Skip to main content

Weekendtur til en storby

  • Anne Lise Johannessen

Her er noen reisemålsfakta fra storbyer rundt i verden.

Athen
Athen er hovedstaden i Hellas og ligger på halvøya Attika. Athen er en krevende by med mange mennesker, mye trafikk, mange inntrykk og et varmt klima. Hva er da bedre enn å finne et rolig sted for å innta et bedre måltid. Mange av dere som har vært i Hellas, kjenner det greske kjøkken godt. Da kan sikkert de fleste av dere være enig i at maten i landet er utsøkt. » Les mer..

 

Berlin
Berlin er hovedstad i Tyskland og har vært åsted for stor oppmerksomhet gjennom delingen mellom Øst- og Vest-Berlin. Berlin er en kulturell by, med en bredde og kvalitet en sjelden finner andre steder. Her kan du velge mellom opera, teater, museer, gallerier og en rekke konserter. Berlin er byen som "aldri sover", og de 3,5 millioner innbyggerne sørger for å skape en pulserende hovedstad til glede for de mange turister som besøker byen. » Les mer..

 

Budapest
Budapest er hovedstad i Ungarn og ligger idyllisk til på begge sider av Donau. På mange måter kan man si at alt i landet enten begynner, er innom eller avsluttes i hovedstaden. Dette er en pulserende og vakker by og fortjener sitt stempel som "Øst-Europas Paris". Du vil oppleve Budapest som en turistvennlig by. Budapest er også et kulturelt mekka med en rekke teaterforestillinger, konserter og operastykker, selv om de språklige barrierer stanser mange av oss. At 19 millioner turister hvert år finner veien til Ungarns hovedstad, gjør det til en av verdens mest besøkte byer. » Les mer..

 

Helsinki
Helsinki er hovedstad i Finland og landets største by. Helsinki blir også kalt "Østersjøens datter", og ligger vakkert til på en halvøy i Finskebukta, omgitt av mange småøyer som delvis er knyttet sammen med broer. Som storby lever nok Helsinki noe i skyggen av mer berømte hovedsteder i Europa, men det er absolutt mye å oppleve for de som legger turen innom. Byen har et utpreget kosmopolitisk preg, noe som overrasker mange som kommer hit for første gang. » Les mer..

 

København
København er Danmarks hovedstad, største by og huser rundt 1.4 millioner mennesker. Etter at Øresundbroen har brakt Malmö og København tett sammen, har dette gjort det lettere både for nordmenn og svensker å besøke København. Kveld- og nattelivet i København er upåklagelig og alternativene til å få "en lille en" i grønn flaske er enormt. Byen har det meste, både av fast-food og eksklusive gourmetrestauranter. Blir du trøtt av å gå, kan du låne deg 1 av byens 1000 sykler gratis. » Les mer..

 

Lisboa
Lisboa er hovedstad og største by i Portugal og ligger idyllisk til ved nordbredden av Tejo, ca. 15 km fra elvemunningen. Byen har en vakker beliggenhet og klimaet er mildt og maritimt. Lisboa er en meget gammel by og var kjent i den tidlige oldtid under navnet Olisipo, mens romerne kalte byen Felicitas Julia. I tidsrommet fra 716 til 1147 var byen på arabernes hender, og ble ikke Portugals hovedstad før i 1256. Lisboa er en virkelig perle på mange måter, og har i tillegg til et deilig klima, også en rolig og behagelig atmosfære. Når byen i tillegg kan kombinere dette med en rekke arkitektoniske perler, løfter dette Lisboa opp i klassen som en av de mest populære hovedsteder i Europa. » Les mer..
London
London er hovedstaden i Storbritannia og den største by på De britiske øyer. Klimaet er temperert med middeltemperatur i den kaldeste periode på 4 grader(januar) og 17-18 grader i varmeste måned(juli). "If you are tired of London, you are tired of life". Omtrent slik lyder en kjent frase som mange sikkert har hørt om. Denne byen er rett og slett fantastisk og i London finnes store opplevelser for enhver smak. London er byen der trender skapes, byen er et mekka for teater- og musical elskere, et eldorado for matelskere og folk valfarter til byens handlestrøk. Kjenner du også til byens gjemte perler, garanterer vi at London-turen blir ekstra spennende. » Les mer..

 

Los Angeles
Los Angeles er USAs nest største by og ligger i Sør-California nær Stillehavet, ca. 200 km nord for grensen mot Mexico. Dette er en av verdens mest berømte byer, mye takket være Hollywood og byens filmproduksjon. Los Angeles er en vidstrakt by med brede avenyer, store parker og med overveiende eneboliger utenom de sentrale strøk. Selve bykjernen er mindre utviklet enn i de fleste andre amerikanske storbyer og Los Angeles er ofte spøkefullt blitt betegnet som "tusen forsteder på jakt etter et sentrum". » Les mer..

Madrid


Madrid er hovedstad i Spania og ligger midt i landet ved Rio Manzanares på den ødslige, kastiljanske høyslette, ca. 650 meter over havet. Beliggenheten er på mange måter kunstig, idet Madrid har manglet mange av de forutsetninger som har vært vekstfremmende for andre storbyer. Byen er velregulert og vakker, uten å ha den glamour og brukervennlighet som Barcelona kan vise til. Derimot er mengden av alt du finner her enormt, og byen er spekket med museer, gallerier, parker og et yrende kafé-, restaurant- og natteliv. » Les mer..

 

Miami
Miami ligger på sørøstkysten av Florida, i den sørlige del av Floridas såkalte Gullkyst. Miami er Floridas største byområde, og et av de viktigste turist- og rekreasjonssenter i USA. Byen er også utgangspunkt for den store cruise-trafikken på Det karibiske hav, med Port of Miami som havneområde. Miami ble for mange gjort kjent gjennom TV-serien "Miami Vice" med Don Johnson i hovedrollen. Byen var også i det virkelige liv et kriminelt rottereir med lassevis av narkolangere og kjeltringer, og med USAs høyeste drapsstatistikk var Miami alt annet en et trygt reisemål. I dag er situasjonen noe annerledes, selv om bybildet fortsatt har innslag av mange ulike typer mennesker. » Les mer..

 

Milano
Milano er hovedstad i Lombardia og Milano-provinsen, og ligger ca. 500 km nordvest for Roma. Dette er Italias nest største by og er lokalisert midt på den fruktbare lombardiske slette ca 120 meter over havet mellom elvene Ticino og Adda. Byen er kjent både for sin moteindustri, mattradisjoner, opera og verdens fjerde største katedral. Milano kan vise til tallrike kirker, museer, kunstgallerier, konserthus og teater, blant annet operahuset Teatro alla Scala, som med sine 3.600 sitteplasser er et av verdens største. » Les mer..

 

New York
New York City er den største byen i USA og ligger på nordøstkysten ut mot Atlanterhavet, ved munningen av Hudson River i staten New York. Byen har det meste på godt og vondt, og er blant annet hjemplassen til den berømte frihetsgudinnen. Byen var også kjent for de berømte World Trade Center på 411 meter, som også var kjent under betegnelsen "Twin Towers". Historien om disse to bygningenes tragiske skjebne skulle være kjent for oss alle. » Les mer..

 

Paris
Paris er hovedstad i Frankrike og ligger ved elven Seinen like nedenfor munningen av elven Marne. Paris har hatt en svært begivenhetsrik historie og har gjennom århundrene hatt en sentral plass i Europa, både innen kunst og litteratur og som navle for nye ideer. Paris er vakker, mektig og blant verdens fremste reisemål. Her ligger attraksjonene på rekke og rad, med vakre arkitektoniske monumenter av ypperste merke. Frankrikes hovedstad er et eldorado med så mange muligheter at det blir vanskelig å fatte seg i korthet. » Les mer..

 

Praha
Praha er hovedstaden i Tsjekkia og ligger pent til ved elven Vltava som på norsk kalles Moldau. Byen ligger midt i Böhmen og har helt siden middelalderen vært et naturlig kulturelt og handelsmessig sentrum i landet. Dette er virkelig et vakkert og levende sted alle burde besøke. Praha er ingen moderne storby på linje med Roma og Paris, men den underliggende sjarmen er god nok i massevis. For den som ønsker å shoppe i Praha, vil ikke finne eksklusive forretninger og moderne kjøpesenter. Derimot har du muligheten å kjøpe utsøkt krystall, som er blant de mest populære varene blant turistene. » Les mer..

 

Rabat
Rabat er hovedstad i Marokko og ligger ved Bou-Regregs utløp på vestkysten. Byen ble grunnlagt under navnet Ribat al-Fath av Almohadene på 1100-tallet og var støttepunkt under kampene mot de kristne i Spania og under tiden da det franske protektorat vokste byen sterkt. Rabat var også sentrum for fransk kultur i Marokko, og tidligere også for den franske administrasjon. Byen er i dag en blanding mellom dens fortid og en høyst moderne nåtid. Turismen er voksende, men det er få interessante bygninger involvert i turistmaskinen. Dette gjør at det er mulig å oppleve Rabat uten å bli utsatt for ivrige gateselgere hvor enn du setter din fot. » Les mer..

 

Reykjavik
Reykjavik er hovedstad på Island og ligger på halvøya Seltjarnarnes innerst i Faxaflói. Byen har flotte omgivelser med storslått utsikt til fjellene omkring. Byen er Islands kulturelle og økonomiske sentrum, og har utviklet seg fra en ubetydelig by med én bar og én kafé på 1970-tallet, til å bli en storby med et bredt utvalg av det aller meste. Reykjavik har virkelig våknet, og er nå så moderne og pulserende at folk fra hele verden reiser hit for å feste, shoppe og føle storbylivet på pulsen. » Les mer..

