Atlas – Historien om Pa Salt
- Forfatter: Harry Whittaker/Lucinda Riley
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
11. mai var endelig dagen for lansering av den åttende boka i Lucinda Rileys serie om "De syv søstre" – boka som lesere over hele verden har ventet spent på. Samme formiddag dumpet den ned i postkassa mi. Da ble det ikke gjort så mye annet enn å lese hverken den dagen eller den påfølgende.
Jeg vil ikke røpe så mye om handlinga, da den har vært hemmelig fram til lansering, og mange gleder seg til å lese den. Selvsagt får vi historien til Pa Salt. Hvem han er, hvorfor han har adoptert jentene, hvorfor akkurat dem og hvorfor den syvende søsteren er så spesiell. Her har du virkelig en god leseopplevelse i vente. Kos deg lenge med de nesten 800 sidene!
For dem som ikke har lest serien, så kan jeg fortelle deg at Pa Salt bor på sin luksuriøse eiendom i Sveits sammen med sine seks adoptivdøtre og flere ansatte, bl.a. husholderske og barnepiken Ma. På sine gamle dager dør Pa Salt, og han etterlater hver av døtrene et brev og noen hint for hvordan de skal finne sitt biologiske opphav.
De første bøkene tar derfor for seg hver datter, og deres historie. Den syvende boka omhandler den syvende søsteren, den savnede søsteren som ingen av dem vet hvem er.
Søstrene er kalt opp etter stjernebildet 'De syv søstre' i Pleiadene. Innenfor gresk mytologi knytter det seg mange historier til disse stjernene. Selv om noen av jentene jentene bruker et annet navn til daglig, heter de Maia, Alcyone, Asterope, Celaeno, Tagyete, Electra og Merope
Forfatter Lucinda Riley døde før hun fikk fullført serien. Denne siste boka har derfor sønnen Harry skrevet på vegne av moren. Man kan jo undre seg over om historien hadde vært litt annerledes om Riley selv hadde fått skrive den.
Jeg møtte forfatteren på feelgoodfestivalen i Oslo hvor han var på scenen. Da fortalte han bl.a. om samtaler han hadde med moren da hun ble syk. I tilfelle hun skulle dø, så ble han instruert hvordan historien skulle være – så den er slik den var ment å være.
I bokas prolog skriver han at man kanskje vil lure på hvem av dem som har skrevet hva. Det er klart man gjør det, men historien er som den er uansett, skriver han.
Etter min mening har det ingenting å si for språket iallefall. Harry tar oss gjennom historien med stødig penn, og fester alle trådene i lappeteppet på en solid måte. Jeg er helt sikker på at moren ville vært stolt over den gode prestasjonen hans.
Som vanlig er det to parallelle historier i boka – en i fortid, og en i nåtid. Begge er interessante og engasjerende å følge. Fortidshistoriene tar oss med til mange land. Til og med litt ny kunnskap om Norge fikk jeg, nemlig at det finnes en foss som heter De syv søstre i Geirangerfjorden.
Jeg var ikke forberedt på følelsene boka skulle forårsake. Det var skikkelig rørende å lese deler av historien, og lar meg forstå at jeg har blitt glad i familien D’Aplièse. Selv om historien nok ikke kunne skjedd i virkeligheten, så gjør det ingenting. Dette er en veldig fin serie, som jeg absolutt anbefaler videre.
Fra meg blir det en velfortjent 6'er på terningen.
Forfatter: Harry Whittaker/Lucinda Riley
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 746
Format: Innbundet
Originaltittel: Atlas – The Story of Pa Salt
Oversatt av: Benedicta Windt-Val
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlaget skriver:
Åttende og siste bok i serien om de syv søstre. I romanen Atlas får vi en fantastisk og uforglemmelig avslutning og alt vil bli avslørt.
Om forfatteren:
Min "poengskala"
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.
Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.
Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
Krimbøker | Lesetips for bokelskere |
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene | Lesedilla |
Leseglede | Lesegruppa |
God Bok! | Anbefalte barne- og ungdomsbøker |
Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember
NYHETSBREVMeld deg på her. (Maks ett pr måned)