Skip to main content

BOKARRANGEMENT PÅ SANDEFJORD BIBLIOTEK

Bokinspirator Liv Gade ga gode bokanbefalinger, og med seg hadde hun de tre forfatterne Hanne Kristin Rohde, Frode Eie Larsen og Myriam H. Bjerkli. Etter arrangementet var noen heldige invitert hjem til Liv på kaker og bokprat.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, mars 2022

Søndag, 6. mars var det bok-arrangement på bilioteket i Sandefjord. Inn av dørene strømmet det på med bokelskere. Dette er et populært arrangement, og det kom totalt 80 gjester. Noen av deltakerne sa at de hadde vært med flere ganger.

Ute skinte sola på denne deilige vårdagen, mens inne skinte Liv opp rommet med sitt lidenskape-lige bokengasjement.

Liv startet med å presentere syv bøker som hun liker spesielt godt. Foredraget var lagt fint opp, med bilder og små dikt som passet inn i agendaen.

Hun fortalte så levende og engasjert om bøkene, at man lett så for seg historien i bilder. En kan nesten få inntrykk av at hun kjenner romanfigurene i virkeligheten. Det er veldig inspirerende.

Tidligere sølvkniv-vinner Frode Eie Larsen fortalte om serien han har skrevet med Dag Otto Lauritzen, Mot og mysterier, en serie hvor kloke ungdom løser mysterier. Boka Hetebølge, i serien, er nominert til Bokslukerprisen.

Frode har også en serie for barn; Tidsfikserne hvor Sigurd og Anne reiser tilbake i tid for å ordne opp i problemer.

Også voksne lesere, kan glede seg over Frodes forfatterskap. Krimserien om Eddi Stubb består av 8 bøker, hvor den nyeste, Så ble det kaldt er tenkt å være siste bok i serien. Han røpte at det finnes planer om å lage en tv-serie ut av dette, hvor Eddi blir en britisk tv-helt. Forøvrig er forfatteren også i gang med en ny krimserie for voksne.

Liv startet så på sjangeren krim, og så fikk Hanne Kristin Rohde slippe til. Hun har også en ungdomsserie, Blålys. Serien er fiksjon, og baserer seg på aktuelle problemstillinger i en ungdoms-hverdag. Detektivparet, Astrid og Yusuf  nøster opp i ulike saker.

Forfatteren er utdannet jurist, og jobbet i Politiet i 25 år. Som politileder jobbet hun med mange ulike saker, og en sak som ga spesielt inntrykk var en ung, skjønn gutt med pene brune øyne som hadde pint en katt til døde. Denne mangelen på impulskontroll og empati, ønsket hun å ta for seg i bøkene, uten at de unge leserne utsettes for brutale fakta. Og med dette kanskje forebygge noe kriminalitet. Drømmen hennes er å gi de som leser en mulighet til å ta riktige valg.

Rohde skriver også krim for voksne, i sjangeren lun krim. Serien om Wilma Lind består foreløpig av 5 bøker. som har et salgsoppplag på 270 000 bøker.

Deretter var det Myriam H. Bjerkli sin tur. Bjerkli har skrevet mange bøker, men er kanskje mest kjent for sin "Kodal-trilogi", som består av bøkene Lille linerle, Stella Polaris og Djevelens yngel.
Hennes siste tilgjengelige bok pr i dag er Engelens fall. Det er en frittstående krimbok. I juni blir også den helt ferske boka Grønnøyd monster tilgjengelig.

Felles i krimbøkene hennes er politimannen Håkon Håkonsen, fra Sandefjord.

I tillegg til å være forfatter driver også Bjerkli et forlag, Forlagshuset i Vestfold, som består av flere underforlag, bl.a. Liv forlag. Tross navnet, har det ingenting med Liv Gade å gjøre ;)

Liv avsluttet foredraget med Anne Holts bok Det ellevte manus.

Boklista som Liv presenterte:
• Abid Raja: Min skyld
• Kate Elisabeth Russell:
Min mørke Vanessa
• Valerie Perrin: Å vanne blomster om kvelden
• Linn Ullmann: Jente 1983
• Henrik Langeland: Paradis
• Jan Kjærstad: En tid for å leve
• Cecilia Samartin: Kolibri
• Max Seeck: Heksejakt
• Anne Holt: Det ellevte manus

I etterkant var noen invitert til  kake, kaffe og gode historier hjemme hos Liv på Lofterød.

Hjemme hos Liv Gade møttes en fin gjeng litteraturinteresserte mennesker:
Bibliotekar Inger Sofie Frog Austnes, forfatter Tone Wedde, bokinspirator Liv Gade, forfatter Hanne Kristin Rohde, undertegnede, forfatter Anne-Britt Harsem, forfatter Myriam H. Bjerkli, redaktør Jorid Mathiassen, forfatter Gunn Marit Nisja, litteraturentusiast Anne Ørbeck, forfatter Frode Eie Larsen og litteraturentusiast Magnhild Pedersen. Line Emilie Gjørtz-Larsen var ikke til stede da bildet ble tatt.