Skip to main content

Under radaren

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "Under radaren" av Anthony McCarten. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke :

"Under radaren" er en historie om ti personer i USA. De er utvalgt til å være med i en konkurranse samtidig som de hjelper CIA med å teste et nytt overvåkningssystem. Deltakerne får to timer forsprang, før CIA bruker alle midler for å spore dem opp. Målet er å holde seg skjult i 30 dager, nesten som en avansert form for gjemsel. Den som klarer det får en premie på tre millioner dollar.

Tror du at du hadde klart det? Det er lett å tenke det, men jeg er usikker på hvor lett det egentlig er. Testpersonene her får iallefall erfare vanskelighetsgraden i konkurransen, og hvordan bitte små ting avslører dem. Noen blir funnet raskt, men noen klarer seg lenge. En av hovedpersonene er bibliotekar Kaitlyn Day. Hun har mange "triks i ermet", og holder seg lenge under radaren. Hva har skjedd med henne, og hvorfor er hun så vanskelig å finne?

Om noen klarer seg helt til slutt? Det får du lese boka for å finne ut :)

Dette er ikke en vanlig krimbok med et plott. Det er en spenningsbok, og en veldig aktuell thriller. Hver dag legger vi fra oss elektroniske spor, flere enn vi aner – og vi kan lett spores. Til vanlig er ikke det noe problem, men hva om du virkelig vil gjemme deg?

Historien er kreativ og original, og så er det en artig twist underveis. Det var lett å la seg fengsle av den spennende historien.

Fin bok som jeg gjerne anbefaler.

Terningkast: 5

Forfatter: Anthony McCarten
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 400
Format: Innbundet
Originaltittel: Going Zero
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Ti amerikanske borgere er utvalgt til å delta i BETA-testen for «Fusion», et høyteknologisk initiativ i den nasjonale sikker­hetens navn.De som står bak er CIA og Cy Baxter – teknologisk vidunderbarn, multimilliardær og adm.dir. for landets største sosiale medium, WorldShare.På et gitt tidspunkt vil hver av de ti deltakerne få to timer på seg til å gå helt under radaren. Utfordringen de neste 30 dagene er å ikke bli funnet av sikkerhetseksperter som vil ta i bruk alt av tilgjengelig overvåkingsteknologi.
 
For Baxter dreier det seg om en lukrativ kontrakt med myndighetene. For deltakerne innebærer en eventuell seier en premie på tre millioner dollar.En av deltakerne er en upretensiøs bibliotekar fra Boston som alle forventer vil være den første som blir funnet. Kaitlyn Day er imidlertid langt mer talentfull enn hva sikkerhetseks­pertene hadde trodd. Og selve grunnen til at hun deltar, er også en annen enn hva noen hadde kunnet forutse.Om forfatteren:

Anthony McCarten (f. 1961) bor i London. Han er er en velkjent forfatter, dramatiker og journalist, og har skrevet manus til store filmsuksesser som The theory about everything, Bohemian Rhapsody og Darkest Hour. Han har vunnet BAFTA-prisen to ganger, og blitt nominert til Oscar hele fire ganger.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember