Skip to main content

Alle har en dag...

  • Elisabeth Holt

Snart er det markering av en dag som gjelder alle.

Fordi vi alle tenker og føler, fordi vi alle møter sorger og gleder gjennom livet. Verdensdagen for psykisk helse er den 10.oktober, og årets tema er «Noe å glede seg over», et tema som de aller fleste har behov for iblant.

Jeg vet at begrepet «psykisk helse» ofte linkes til psykisk sykdom. Men det handler om så mye mer. Det handler om hvordan man har det etter en deilig hyttetur som hodet og kroppen har fått ro og overskudd. Når man ser et barn gleder seg og man blir glad selv. Det handler om at man innimellom møter utfordringer som gjør en trist, lei, sliten og kampløs. I dagliglivet, helt uavhengig av psykisk sykdom.

Jeg har så lyst at det skal være ok å si fra om noe ikke er greit. Det er lov å snakke om tanker og følelser, uansett hva som måtte befinne seg der, i hodene våre. Ingen tanke eller følelse er dum. Det er noe med hjernen vår, den prøver å finne løsninger, og den oppfatter så mye. På veien kan det samle seg tanker som er langt utenfor det man selv ante man kunne tenke. Men vi lever, og vi har med oss hodet vårt i alt vi gjør. Snakk med en du stoler på, for det er ingen som klarer et helt liv uten å lufte tankene sine, og samtidig ha et godt liv.

Og ta hjernen din på alvor. Uansett hva den tenker eller følelser som kommer, tenk over hva det er, og snakk med noen om det er noe som bør gjøres noe med. Er du fornøyd med alt rundt deg, i hjemmet, på jobb, med andre ting? Alt vi gjør påvirker vår psykiske helse, så vi må være påpasselige med å tenke og løse ting best for oss selv. Legge merke til de gode stundene, velge hva som er viktig eller ikke viktig, og ta det som river litt på alvor.

Hver dag har hjernen godt av litt mat. Mat som styrker, som får min verden til å bli bedre. Ikke spiselig mat, men alt som gjør at vi ser lyst på livet, at verden rundt oss fungerer, og noen ganger handler det ikke om sydentur eller nytt stereoanlegg. Det handler om et vennlig hei, til seg selv, til andre, fra andre. En god kopp kaffe, et hyggelig måltid, en tur i skogen. Det kan handle om at vi endelig får orden på stikkontaktene hjemme, som det var før få av, og hverdagen ble preget av mas og stress. En samtale med noen som vi burde ha snakket med og luftet tankene våre med. Om oss selv, eller om det er «knute på tråden». Legge til rette hverdagen vår på best mulig måte for oss selv. Det handler om å tørre å vise hvem man er, og si fra om noe ikke er greit. Si nei når man vil, og ja når man vil.

Det finnes mange flotte arrangement i hele landet den neste tiden. Følg med i nærmiljøet ditt, kanskje får du det påfyllet du, eller noen du kjenner har bruk for? Jeg skal holde foredrag 10.oktober, på Stokke bibliotek i Vestfold. Er du i nærheten, er du hjertelig velkommen!

Pass på deg selv, uansett om det gjelder den fysiske eller psykiske helsen, begge deler må med!


Ps. Boken min «Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve» kan bestilles eller kjøpes hos din lokale bokhandler, og i alle bokhandlere på nett!