Skip to main content

Snapshot

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Garry Disher
Leseeksemplar fra Aschehoug

Janine McQuarrie jobber som psykolog med mange klienter. Hun blir veldig skeptisk da mannen hennes en dag foreslår at de skal bli med på swingersfest. Til slutt går hun med på det. Hun har til og med sex der.

En av de neste dagene har hun et møte. Datteren, Georgia har fri fra skolen, og er med moren. Da de tar et stopp, blir Janine skutt og drept. Georgia klarer å gjemme seg, og slipper unna. Hun finner morens mobil, og får ringt etter hjelp. Akkurat der har det tidligere bodd en person som nå lever på skjult adresse, så det er usikkert om Janine var det egentlige målet.

Politiet, med kriminalbetjent Ellen Destry og etterforsker Hal Challis i spissen, jobber intenst med saken. Janine viser seg å være svigerdatteren til politisjefen. Da det framkommer sensitive opplysninger, virker det som om det fra politisjefens side, er viktigere å beskytte sønnen sin, enn å finne morderen.

Denne boka er nummer tre i en serie som heter Peninsula-serien, og den første boka jeg leser av forfatteren.

Forfatteren blir titulert som "Australias krimkonge", og de to tidligere bøkene har høstet gode kritikker av anmelderne, både norske og utenlandske. Dessverre ble ikke jeg helt bergtatt av historien i denne boka. Det er ikke så lett å sette fingeren på hva det skyldes.

Språk og kapittelinndeling er helt greit. Plottet er også bra. Historien derimot synes jeg er litt rotete, og kunne muligens vært strammet inn litt. Jeg kjente at den ikke klarte å holde helt på konsentrasjonen min.

Det er selvsagt en roman, men noen brister gjør at jeg ikke helt klarer å "tro" på historien. Selv om det er romantikk i luften, er det litt for lite følelser i sving. Politisjefen f.eks. virker litt for uberørt, og burde jo også vært inhabil i saken...

Det er likevel en god historie, og en flink forfatter – men terningen lander denne gangen på en solid 4'er.

Terningkast: 4+

 

Forfatter: Garry Disher
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 366
Format: Innbundet
Originaltittel: Snapshot
Oversatt av: Morten Hansen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Psykolog Janine McQuarrie er svært skeptisk til ektemannens krav om at hun skal bli med ham på swingersfest, men omsider gir hun etter for presset. Kort tid etter, en dag hun er ute og kjører bil med den lille datteren og må stoppe for spørre om veien, blir hun skutt og drept. Den lille jenta kommer seg så vidt unna, for noen skyter mot henne også.

Etterforsker Hal Challis og teamet hans får saken, og Challis oppdager snart at han befinner seg i en krevende skvis. Den døde kvinnen er nemlig sjefens svigerdatter, og han virker langt mer opptatt av å beskytte sin sønn, enn å avsløre hvem som myrdet konen hans.


Om forfatteren:

Australske Gary Disher har skrevet over 50 bøker i flere sjangere. Han har vunnet en rekke priser for krimbøkene sine i både Australia og Tyskland og blitt nominert to ganger til britiske CWA Dagger Award. I 2018 ble han tildelt Ned Kelly Lifetime Achievment Award.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har kurs i magasinjournalistikk og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)