Skip to main content

En skygge på min grav

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "En skygge på min grav" av Ingrid Berglund. Leseeksemplar fra Gyldendal:

Oda Krogh jobber som advokat. Dødsbo er hennes spesialitet. Inn kontordøra kommer en dag Hermine Rasch-Olsen, datteren i en av de mest respekterte advokatfamilier i Norge. Hun gir Oda en fremtidsfullmakt for faren, Preben Rasch-Olsen, en fattiggutt fra Rjukan som jobbet seg opp til å bli en fornem advokat, nesten på grensen til å være adelig. Nå skal Oda være bobestyrer for formuen hans.

Preben er på sykehjem, og mentalt redusert. Han tar ikke i mot besøk, så alt skal gå gjennom meg, sier datteren. Oda aner at det ligger noe i lufta, og stoler ikke helt på Hermine. Sammen med sin assistent Reidar, begynner hun derfor å gjøre noen undersøkelser som fører dem til både Rjukan og Albania. Det tar ikke lang tid før de oppdager at noen vokter på det de gjør. Før de vet ordet av det, er de blandet inn i dramaet med greiner tilbake til annen verdenskrig.

Lettlest historie og et fint plott. Jeg liker historien, men jeg savner litt mer "krydder" i fortellingen. "En skygge på min grav" står dessverre litt tilbake for den forrige boka hennes "Den svarte svanen" som jeg trillet en 6'er for.

Nydelig forside!

Dette er altså bok nummer to om Oda og Reidar. Det trekkes fram noen tråder fra forrige bok. Det kan være vanskelig å huske detaljer derfra nå ett år senere, så jeg anbefaler deg å lese bøkene i sammenheng om du ikke har rukket å lese den første enda, men har ingen stor betydning altså.

Terningkast: 4+


Forfatter: Ingrid Berglund
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 298
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Dødsboadvokat Oda Krohgs oppdrag er like enkelt som det er prestisjefullt: Å følge klare instrukser i en fremtidsfullmakt og fordele boet til en anerkjent advokat og tidligere krigshelt.

Jobben er en gavepakke til Oda og Reidars skrantende advokatpraksis, og vil kunne gi dem både respekt og økt kundemasse. Og lenge ser alt ut til å gå bra – hadde det ikke vært for Odas aldri hvilende nysgjerrighet. Den som får henne til å gjøre noen undersøkelser rundt et maleri som dukker opp på merkelig vis. Maleriet har en hemmelig historie som har ligget begravd på Rjukan siden krigens dager, noe det viser seg å være gode grunner til. Og der hvor det er dype hemmeligheter, er det også løgn og livsfarlig bedrag. 

Oda og Reidar vikles til slutt så langt inn i dramaet at de selv blir en del av det. Og kanskje var det nettopp det som var intensjonen helt fra starten av … Om forfatteren:

Ingrid Berglund har en mastergrad i økonomi og finans. Hennes bakgrunn spenner fra jobb som bartender i London og hjelpepleier i Australia til finansanalytiker i Chase Manhattan Bank og Norsk Hydro. Hun vokste opp i Sørreisa og Svelvik, og bor nå på Høvik. Ingrid er søsteren til krimforfatter Anita Berglund.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember