Skip to main content

Den blå villaen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Eva Frantz
Leseeksemplar fra Mangschou

Vi befinner oss i en liten by i Finland, og temaet er vold mot kvinner, samt netthets. Stjernebloggeren Becca er ung og pen. Hun skriver daglige blogginnlegg, og mottar mange kommentarer på innleggene – både positive og negative. Noen har vært så ille at hun har politianmeldt dem.

Bloggen hennes heter "Den blå villaen", og den er oppkalt etter huset deres. Huset var egentlig gammelt og gult, men Becca og mannen Peter har pusset det opp, og malt det blått. Nå fremstår det helt perfekt.

Livet ellers er ikke perfekt. Dvs. siden alt til en hver tid være perfekt, ble mannen, Peter lei, og flyttet til en leilighet i byen. Sønnen Bruno dras mellom foreldrene.

En natt blir Bruno funnet gående alene på veien. Et ungt par, som har vært på fest stopper. Bruno forteller at mamma ligger hjemme på gulvet og sover. Hun blør, og vil ikke våkne.

Kriminalbetjent Anna Glad og kollegaene prøver å løse gåten. Anna har det ikke helt greit i privatlivet sitt, og forsøker å ta noen grep for å få det bedre.

Vi møter flere andre personer i historien. Som f.eks. Måns, mannen til Anna, et troll som bor i skogen, farmoren til Bruno og selvsagt andre bloggere og tilfeldige personer.

Dette var mitt første "møte" med forfatteren, som jeg ikke engang hadde hørt om før, og jeg likte det.

Historien er lettlest, og jeg synes det er gøy at en krimbok tar oss med inn i bloggermiljøet. Jeg er selv ingen blogger, men kjenner meg igjen i miljøet siden jeg er aktiv med nettside og i sosiale medier.

Jeg liker Anna Glad og hennes kollega Rolf Månsson. Med sitt skarpe politiblikk tar de akkurat den plassen de trenger i historien, uten for mye utenomsnakk.

Selve plottet er bra, og lagt fint opp med jevnt spenningsnivå. Det er heller ikke forutsigbart.

Leseflyten går bra, men jeg legger merke til at det er veldig mange "horunger" i teksten. Horunge er den typografiske betegnelsen på den siste linjen i et avsnitt når denne havner som øverste linje i en spalte eller på en side. Noen ganger brukes også begrepet "løse linjer". Dette har jeg ikke lagt merke til i andre bøker som jeg har lest, men her var det umulig å ikke se dem, og det var egentlig litt irriterende. Dette er selvsagt ikke forfatterens feil, men det gjør noe med leseopplevelsen. Jeg gir derfor et lite minus på karakteren, men siden det ikke finnes halve terninger, og historien er god, rundes den opp til 5.

"Den blå villaen" er den første boka i en planlagt krimserie om kriminalbetjent Anna Glad, som løser saker i en finsk småby. Jeg gleder meg til å følge Anna videre i neste bok.

Ta med deg denne boka, og sett deg ut og nyt sommerens siste dager.

Terningkast: 4/5

Forfatter: Eva Frantz
Forlag: Mangschou
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 254
Format: Innbundet
Originaltittel: Blå villan
Oversatt av: Kari Engen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Midt på natten finner et ungt par en liten gutt virrende langs landeveien. Han bor i den blå villaen i skogbrynet. Hjemme på kjøkkenet ligger mammaen hans, Becca, i en blodpøl.

Becca Stenlund har alt. Hun er ung, pen og og har den superpopulære bloggen "Becca i Den blå villaen". Men under overflaten ulmer det. Mannen hennes har gått lei av jaget etter det perfekte livet og flyttet, i bloggens kommentarfelt trues hun på livet, og etterforskningen avdekker mørker hemmeligheteer fra Beccas fortid. Og hvem setter friske blomster i den tomme og avstengte villaen? 


Om forfatteren:

Norskættede Eva Frantz er oppvokst utenfor Helsingfors. Hun er utdannet journalist og har arbeidet med ulike programmer i radio og TV. I dag er hun forfatter og Melodi Grand Prix-ekspert og -kommentator. Hun debuterte med "Sommarön" i 2016 og har siden skrevet spenningsbøker for barn og voksne. I 2019 ble hun tildelt Det finske krimselskapets pris for andre bok i serien om kriminalbetjent Anna Glad. For denne boka ble hun også nominert til den nordiske krimprisen Glassnøkkelen.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Mangschou