Skip to main content

Vestfold byr på mye idyll!

  • Anne Lise Johannessen

Er du klar for noen naturopplevelser?

På denne siden finner du forslag til steder hvor du kan legge den neste søndagsturen din. Send oss gjerne flere turforslag til vår mailadresse.


Larvik

Bøkeskogen
Parken er landets største og har kilometervis med turstier og mange idylliske rasteplasser. Fra skogens høyeste punkt - «Utsikten» – har du et vakkert rundskue over Farrisvannet og skogene som bølger seg innover Vestfold.
 
Elvestien
Langs Lågens vestside fra Bommestad til Yttersø går Elvestien. Et elvelandskap med rikt dyre- og planteliv. Traséen er ca. 3,7 km. Informasjonstavler.
 
Farrisstien
Ca. 8 km. natursti fra Bøkeskogen til Ono-krysset i Vestmarkaveien. Vi passerer Gopledal-Dammen-Fossane og Nedre Ono. Infotavler på stien.
 
Helgeroa, Kyststien
Denne kyststien starter i Stavern sentrum, ved den nedre porten til Fredriksvern Verft. Løypa følger kysten fra Stavern via Nevlunghavn, Mølen og Helgeroa til Ødegården ved Barkevik (mot Telemark) og er rundt 33 kilometer lang. Kystien er kommet istand gjennom frivillige avtaler med grunneierne, og skal være en hjelp til turgåere for å komme fram til fots langs kysten. Standarden på veien varierer med terreng og underlag, og kan enkelte steder være ulendt for deg som er dårlig til beins.
 
Helgeroa og Nevlunghavn
Dette er to små tettsteder utenfor Larvik i Vestfold. Det har alltid vært noe spesielt med Helgeroa og Nevlunhavn, man kan enkelt og greit si det er sørøstlandets mest populære ferieområde. Adkomsten er enkel med avkjøring fra Sørlandske hovedvei E18. Kun 2 timer med bil fra Oslo eller Kristiandsand. 40 minutter fra Sandefjord Lufthavn Torp.
 
Hvittensand
Hvittensand er ett godt besøkt fri og rekrasjonsområde i Larvik.
 
Kjerringvik
Kjerringvik ligger ytterst i Oslo-fjorden. Sandstranden, bryggen, barn som fisker krabber og badende mennesker møter deg når du kommer til havnen.
 
Minnehallen
Minnehallen ble reist i 1926 til minne om sjømenn som mistet livet under den første verdenskrig. Minnehallen ligger langs kyststien i Stavern.
 
Mølen
Mølen er et fredet område med rullestein. Kjør RV302 mot Helgeroa, passer Helgeroa og kjør videre mot Nevlunghavn. Avkjøring til Mølen er skiltet ca 2km etter krysset ved Helgeroa. Følg veien helt frem til det er skiltet parkering for Mølen friluftsområde.
 
Ula
Ula er en liten idyllisk perle ut mot havet mellom Larvik og Sandefjord.
Ula er dessuten en gammel loshavn hvor losen Ulabrand er meislet ut i grå larvikitt. Her har du en flott utsikt over skjærgården med øygruppene Færder, Rauer og Svenner.
 
Vindfjellstien
Ca. 20 km. sti fra Vindfjell til Skjærsjø i Kvelde. Stien går i delvis uberørt skogsterreng og passerer mange inntakte og nedlagte setergrender. Fine utsiktspunkter underveis. Løypa er krevende og en må beregne ca. 6 timer på turen.
 
Ølbergholmen
Stedet ligger i Tjølling utenfor Larvik (på vei mot Ula)

 

Nord-Jarlsberg

Berger - Holmestrand (24 km)
Den ytre delen av stien fra Berger og over Bjerkøya er ekstra fin. Terrenget her kan være ulendt og egner seg ikke for sykler og barnevogner. Ellers er en god del av traséen gang- og sykkelvei.
 
KarlJohansvern - Gamle Horten
På Karljohansvern kan du gå fritt omkring. Her kan du se hvordan en marine- og garnisonsby så ut i forrige århundre. Her finner du også Marinemuseet og det tidligere marineverftet (nå Horten Industripark). Dessuten Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum.
 
