawberry Publishing
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 256
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

DET SORTE FÅRET er årets gladnyhet for alle Ole Vik-fans. Dette er boken Jørgen Jæger drømte plottet til en natt på 80-tallet. Her vekkes Ole Vik og Cecilie Hopen i Fjellberghavn til live for aller første gang. Boken har ikke tidligere vært utgitt.

Nå i jubileumsåret til forfatteren, som fyller 75 år, har vi hentet frem dette ur-manuset og presenterer det i bokform for leserne, enklere enn de senere bøkene, usminket og ekte, som den kuriositeten det er med sine styrker og svakheter. Manus har ligget lagret på forfatterens harddisk som bok null i alle år.

Så velkommen til 80-tallet - med fasttelefoner, dataskrekk, telefaxer og de første mobiltelefonene til bruk i bil. Glem røykeloven, glem forbudet mot håndholdt mobiltelefon i bilen, glem Internett, Facebook, Twitter, smarttelefoner og alle hjelpemidler vi tar som en selvfølge i dag - og opplev det første møtet med lensmann Ole Viks univers i Fjellberghavn. Gled dere også til å hilse på sympatiske Bjørn Næss. Han har alt, en søt kone, en kjekk sønn, og snart venter drømmejobben. Så kjører han på et sort får. Boken viser hvordan en liten hendelse kan frata en mann alt.


Om forfatteren:

Jørgen Jæger (f.1946) er en kritikerrost krimforfatter. Han debuterte med kriminalromanen «Skyggejakten» i 2003, den første boka i serien om lensmannen Ole Vik & Co. Hans endelige gjennombrudd kom i 2012 med kriminalromanen «Stemmen».

I 2016 ble det solgt over 130 000 eksemplarer av bøkene hans i Norge, og Jæger er nå etablert i den absolutte toppen av norske krimforfattere. Jæger har vært nominert til Bokhandlerprisen hele fire ganger.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

 

Tilfeldig artikkel:

Julehefter 2016

Julehefter 2016

Hva er vel jula uten julehefter :)

 

 

Falchs jul

Vigmostad Bjørke

Dette julehefte hadde jeg ikke lest før - og det var ganske så artig. Det er ikke for de minste. Sigmund Falch har lagt inn gamle fotografier med en tilhørende morsom tekst. Artig :)

Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu - Oddgeir Bruaset

Vigmostad Bjørke

Her kan du lese rørende og hjertevarme historier om juleforberedelser og julefeiring på de mest avsidesliggende steder rundt om i landet vårt. Den tidligere programlederen i NRK tar oss i velkjent stil med på julefeiring høyt til fjells, ytterst i havgapet og innerst i trange fjordarmer. Hva slags skikker har folk holdt i hevd på disse stedene og hvordan har de taklet dramatiske hendelser i julehøytiden? Har de store avstandene gjort tradisjoner enda viktigere for folk der ingen skulle tru at nokon kunne bu? Mange av historiene tar oss med langt tilbake i tid og er både underholdende og tankevekkende lesning.


Kollektivet

Vigmostad Bjørke

Heftet inneholder en historie på 32 sider kalt «En magisk Jul», og er en fortsettelse på historien som startet i 2014 («Balder redder Julen»), og heftet i fjor («Den andre Nissen»). Den er allikevel laget slik at om man ikke har lest de to forrige heftene, går det helt fint.

Historien foregår i vår verden, i Kollektivet, og inneholder store deler av magi og action. Artig og utradisjonelt!


Nissen - Viktor Rydberg og gjendiktet av André Bjerke

Vigmostad Bjørke

Denne historien er dikt med et spørsmål du kan gruble på. Fine illustrasjoner!

Kapteinens jul

Vigmostad Bjørke

Ingen egentlig julehistorie, men likevel noen artige situasjoner.


Prøysens jul

Vigmostad Bjørke

Historier skrevet av Alf Prøysen illustrert med nostalgiske julemotiver. Les blant annet om Teskje-kjerringa. Koselig julehefte!


Jens von Bustenskjold

Vigmostad Bjørke

Historier om einstøinger og raringer, men ikke så mye julestemning.

Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

Les mer …

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.