Skip to main content

Svarte seil

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Rebecka Edgren Aldén
Leseeksemplar fra Gyldendal

Det er sommer, og mange båter er ute i Stockholms skjærgård. Øyhopping er populært. I prologen møter vi Annika fra redningsselskapet. Hun og kollegaen Nadia har oppdaget en seilbåt som de vil sjekke nærmere. De ser ingen i båten, og ingen svarer når de tar kontakt. Annika klatrer ombord, og den virker forlatt. På gulvet oppdager hun en blodflekk.

Historien videre er oppdelt etter dager, og med et kapittel for hver fortellerstemme. Over seks dager får vi være med å forstå hva som har skjedd. Det er veldig oversiktelig og greit.

Denne boka er som et friskt pust, som skiller seg ut på en positiv måte, både når det gjelder plott og hvordan den er lagt opp. Man blir trukket med i handlingen fra første side. Jeg fikk tidlig en mistanke som kom og gikk. Til slutt viste det seg at jeg hadde rett. Selv om en ting altså var forholdsvis forutsigbar, gjorde det ingenting, for jeg kunne jo ikke være sikker på at jeg hadde rett – og det er mange andre ting som også trekker opp spenningen.

Forfatteren er journalist og holder skrivekurs – og hun skriver veldig godt. Det føltes som om jeg var der i skjærgården sammen med dem. Jeg kjente på både glede, irritasjon, frykt og sorg.

Forfatteren er fra Sverige, og det kan man tenke seg til i enkelte av dialogene. Oversettingen gikk kanskje litt fort?

I oktoberutgaven av Hverdagsnettmagsinet, kommer det et intervju med forfatteren.

Terningkast: 5

 

Forfatter: Rebecka Edgren Aldén
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 341
Format: Innbundet
Originaltittel: Svarta segel
Oversatt av: Rune R. Moen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Varmen dirrer i luften da Joanna står på bryggen og ser utover småbåthavnen. Hun skal seile noen dager sammen med storebroren Zack. Med seg om bord har hun en tung sorg. Vil havet og tiden med broren klare å hele henne? Det blir noen varme og dramatiske dager til havs som forandrer alt. 

En ensom seilbåt driver ytterst i Stockholms skjærgård, på vei mot Østersjøen. Da sjøredder Annika går om bord, er båten forlatt. Har seilbåten slitt seg? Eller er det en ulykke? Ankeret er tatt opp, og alle rep er på plass.Om forfatteren:

Første spenningsroman om sjøredderne i Stockholms skjærgård.

REBECKA EDGREN ALDÉN er journalist og har siden 2009 også skrevet spenningsromaner. Hun arbeider som frilansredaktør og manusutvikler, holder skrivekurs og er en ofte brukt moderator ved krimarrangementer.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Gyldendal