Kyststien fra Horten til Åsgårdsstrand
Langs den nordlige delen av kyststien bør man ta seg frem til fots, mens strekningen fra Borrehaugene til Åsgårdstrand har god fremkommelighet og kan sykles.
 
Merkedammen
Merkedamsområdet ligger i vestre del av Vivestad og er en del av de store skogsområdene i indre Vestfold.
 
Smørstein - Mulvika (15 km)
Mellom Sande og Holmestrand går stien delvis oppe på platået innenfor motorveien og jernbanen, med flotte utsiktssteder underveis. Fra Holmestrand og sørover går stien mer i vannkanten.

 

Sandefjord

Bjerggata
Bjerggata (et av Sandefjords eldste bevarte boligområder) er en trivelig idyll med hvitmalte trehus fra begynnelsen av 1800-tallet.
 
Bugårdsparken
I Bugårdsparken kan du gå tur rundt Bugårdsdammen. Ta gjerne med litt brød for å mate endene som holder til der.
 
Furustad-/Marumområdet
Tursti opprettet på iniativ fra Bondelaget. Langs ruta er det en rekke historiske og kulturelle steder som er avmerket på turkartet. Traseen er merket med skilt og følger både offentlige veier, gårdsveier og stier.
 
Geirastadir
Geirastadir ligger i Gjerstad i Vestre Kodal.
 
Gogsjø
Goksjø er Vestfolds tredje største innsjø. For den som vil nærme seg Goksjø til fots eller med sykkel, finnes en rekke gode muligheter. Eks: Gubbetangen, Sandtangen, Galsrødveien, Vestre Holmen, Askedalen, Reppesgårdveien, Hagnes, Boroa og Røvern. Sandtangen, Hagnes og Røvern er de klassiske utfartsstedene for turfolk i området.
 

Heisetra (25 km nordvest for Sandefjord i Andebu)
I Veste Kodal finner du Heisetra som er et godt utgangspunkt for søndagsturen. Hytta er åpen som dagsturhytte alle søndager fra 11.00-15.30 (15.00 om vinteren) bortsett fra skolens sommerferie. I området finnes mange blåmerkede stier. Svartåa kultursti og kulturstien over til Vestby er også knyttet til Heisetra.

Fra Raveien ta riksvei 305 mot Andebu og Kodal. Kjør ca. 7,5 km nordover på 305. Ta til venstre ved Skjeggerød mot Åsrum og vestre Kodal. Følg Åsrum, til venstre over Trollsåsbrua og frem til Pipenholt. Der tar du fylkesvei 601 til høyre mot Hvitstein og Heia. Følg veien ca. ei mil, siste par km på grusvei, til du ser skilt til Heia og parkeringsplass bort veien til venstre. Heia ligger ca. 500 meter ned en grusvei vest for parkeringsplassen.

 
Hjertnesskogen
 
Hjertås
Hjertås ligger nord for Mosserød og øst for E-18. Kjør til Breidablikk. Ta av 275 nord i Lingelemveien. Etter ca. 300 m finner du en liten parkeringsmulighet på høyre side (rett etter et bolighus). Ca 50 meter lenger nord går en skogsvei (stengt med kjetting) opp øst. hundre meter opp i flott lauvskog kommer åsryggen til syne.
 
Hvitstein
Hvitstein ligger i kodal.
 

Kyststien på Vesterøya
Kyststien på Vesterøya (Folahavna) byr på 25 kilometer merket løype for turgåere. Kyststien slynger seg langs åkerkanter, gjennom skogholt, over nakne svaberg, forblåste knauser og langs grunne viker. Underveis er det merket avstikkere til flotte utsikstpunkt. Du finner også rester av et tysk fort fra 1941.

Standarden på veien varierer med terreng og underlag, og kan enkelte steder være ulendt. På kartet i kyststibrosjyren er det markert hvor det er vanskelig å komme frem med rullestol og barnevogn.

 
Kyststien på Østerøya
Kyststien på Østerøya er 20 km lang. Friområdene på Østerøya (Tønsberg Tønne) gir mulighet for et rikt og variert friluftsliv.

