Skip to main content

Sykehuset på Ellis Island

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Sykehuset på Ellis Island av Ellen Vahr. Leseeksemplar fra Aschehoug

Da har jeg endelig fått lest den tredje boka i denne trilogien om Thea, eller Marie som hun heter i USA, "Sykehuset på Ellis Island". Forfatter Ellen Vahr har skrevet serien basert på historien til hennes egen bestemor.

I starten av boka, er Thea på vei til å reise tilbake til Norge. Søsteren ligger syk og har antageligvis ikke lenge igjen. Det er bare noen dager til hun skal reise, men så finner hun ut at venninnen Aislynn, som hun trodde var død, er i live. Hun er syk og veldig medtatt, og trenger Theas hjelp. Thea må derfor flere ganger utsette reisen sin, og plutselig har det gått flere måneder. Det skjer også mye annet rundt Thea, men det kan jeg ikke fortelle uten å røpe for mye av handlingen.

Jeg liker Thea. Hun virker som en fin person som setter alle andre foran seg selv, samtidig er hun en sterk person som kan "vise muskler" når det trengs.

Boka likte jeg også veldig godt. Språket er bra og gjør at leseflyten går fint. Selv leste jeg den ut på en dag, ute på terrassen i vårsola. Historien er hyggelig og lettlest, og den har med elementer av både svik, sykdom, vennskap og kjærlighet.

Jeg anbefaler deg å lese denne serien som heter "Idle Hour-trilogien". Begynn med første bok "Reisen til Idle Hour" (Miss Marie), og så nummer to "Bakeriet i Brooklyn" hvis du ikke har lest disse.

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwNDEhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwNDEhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwNDEhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwND

Terningkast: 4

 
Du kan lese mer om bøkene og forfatteren her:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwNDEhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/62?fr=sN2NjODU5NzIwNDE

- https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett4_21_desember/14?fr=sMDBmMTU5NzIwNDQhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett4_21_desember/14?fr=sMDBmMTU5NzIwNDQ

 

Forfatter: Ellen Vahr
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 334
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Første verdenskrig er over. Thea er tilbake hos familien Vanderbilt på Manhattan. Kjæresten Paul har falt i krigen, og hun har bestemt seg for å vende hjem til Kristiania. Før hun drar, lover hun å hjelpe sin venninne Aislynn med å få datteren Anna inn i landet. Men Anna blir syk på overfarten og isolert på sykehuset på Ellis Island. Thea må utsette hjemreisen.

En dag dukker en mystisk mann med hukommelsestap opp. Gradvis avsløres hemmeligheter om Annas bakgrunn, og Thea blir tvunget til å ta sitt livs største valg.

Sykehuset på Ellis Island avslutter Ellen Vahrs trilogi om bakerdatteren Thea fra Kampen, som reiser til Amerika for å arbeide for den velstående Vanderbilt-familien. De to andre bøkene er Reisen til Idle Hour og Bakeriet i Brooklyn.Om forfatteren:

Ellen Vahr (f. 1963) er utdannet ved Handelshøyskolen i København. I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen Gaven, fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor. Gaven er oversatt til tysk. Senere fulgte Reisen til Idle Hour (Miss Marie) (2019), Bakeriet i Brooklyn (2021) og Sykehuset på Ellis Island (2023), en romantrilogi inspirert av bestemorens reise til Amerika under første verdenskrig og hennes tid som tjenestepike hos familien Vanderbilt, USAs rikeste familie den gang. Idle Hour-trilogien vil bli oversatt til dansk. Vahr har bakgrunn som profesjonell coach, og har også gitt ut sakprosabøkene

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember