Skip to main content

LANSERING AV BOKA BLINDSONEN

Politimann og mentaltrener Per Eftang har skrevet boka Blindsonen. Boka inneholder en rekke eksempler fra hans karriere, og i boka deler han villig ut verktøyene han har som hjelpemiddel.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, juni 2022

Sola skinte i sommerbyen Sandefjord, da Per Eftang holdt lansering av sin nye bok, Blindsonen, på Torp konferansesenter. Inne var det 100 sitteplasser, og salen var fullsatt. En tydelig rørt Eftang, fortalte at han var veldig takknemlig for oppmøtet. Denne boka så han på som sitt livsverk, og det har vært en viktig bok å skrive, fortsatte han. Bakgrunnen for boka er erfaringer med mennesker gjennom 20 år.

Deretter overlot han scenen til sangeren Helga. 

Hun startet med å fortelle bakgrunnen for at det var nettopp disse to sangene hun valgte å fremføre. Bless the broken road, eller den brokete veien sammenlignet hun med veien fram til en ferdig skrevet bok. Sang nummer to Lean on me, forklarte hun med at vi alle trenger noen å lene oss på, en som er i blindsona vår og som ønsker oss vel.

Erik Tideman Jørgensen, utdannet sosionom, entret scenen. Det kom fram at han hadde vært en god støttespiller underveis i prosessen. Han fortalte at boka tar for seg hva man skal gjøre, at man gjør det og at man deretter sjekker at man har fått gjort det, akkurat som utedo-prinsippet, som han kalte det. Boka går på det innerste indre, at man sier en ting, men gjør noe annet. Et eksempel er at du sier du ikke vil ha tilbakemeldinger, men blir likevel veldig glad når du får dem.

Baksiden av boka ble vist frem på et lerret. Der ser man en person som står litt foran de andre. Dette symboliserer en slags blindsone. Følger vi blindt etter, eller stopper vi opp og stiller oss noen spørsmål?

Eftang fortsatte med å skryte av forlaget sitt, Forlagshuset i Vestfold. Da han fikk første utkastet i retur, så var det med 1600 slettinger. – De gjorde en fantastisk jobb, sa han, og det gjorde at boka ble veldig direkte. Han er veldig takknemlig for hjelpen fra redaktøren.

Eftang leste utvalgte utsnitt, for å si at dette kan du lese mer om i boka, noe som gjorde de fleste veldig nysgjerrig.

Begrepet blindsone får folk til å tenke på trafikken. Det er ikke bare der vi har blindsoner. Det har vi overalt ellers også. Det vil du forstå når du leser boka, sa Eftang.

Underveis viste han fram flere filmsnutter, med budskap som belyste temaer i boka, bl.a. at du ikke skal la noen fortelle deg at du ikke kan.

Han pekte også på forskjellen mellom motivasjon og disiplin, og hvilke av disse man trenger mest av. Bruk tid på valgene dine, oppfordrer han. Motivasjon kommer lett når ting er viktig nok, men disiplin er viktig. Man kan f.eks. være motivert for å gjøre en ting, men bør være disiplinert nok til å la være. Du vet hva som er rett og galt, men gjør det likevel.

– Ikke snakk om være en god person, sier Eftang. Vær en god person!

Da arrangementet var over, var det muligheter for å kjøpe boka. Det var tydelig at den hadde vekket interesse, for det dannet seg fort lang kø for signering.