Skip to main content

Elskede Emilie

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "Elskede Emilie" av Myriam H. Bjerkli. Leseeksemplar fra Bonnier:

Utenfor Coopbutikken på Krokemoa i Sandefjord, roter noen friganere rundt i en container. Der gjør de et sjokkerende funn. De finner en plastpose med et avhugget hode.

For politioverbetjent Håkon Haakonsen blir det et ekstra sjokk, han kjenner igjen hodet. Det tilhører Frank som han hadde kontakt med i en tidligere sak. Han husker Franks datter, Emilie – en søt liten jente på fire år, med mykt gyllent hår. Den gangen måtte han fortelle at moren var omkommet i en ulykke. Nå, mange år senere, må han oppsøke henne for å fortelle at faren er død. Det er bare det at Emilie er sporløst forsvunnet.

Morsomt at boka "Lille linerle", skrevet av Bjerkli, er å finne i familiens bokhylle.

Forfatteren har igjen skrevet en mørk og vond historie. Selv om historien er ubehagelig, så er det en viktig bok. Jeg mener at "Elskede Emilie" er Bjerklis beste bok.

Hun skriver veldig godt, og historien er oppdelt i passende kapitler. Jeg som selv bor i Sandefjord, kjenner meg godt igjen på stedene som beskrives. Rett etter at jeg var ferdig med boka, var jeg ute å kjørte, og la merke til containeren på utsiden av den omtalte butikken... lurer på hva som befinner seg oppi den....

Boka er på en måte delt i to historier. På den ene siden følger vi Emilie gjennom hennes dagboknotater på Iphonen. På den andre siden følger vi saken fra etterforskernes side.

Mye av historien er ganske gjennomsiktig og forutsigbar, men så er det jo heller ikke mysteriet som er hovedpoenget her, men selve temaet. Historien er satt sammen på en veldig bra måte.

Forfatteren tar for seg overgrep, og det elsk-hat-forholdet som kan oppstå mellom disse, "Stockholmsyndromet" som det kalles.

Her er det ikke noe å lure på, når det gjelder terningkast blir det full pott.

Terningkast: 6

Forøvrig kan du lese et intervju med Myriam H. Bjerkli i den nyeste utgaven av Hverdagsnettmagasinet, som kom ut 1. april.


Forfatter: Myriam H. Bjerkli
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 285
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Elskede Emilie er en medrivende politikrim om hvordan løgnene kan være både ødeleggende og limet i en familie, om familiebånd som er skåret over, og om de mørkeste krokene av samfunnet og i menneskesinnet.Boken er den sjette i serien om Håkon Haakonsen, som Myriam H. Bjerkli har høstet gode kritikker og fått tre nominasjoner til Sølvkniven for.

En sensommerdag i Sandefjord bryter noen ungdommer seg inn i en container utenfor en matbutikk. Mens de ser etter mat de kan redde fra en unødig søppeldød, finner de et avhugget hode. Lokalavisene rapporterer sjokkert om hendelsen, men ingen er mer opprørt enn politioverbetjent Håkon Haakonsen: Han kjenner mannen. Frank Skår, enkemann og faren til Emilie Skår, en jente som fikk en tragisk fireårsdag da moren døde i en bilulykke. Når han nå skal overbringe nyheten om at hun har mistet faren også, oppdager de at den nå attenårige Emilie har forsvunnet. Da den dødssyke Dagny får vite om sønnens død, kan hun ikke fortelle noe om hvor verken Emilie, eller resten av Franks kropp, befinner seg.


Om forfatteren:

Myriam H. Bjerkli (f.1963) er født i Tromsø. I dag er hun bosatt i Larvik, der hun jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli debuterte som krimforfatter i 2017 med «Lille Linerle» til strålende anmeldelser.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember