Skip to main content

Rooster Bar

  • Fred Are Johannessen
Forfatter: John Grisham
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Enda en spennende advokathriller fra John Grisham, kanskje mest kjent i Norge for bøker som også ble filmatisert; Firmaets mann og Pelikanrapporten.

Vi følger tre siste-årsstudenter som studerer jus i Washington DC. Alle tre har pådratt seg store studielån. Uten store utsikter til godt betalte jobber etter studiene, prøver de tre etter hvert å søke å komme ut av elendigheten.

Forfatteren selv skriver i etterordet at boka er inspirert av virkelige hendelser.


Forfatter: John Grisham
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 367
Format: Innbundet
Originaltittel: The Rooster Bar
Oversatt av: Truls Holst Kopperud

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

De skulle forandre verden. I stedet finner Mark, Todd og Zola ut at jusutdannelsen de har finansiert med høye studielån er fullstendig ubrukelig. Eieren av skolen viser seg å være en upålitelig milliardær, som også eier banken de har har tatt opp lån i. Men noe har de lært underveis, og på Rooster Bar begynner de å planlegge hvordan de skal ta rotta på skolens ledelse.


Om forfatteren:

John Grisham ble født i Jonesboro, Arkansas i 1955. Han studerte juss på University of Mississippi. Etter studiene praktiserte han både borgerrett og strafferett. Han ble også politisk aktiv. I løpet av studietiden begynte Grisham på to bøker, men ingen av dem ble ferdig. I 1984 startet han på sin tredje bok – "A time to kill". Han sendte manuskriptet til flere forlag, men det tok flere år før boka ble utgitt. "A time to kill" ble ingen suksess, og det var ikke før hans neste bok, "The Firm" (Firmaets mann), at han ble berømt. Boka gikk rett til topps på amerikanske bestselgerlister, der den lå i nesten et helt år.

John Grisham har solgt mer enn 300 millioner bøker på verdensbasis de siste ti årene og er oversatt til 40 språk. Han bor sammen med sin kone i Charlottesville, Virginia, på en eiendom med seks baseball-baner, og deler av året på en gård i Mississippi.Min mening:

I god amerikansk stil får vi innblikk i sosial uretterdighet, drømmen om å tjene seg rik og rettsvesenets irrganger. Jeg heier på de tre hovedpersonene i sin streven etter å komme seg ut av uføret.

Som leser får vi bevitne samlebåndsrettsaker, advokatgribber som venter på sykehus og på politistasjoner på jakt etter klienter. Parallellt følger vi prosesser rundt illegale innvandrere og mulig hjemsendelse. Vi får følge massesøksmål mot storbanker, alt sammen vevet inn i de tre studentenes hverdag. I god amerikansk stil får boka en bra slutt.

Jeg kunne legge fra meg boka flere ganger, spesielt når det ikke gikk så bra for hovedpersonene. Jeg la fra meg boka i ei uke, men det var ingen vanskeligheter med å ta opp tråden igjen etter "hvilepausen".

Grisham leverer her nok en meget spennende fortelling. Person og miljøskildringene er gode og handlingen drives fram i godt tempo.  En velskrevet bok som godt kan anbefales.

 

Andre omtaler om denne boka:

 Jeg fant ingen norske omtaler av denne boka.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

 

Cappelen Damm