Skip to main content

Mange løgner små

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "Mange løgner små" av Monika Steinholm. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Ingrid og Robert er samboere og bor i Oslo. Så bestemmer de seg for å flytte nordover til hjemstedet til Robert, som er på en liten øy hvor alle kjenner alle, og bygdedyret er sterkt. På ferga over til øya møter de en kjenning av Robert. Han anbefaler Ingrid om å snu og dra hjem. Ingrid ignorerer det. Hvorfor skal det være et problem å flytte dit?

Da de kommer fram skjønner Ingrid at hun vet veldig lite om ekskona til Robert, Linnea. Hun vet at hun er død, og liket er ikke er funnet. Var det en ulykke, var det drap, var det selvmord? Det hersker litt forskjellige meninger om det. I tillegg ser Ingrid at hun utseendemessig er veldig lik Ingrid. Roberts foreldre er også merkelige, og Ingrid begynner å mistenke at de kan ha noen skjulte hemmeligheter.

Da hun tilfeldigvis støter på en journalistvenninne fra Oslo, som er der for å skrive artikkel om Linneas mistenkelige dødsfall, begynner Ingrid å bli paranoid. Har Robert drept sin tidligere kone?

Boka er forfatterens første roman for voksne. Jeg synes at det er en spennende og lettlest bok, og jeg liker den. Forfatteren uttrykker seg greit, og teksten flyter smidig.

Det er et kreativt og fint oppbygget plott. Jeg tror ikke det hadde vært mulig i virkeligheten, men det gjør ikke noe. 

Terningkast: 4

 

Forfatter: Monika Steinholm
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 360
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Under en vinterstorm for fem år siden forsvant en kvinne sporløst ute i havgapet. Ett år senere ble hun erklært død. Hva skjedde egentlig med Linnéa?

Oslojenta Ingrid ser frem til ferie under nordlyset med kjæresten Robert, men allerede på ferga over fra fastlandet, blir det tydelig at ikke alle er glade for besøket. 
Bygdas frisør, Sunniva, kjenner det gamle sinnet blusse opp da hun ser Ingrid for første gang. Hvorfor må hun komme og rippe opp i alt? Og Trude, som håpet hun hadde sluppet unna trusselen for fem år siden, og så dukker Robert opp med en som kunne vært dobbeltgjengeren til Linnéa. Hvorfor kan hun ikke bare få være i fred?
Den eneste som gleder seg, er Roberts mor. Endelig er sønnen tilbake, og kanskje kan hun få ham til å bli for godt denne gangen? Hadde bare ikke denne Ingrid vært så lik den fæle svigerdatteren. Det kan umulig være tilfeldig at en gravejournalist fra hovedstaden dukker opp kort tid etter, for å skrive om «Linnéa-saken» …Om forfatteren:

Monika Steinholm (f. 1983) har utgitt en rekke kritikerroste bøker for barn og ungdom, og når hun ikke skriver jobber hun i Ark bokhandel. Hun har en toårig forfatterutdanning fra Universitetet i Tromsø og ble nominert til Uprisen og NBUs Trollkrittet for debutboka Fuck verden. Monika Steinholm er fra Kvaløya og bor nå i Tromsø.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember