Skip to main content

Hushjelpen

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "Hushjelpen" av Freida McFadden. Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Handlingen starter med en liten prolog, før vi hopper tre måneder tilbake. Millie er på intervju hos den velstående Winchester-familien. Nina, som kona i familien heter, søker etter en som kan passe barn og ta seg av husarbeid/matlaging. Hjemmet er hyggelig og helt prikkfritt. Den som får jobben skal bo i huset. Riktignok i et veldig lite rom, men det spiller ingen rolle for Millie. Hun har nemlig en hemmelighet som hun ikke forteller i intervjuet: hun er tidligere straffedømt og bor i bilen. Nina virker veldig hyggelig, og Millie krysser både finge og tær for at hun skal få jobben.

Og det gjør hun også. En dag ringer Nina og spør om hun kan starte allerede dagen etter. Da Millie er på plass, møter hun et kaotisk og møkkete hjem. Det ser ut til at Nina bare kaster ting fra seg der hun har lyst, både klær og mat. Etterhvert fremstår Nina stadig mer ustabil, men mannen Andrew er derimot veldig hyggelig og sjarmerende. Dessuten er lønna så bra at Millie, som er ute på prøveløslatelse, ikke har råd til å si opp.

Første delen av boka gikk med til litt irritasjon over den ustabile Nina, men jeg leste videre – og det er jeg glad for. Etterhvert fikk jeg en mistanke om løsningen, og det viste seg at jeg hadde rett, men likevel en morsom tvist på slutten.

Dette er en pocketbok i sjangeren psykologisk thriller, og du kan kjøpe den i dagligvarebutikken. Den er spennende og lettlest, og har høy underholdningsverdi – iallefall for oss som ikke er så opptatt av "høykulturelt innhold" som enkelte med jevne mellomrom har behov for å lage diskusjon av i bokgrupper på Facebook. 

Boken er solgt til 31 land, og det er planer om at den skal bli filmatisert. I 2022 ble den nominert til "årets beste krimbok" på Goodreads.

Terningkast: 4-

 

Forfatter: Freida McFadden
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023 (2022 i England)
Antall sider: 352
Format: Pocket
Originaltittel: The Housemaid
Oversatt av: Sigrunn Stokke Johnsen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

«Velkommen til oss,» sier Nina Winchester idet jeg tar henne i den elegante, perfekt manikyrerte hånden. Jeg smiler høflig mens jeg ser meg rundt i de flotte omgivelsene. Å jobbe her er min siste sjanse til å starte på nytt. Hver dag gjør jeg rent i Winchester-familiens flotte hus, henter datteren på skolen og lager middag til dem, før jeg tar med meg min egen porsjon og spiser den på det knøttlille loftsrommet mitt. Jeg prøver å overse at Nina griser med vilje bare for å se meg tørke opp. At hun forteller merkelige løgner om datteren. Og at mannen hennes, Andrew, virker mer og mer fortvilet for hver dag som går. Når jeg ser inn i de pene brune øynene hans, er det vanskelig å unngå å forestille seg hvordan det ville ha vært å leve Ninas liv. Å ha walk-in-garderoben, den dyre bilen, den perfekte ektemannen. En gang prøver jeg på en av Ninas vakre hvite kjoler, bare for å finne ut hvordan det føles. Men hun finner snart ut at jeg har gjort det, og da jeg oppdager at døren til loftsrommet mitt bare kan låses fra utsiden, er det for sent.

Om forfatteren:

Freida McFadden er pseudonym for en bestselgende forfatter som har ligget på topp på Amazons og USA Todays salgslister, og er blitt et fenomen på internett. Det var med Hushjelpen hun fikk sitt store gjennombrudd, og bøkene hennes er høyt elsket av veldig mange. Hun har skrevet flere psykologiske thrillere samt humoristiske romaner fra sykehusmiljø. For hun er nemlig lege, med hodeskader som spesialfelt. Hun bor sammen med familien sin og en svart katt i et gammelt treetasjes hus med utsikt over havet, med trapper som knirker for hvert skritt man tar, og der ingen hører deg dersom du skriker. Om du ikke skriker skikkelig høyt, da.

Freida har skrevet følgende thrillere: Suicide Med, Brain Damage, The Perfect Son, The Ex, The Surrogate Mother, The Wife Upstairs (kommer snart på norsk), One by One, Want to Know a Secret?, The Locked Door (kommer snart på norsk), Do Not Disturb, Do You Remember, Hushjelpen, The Inmate og Never Lie.

Følg Freida og bøkene hennes på www.freidamcfadden.com, på fangruppen hennes på Facebook, Freida McFans, der hun selv er aktivt til stede, og instagramkontoen fmcfaddenauthor.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember