Skip to main content

Til syden med små barn

  • Anne Marit Steffensen

Mange spebarnsforeldre velger å ta ferien eller en del av barselpermisjonen i syden. Når barnet er lite er det enkelt med maten, spesielt om barnet ammes. Det er billig å ta med barn under 2 år ut å fly siden de reiser nærmest gratis på fanget til en voksen.

For små barn er det ofte væske tapet som er den største utfordringen i varmen. Små barn er mer sårbare for væsketap enn voksne, sørg derfor for at barnet får drikke ofte og at du selv også drikker ekstra dersom du ammer. Før du velger reisested bør du undersøke hvordan temperaturen på reise målet er, og eventuelt velge et hotell med aircondition.

Du bør også reise til et sted der det er mange turister, fordi legetilbudet til turister er bedre der. Sjekk også at du har en skikkelig reiseforsikring dersom uhellet skulle være ute å dere trenger legehjelp. En annen ting du bør tenke på er at du bør bestille leilighet i 1 etasje (eller et hotell med heis) så du slipper å bære vognen opp massevis av trapper. Du bør også spørre hvor leiligheten ligger i forhold til resepsjonen og inngangen til hotellområdet, for å unngå å måtte bære vognen i trapper når du skal inn og ut av hotellområdet.

Fordi bakteriefloraen er annerledes i varmere strøk enn hjemme kan det være lurt å ha med noe mat fra Norge. Ta med morsmelkerstatning og grøtpulver. I syden har de gjerne andre merker og smaker enn det man er vant med hjemme.

Noen plasser i syden selges barnematen bare på apoteket og ikke i dagligvarebutikkene. Det kan være lurt å ha med middagsglass til de barna som har begynt med fast føde, og kanskje noen bokser med leverpostei til å ha på brødet.

Noen steder i syden er bleiene veldig dyre, for eksempel på Lanzarote koster en pakke Pampersbleier ca 100 kr. Noen steder er det vanskelig å få tak i bleier som er av de merkene vi bruker hjemme, og det kan være lurt å ha med bleier fra Norge.

Det er som regel ingen problemer å få låne reiseseng på hotellet - men ikke alle hoteller har barnestoler. En barnestol kan gjøre ferien mye mer behagelig under måltidene, dersom de ikke har barnestoler til låns på hotellet, kan det være et godt tips å kjøpe en billigvariant og ha med fra Norge. (eksempel IKEA har barnestoler til 199 kr).

En vogn med gode hjul er også viktig. Fortau og gater i syden har høye kanter og er ikke spesielt godt egnet til å kjøre barnevogn på. Det er også en fordel at ryggen i vognen kan legges helt ned og at barnet kan sove i vognen. Man bør ha vogn med kalesje eller ha med paraply til å feste på vognen slik at barnet sitter i skyggen.

Solen virker 2-3 ganger sterkere på huden i syden enn hjemme og det er viktig å beskytte barna når solen er på det sterkeste midt på dagen. Babyhuden er sårbar fordi den er så tynn og har lite pigment i seg. La derfor barn under 1 år kun være i direkte sollys i så korte perioder som mulig. La barnet være mest mulig i skyggen så det unngår solbrenthet og overoppheting. Det er lurt å kle barnet i lette heldekkende klær. Bruk solhatt eller caps på hodet til barnet og pass på at huden på ørene er tildekket eller har solkrem på seg. Barnets øyner bør også skånes mot skarp sollys, bruk gjerne solbriller på barnet.

Smør barnet med solkrem med høy faktor. Det finnes egne solkremer som egner seg for barns hud. Pass på at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB- stråler.

Dersom man legger opp dagen etter barnets behov kan det bli en fin opplevelse for liten og stor. Når barna har det bra så har gjerne de voksne det bra også. Det er ikke så trivelig å spise middag på en restaurant med trøtte barn, så et siste tips må være å spise middagen tidlig eller spise den hjemme i ro og fred på hotellet etter at barnet har lagt seg for kvelden.

 

God tur!