Angitt av mamma
- Forfatter: Oddvar Schjølberg
- Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold
Maria "Mitzi" Schwartz bor i Wien sammen med sin jødiske familie. De er mor, far og syv barn. Det er faren som er jødisk, mens moren er tysk, og har konvertert til jøde.
Så starter annen verdenskrig. Mann og barn klarer seg fint siden kona er tysk, og det trolig beskytter dem litt.... helt til moren forelsker seg i en SS-offiser. De store barna har flytta ut, men moren sladrer på dem og mannen, og de minste sender hun på et jødisk barnehjem. Til slutt tyster hun på dem også.
Alle de syv barna transporteres sammen til konsentrasjonsleiren Theresienstadt utenfor Praha. I denne leiren var det rundt 15 000 barn, og det var kun 132 av dem som overlevde. Tilfeldigheter gjør at hele søskenflokken til Maria klarer seg, og såvidt unnslipper gasskammeret. Da de kommer ut finner de ut at faren ble sendt til Auschwitz og døde i gasskammereret.
Etter at de kom ut kom Maria og to av søskenene hennes, Annie og Kurt til Norge, hvor de ble boende. Berta bosatte seg i Israel, Hilda ble boende i Wien, Erwin flyttet til Austalia og Grete flyttet til Amerika. I dag er det bare Maria og Grete som lever.
Dette er en sterk historie om en hel søskenflokk som ble angitt av sin mor. Hva som foregikk i hodet hennes, kan man bare lure på. Var hun blindet av forelskelse? Uansett helt umulig å forstå at en mor kan gjøre sånt. Etter krigen prøvde hun å få barna tilbake, men ingen av dem var interessert i å ha noen kontakt med henne.
Maria har deltatt som tidsvitne på mange tematurer til Polen, Tsjekkia og Tyskland, og også vært med på mange bussturer sammen med skoleelever. Hun og mannen Asbjørn har holdt rundt 175 temakvelder for skoleklasser.
Dette er en viktig del av historien, og en bok som må leses.
Terningkast: 5
Forfatter: Oddvar Schjølberg
Forlag: Liv
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 223
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlaget skriver:
Angitt av mamma er jøden Maria (Schwartz) Gabrielsens sterke historie, fortalt med hennes egne ord. Marias mor ble forelsket i en SS-offiser. For å starte et nytt liv med ham, anga hun både ektemannen og sine sju barn til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz. Maria og søsknene hennes ble fraktet til konsentrasjonsleiren Therezienstadt i Tsjekkia, dit ca. 144 000 andre jøder også ble sendt under andre verdenskrig. Rundt 33 000 av dem kom aldri tilbake ...
Angitt av mamma kom første gang ut i 2006. Dette er en utvidet og revidert versjon, der vi også følger Marias liv fram til i dag. Går det noen gang an å komme over et slikt svik, gjort av ens egen mor?
Om forfatteren:
Oddvar Schjølberg (1948) er født og bosatt i Larvik. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Parallelt med jobben på trykkeriet startet han med å levere reportasjer og bilder i lokalavisen Østlands-Posten, og fra 1972 ble det et mer håndfast engasjement i arbeideravisen Nybrott. Han rakk også å ha en fast stilling i 13 år som ambulansesjåfør i Vestfold Fylke.
Min "poengskala"
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.
Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.
Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
Krimbøker | Lesetips for bokelskere |
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene | Lesedilla |
Leseglede | Lesegruppa |
God Bok! | Anbefalte barne- og ungdomsbøker |
Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember
NYHETSBREVMeld deg på her. (Maks ett pr måned)