I Flautangen- og Yxneyområdet finner du over ti kilometer med stier. (naturlige og opparbeidet gjennom menneskers tråkk i århundrer.) Terrengformen er slik at de aller fleste vil kunne ta seg enkelt frem, men innimellom kan det finnes utfordringer for dem som ikke er så gode til beins.
» Les mer her..
 
Lysløypa i Runar
Lysløype som på sommertid har turstier. Området ligger på Haukerød i Sandefjord.
 
Mokollen, Mølleråsen og Preståsen
Sentrale områder med fine utsiktspunkter.
 
Preståsen med Brydedammen
Preståsen ligger "bak" Bjerggata.
 
Skulpturtur i Sandefjord
I Sandefjord finner du bl.a. skulpturene Poseidon, Havdronningen, Hvalfangsmonumentet, Gutten og båten og Fea Bolt. Ta deg en tur rundt i byen og se nærmere på alle statuene.
 

Trollsvann
Turer i området passer for alle, men barn må hjelpes enkelte steder. Turene er ikke barne- eller sportsvognsvennlige. Kjør riksvei 306. Du passerer Høyjord Stavkirke, og etterhvert Dalsroa. Veien blir nå smalere og mer svingete. Følg skitet når det står Trollsvann til høyre. Når du kommer til parkeringsplassen, står det skilt med flere alternativer. Ønsker du en 3,5 km-tur, velg Delingsdalen over mot Dalseter. Ønsker du en lenger rute, velg Delingsdalen over til Stutaue (5,5 km). Ønsker du enda lenger kan du gå Delingsdalen til sydlige delen av Åletjønn. Denne turen er på 9 km.

 
Vardenveien
Til venstre for Vardenveien er et fint område å gå tur i.
 
Virikdammen ved kolonihagene

 

Tønsberg

Brygga i Tønsberg
Om sommeren bør du avlegge et besøk på Tønsberg brygge. Her er et yrende folkeliv. Dersom du ønsker noe å spise eller drikke - ligger restauranter og utesteder som perler på en snor. Få med deg en gåtur mellom Nordbyen som tilhører den gamle delen av Tønsberg.
 
Messeområdet
Litt utenfor byen i retning Horten. Området har fin natur, stillhet, kunstige innsjøer og et interessant dyreliv.
 
Slottsfjellet
Slottsfjellet, som ligger sentralt i Tønsberg, har mellom 60 000 og 90 000 besøkende hver år. Tårnet ble reist i 1888 og er 60 fot høyt. På sommeren er det en fin tur å følge stien oppover. Vel oppe har du fin utsikt over byen. Vær forberedt på at du kan møte sauer langs stien. Tårnet er åpent på sommertid.
 
Verdens Ende
Verdens Ende er navnet på sydspissen av Tjøme i Vestfold, 26 km sør for Tønsberg. Verdens ende er et vernet friområde på cirka 250 dekar. Stedet er et populært utfartssted med vakker natur, svaberg og småholmer, fiskeplasser, gode bademuligheter og flott utsikt utover havet.
 

 

Friluftsloven slår fast menigmanns rett til fritt å ferdes i utmark, men det er en frihet under ansvar. Følgende punkter er satt opp ut fra lovbestemmelser og vanlig skikk og bruk:

  • Motorisert ferdsel er ikke tillatt i utmark. På privat vei må det innhentes tillatelse fra grunneier for å kjøre motorkjøretøy. Dette gjelder også moped.
  • Tråkk ikke i åker og eng.
  • Bruk parkeringsplassene. Ønsker du å parkere andre steder, bør du spørre grunneieren om tillatelse.
  • Respekter plante- og dyrelivet.
  • Bålbrenning eller grilling må ikke skje på svaberg, da det oppstår stygge sår. Det er forbudt å tenne ild i skog og mark i perioden 15. april til 15. september.
  • Du kan sette opp telt i utmark i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse, dersom du ikke forstyrrer beboere og det er minst 150 meter til bebyggelse.
  • Hjelp oss å ta vare på natur og kultur i kystlandskapet. Ta hensyn til andre brukere.

 

Kilder: visitsandefjord.com, Mortens tursider, helgeroa.no, NOF Vestfold, OF, Bergen turlag, Borre turistkontor, Larvik turistkontor, Sandefjords Blad, Tønsberg turistforening, Wikipedia, kjerringvik.com, Sandefjord kommune.