 

Roma
Roma er Italias hovedstad og omfatter også den lille, uavhengige Vatikanstaten. Roma er av mange betegnet som kjærlighetens by, og er særlig kjent for sine mange springvann og fontener, som er mer enn noen annen by i verden. Roma har mange flotte byggverk som trekker til seg millioner av turister hvert år, slik som det gamle forumet, som var det kommersielle, politiske og religiøse senteret for det tidligere Roma. Her finner du blant annet Colosseum, som er Romas største amfiteater fra år 72 etter Kristus. » Les mer..

 

Rotterdam
Rotterdam er en by ved elven Rottes utløp i Nieuwe Maas, 25 km fra havet. Rotterdam er en av verdens største og mest moderne havnebyer, og et viktig internasjonalt handelssentrum. Rotterdam oppstod på slutten av 1200-tallet og drev blant annet betydelig sildefiske. » Les mer..

 

San Francisco
San Francisco er en by i California som ligger på en halvøy ved utløpet av San Francisco Bay. På mange måter er dette en noe utypisk amerikansk by med en enestående atmosfære og en broket forsamling mennesker. » Les mer..

 

Sevilla
Sevilla er en av de mer spennende byer i Spania, og ligger omgitt av vakre hageanlegg med en meget interessant bebyggelse som for en stor del har maurisk preg. Det er også et yrende folkeliv med blant annet store religiøse og verdslige fester som trekker mange turister. Expo i 1992 brakte byen inn i verdens søkelys og den beste tiden å besøke Sevilla er under Semanta santa, en uke før påske. » Les mer..

 

St. Petersburg
St. Petersburg er Russlands mest europeiske by. Den ligger 600 km nordvest for Moskva og ble i sin tid grunnlagt av Peter den store. St. Petersburg er av mange ansett som en av verdens vakreste byer. På grunn av at store deler av byen ligger på sumpig grunn og er bygd på pæler, har byen fått klengenavnet "Nord-Europas Venezia". Uansett hvilken betegnelse du gir byen, er den svært så interessant med en mengde praktbygg som kan holde på din oppmerksomhet i flere dager. Byen er preget av veldige dimensjoner med brede, rette avenyer, store, åpne plasser, store vannflater og mektige monumentale bygg. » Les mer..

 

Stockholm
Stockholm er Sveriges hovedstad og har rundt 1 million innbyggere. Dette er også landets største by. Stockholm har en rekke attraksjoner å vise til, blant annet det 372 år gamle Vasaskeppet, de store museene, trivelige Skansen og Gröna Lund, samt Det kongelige slottet og Stadshuset. Har du aldri vært i Stockholm, bør det absolutt prioriteters. Dette er stedet som fyller alle krav til en storby. Her vil du få tilfredstilt både dine kulturelle, materielle og gastronomiske interesser til fulle.
» Les mer..

 

Veneziabilde14
Venezia er hovedstad i regionen Veneto og provinsen Venezia. Dette er på mange måter en unik by, bygd på 117 små øyer, har lite biler, og hvor asfalterte gater er byttet ut med vannkanaler. Byen har kun 60.000 innbyggere, men mottar årlig rundt 11 millioner turister. Det skulle med andre ord legge grunnlaget for et liv og røre av de sjeldne. » Les mer..

 

Warsawa
Warszawa er hovedstad og provins i Polen og ligger på hver side av elven Wisla, øst i landet. Selv om byen ble omtalt allerede på 1200-tallet, varte det relativt lenge før Warszawa vokste frem til å bli en av Polens viktigste byer. Men i dag bor det rundt 1.7 millioner mennnesker her, til tross for at dette er en av Europas yngste hovedsteder. Warszawa var en gang i tiden et kulturelt sentrum i Europa og en av de vakreste og mest sofistikerte byer inntil tyskeren bestemte seg for å krige. Under den annen verdenskrig, i tidsrommet fra 1939 til 1944, ble over 70% av Warszawa ødelagt og byen har derfor få riktig gamle byggverker og partier av særlig stor arkitektonisk verdi. » Les mer..

 

Washington DC
Washington DC er hovedstaden i Amerikas forente stater, og utgjør et eget administrativt område. Med en rekke nasjonale symboler, Det hvite hus og flere andre viktige attraksjoner, fremstår Washington DC som en attraktiv by for turister. Med alle menneskene med id-kort og bilene med diplomatskilt, samt et mylder av polititjenestemenn, forstår man raskt at man ikke er langt unna maktens korridorer. » Les mer..

 

Wien
Wien er hovedstad i Østerrike og ligger vakkert plassert ved Donau og Wienerwald. Wien ble som midtpunkt i det habsburgske keiserrike på 1800-tallet, en av Europas største og mest praktfulle byer. Til tross for to verdenskriger i nyere tid, har de fleste av de gamle bygningene fått stå i fred. Dette har gjort Wien til en av Europas mest populære storbyer og et yndet reisemål for alle med sans for det beste. I Wien ligger mange av de finere butikker samlet i fotgjengerstrøkene Graben, Kohlmarkt og Kärtner Strasse. Et noe rimeligere alternativ er Maria Hilferstrasse, som også har en rekke stormagasiner. Tips på varer som du oftest gjør en god handel med, er østerriksk glasstøy og matvarer. » Les mer..