Hundedager

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Hundedager av Geir Tangen. Leseeksemplar fra Gyldendal

Vi kommer rett inn i historien i boka Hundedager med en mor som skriver en slags dagbok til sønnen. De lever i et forhold hvor mannen/faren er voldelig, men det er ikke lett å bryte opp, og komme seg ut av forholdet.

På politistasjonen i Haugesund, er Gabriel Fjell tilbake, etter en lengre sykemelding. Han sliter fortsatt litt med saken fra forrige bok, Vargtimen, der flere ungdommer var med i et spill, og begikk selvmord. Den første saken han skal jobbe med er en liten gutt, som blir funnet inne i skogen, kun ikledd en pysjamasbukse. Det er tydelig at gutten har blitt drept. De har ikke fått melding om noen savnede barn. Hvem er denne gutten, og hvorfor har noen ønsket å ta livet av han? Gabriel får en tøff oppstart etter sykefraværet. Sentral i historien er også journalist Kasper Solvik.

Miljøet i historien fremstilles som guffent, og det er en ubehagelig stemning rundt flere av situasjonene i historien. Derav tittelen Hundedager.  

Tangen skriver en god og virkelighetsnær historie. Språket er bra, både billedlig og overbevisende, og dette gjør at jeg tror på historien.

Med disse to bøkene om Gabriel Fjell, synes det som om forfatteren har spesialisert seg på litt mørke og viktige temaer. Det er bra, fortsett sånn!

Boka når ikke helt opp til Vargtimen, som jeg trillet en 6'er for, men Hundedager lander på en solid 5'er. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hva som er begrunnelsen, men det kanskje noe med beskrivelsene, og ikke minst selve historien.

Terningkast: 5+

Forfatter: Geir Tangen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 346
Format: Pocket
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.

Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet.

Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.


Om forfatteren:

Geir Tangen (f.1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996.

Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller.

Han debuterte i januar 2016 med krimromanen Maestro på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. Hjerteknuser kom i 2017, mens siste bok i serien Død manns tango kom i 2018. Trilogien om Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll er oversatt til en rekke språk. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene.

Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok Vargtimen er planlagt utgitt i 2021. Geir Tangen representeres av Gyldendal Agency.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.