Skip to main content

Lekeguide: 7 - 12 måneder

  • Anne Lise Johannessen

Alt babyen din lærer i løpet av det første året i livet begynner med sansene. Faktisk blir de viktigste områdene av babyen sin hjerne "lyst opp" av stimulering av hjernen. Vi har samlet sammen tips om leker, det å være foreldre og aktiviteter som er spesielt gode for å stimulere din nyfødte sine sanser og utvikling, helt fra begynnelsen.

 

7 mnd:

Visste du at det å oppmuntre den tidlige bablingen til babyen din er fundamentalt viktig for ditt barn sin språkutvikling? Det er sant; barnet må lære disse typer lyder før ord, ord må settes sammen til setninger og setninger må kombineres til historier. Så det er bare å kose seg med det man får og gir i de tidlige "samtalene" man har med babyen og les videre for lekeaktiviteter som er riktig for dette stadiet.

Din baby på 7 måneder griper med hele håndflaten rundt en gjenstand. Han begynner å bruke tommelen sin til å dytte ting inn i hånden. Når han ligger på magen, kryper han forover. Han kan støtte sin egen vekt og stå hvis han holder seg fast i møbler. Han gjenkjenner stemmer og navnet sitt og kan skille melodier. Han foretrekker å se på sammensatte gjenstander og forandre posisjon for å få en bedre oversikt.

Riktige leker: Balltre gulvleke, Formsorterer med overraskende lyder, Handling/respons leker, Babybøker for å spise på, peke i, eller snakke om, Underholdningssenter som oppmuntrer til å stå og gå.

 

8 mnd:

Etter å ha oppdaget hvordan han kan plukke ting opp, vil din 8 måneder gamle baby bruke mye tid til å bare flytte leker fra en hånd til en annen, eller holde med begge hender. Babyen din kan også begynne å assosiere ord med objekter - du kan begynne med å lære han med enkle bøker, spill eller leker som introduserer ord og lyder. Krabber forover og bakover og samtidig holde en gjenstand. Hun begynner å knytte to type oppførsler sammen. Hun utvikler finmotoriske ferdigheter som pinsettgrepet. Hun begynner å artikulere lyder, først vokaler også alle de andre lydene som man lager i alle språk. Hun begynner å undersøke verden. Hun vet at lekene ikke forsvinner når de blir gjemt; de eksisterer fortsatt et sted.

Når babyen din begynner å snakke, er det beste hun vet å lage lyder. Så ta en fantasitur til dyrehagen og lær om dyrene, samtidig som du forsterker din baby sine høre- og snakke ferdigheter. >

Riktige leker: Underholdningssenter som oppmuntrer til å stå og gå, organisere & bygge leker, musikkleker.

 

9 mnd:

Babyen din går gjennom mange forandringer det første året; mye kjærlighet og skryt fra deg vil oppmuntre barnet ditt til å bevege seg til neste prestasjon. Og leker som responderer på handling og belønner barnet ditt med morsomme overraskelser hjelper også... det er flott å se uttrykket "Jeg greide det" i barnet ditt sitt ansikt.

Han drar seg opp for å stå ved å bruke møblene. Han sitter alene og strekker seg for å nå leken uten å tippe over. Han kan fange en ting eller ball som blir rullet rett mot han. Hendene hans er mer kontrollerte og bevegelsene er mer viljestyrte og varierte. Han begynner å gi tegn - løfter armene opp for å bli løftet opp og slår med skjeen når det er på tide med middag.

Lek "Hvor ble den av?" med barnet ditt, og la leken magisk forsvinne rett foran øynene på han/henne – uten speil! Barnet skjønner snart at leketøyet aldri forsvant – det var i hendene dine hele tiden. Riktige leker: Stable, sortere og bygge leker, Leker med tastatur og knapper, Pekebøker for å spise på, peke i, eller snakke om, Leker for språkutvikling, Leker som oppmuntrer til fysisk utvikling, som å stå & gå.

 

10 mnd:

Leker som oppmuntrer babyen sin naturlige nysgjerrighet er riktig for denne alderen, hvor evnen til å tenke modnes og babyen begynner å forstå mer komplekse konsepter. Travle aktivitetsleker med mange forskjellige muligheter til oppdagelser er også spesielt interessante og nyttige på dette stadiet.

Hun kan klare å gå hvis du holder i begge hendene. Hun kan oppfatte dybde og hvis hun krabber gjør hun ingen forsøk på å gå ned først. Hun svarer på en eller to kommandoer. Hun vet kanskje når en overraskelse skjer i en sang. Hun kikker rundt hjørnene og elsker å leke "borte-tittei". Hun begynner å se etter ting hun mister. Med en gang barnet ditt lærer seg å bygge et tårn, vil hun like å rive det ned!

Riktige leker: Leker som oppmuntrer til tidlig læring, Sportsleker som oppmuntrer til fysisk utvikling, Leker som oppmuntrer til fysisk utvikling, som å stå & gå.

 

11 mnd:

Babyen din vokser og lærer i en utrolig fart. Samtidig som du ser fremskrittene fra dag til dag, så vær flink med oppmuntring og positive tilbakemeldinger - din godkjennelse hjelper babyen din til å tro at "Det jeg gjør er flott!". Og for kjempebra ideer til fest, besøk vår bursdagsplanlegger og gjør din kjære sin første bursdag til en uforglemmelig dag!

Hun stotrer seg bortover langs møblene, og står oppreist uten din hjelp. Bablingen hennes begynner å få språklig intonasjon. Hun drar seg selv opp og sitter igjen med selvtillit. Hun vet at små ting passer i større ting. Hun kjenner igjen ordet "nei", men trenger ikke å klare å la være å gjøre noe for det.. Når babyen blir mer bevegelig, liker hun å leke leker som inkluderer jaging og fanging.

Riktige leker: Dra & dytt leker, leketelefon, sportsleker som oppmuntrer til fysisk utvikling, leker som kan kobles sammen, stableleker som oppmuntrer til øye-hånd koordinasjon, Utendørsleker og husker.

 

12 mnd:

Det har vært et år med oppdagelser, veldig fysisk framgang og så mye moro for deg og babyen din! Du har hatt mange grunner til å feire på veien, og den tilliten du har inspirert til vil gjøre babyen din klar til milepælene i barnet sitt andre år… ivrig etter å utforske og lære, fantasere og leke!

Han forstår mye av hva som blir sagt. Han imiterer gjøremål som å snakke på telefonen, vaske, dytte en handlekurv og så videre. Han liker andre barn men leker ikke med dem. Han flytter en ting for å nå en annet som var gjemt fra hans synsfelt. Med en gang barnet ditt lærer seg å bygge et tårn, vil hun like å rive det ned.

 

Riktige leker: Foten-i-gulvet leker til å sitte på, musikkleker, lekesett med dyr, kommunale kjøretøy, kjøretøy i nabolaget, leker som forsterker fysisk utvikling & koordinasjon.

 

 

 

Denne siden er laget i samarbeid med www.fisher-price.no