Skip to main content

Gjøkungen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Camilla Läckberg
Leseeksemplar fra Gyldendal

Nye mord skjer i den lille byen Fjällbacka. En fotograf blir drept da han holder på å planlegge utstillingen sin. I tillegg blir det funnet tre døde personer på en privat øy utenfor byen. Erica  kjenner familien som rammes, og hun er tett på, da hun også skal skrive bok om et tidligere drap – som viser seg å være en bekjent av denne familien.

Patrik jobber fortsatt på Tanumshede politistasjon, og gjør alt han kan for å løse saken, sammen med sine kollegaer.

Etter at forfatteren har hatt noen "sidesprang", kan vi endelig kan vi reise tilbake til Fjällbacka, til Erica Falck og Patrik Hedström. Det har jeg savnet! Dette er den ellevte boka i serien. Jeg elsker serien, men denne gang innfrir boka dessverre ikke mine forventninger.

Historien starter bra, og i kjent Läckberg-stil. Imidlertid synes jeg at persongalleriet er noe stort, og det er lett å  "snuble" litt, men det går seg selvfølgelig til etter som man kommer inn i historien. Muligens kunne historien ha vært strammet inn litt.

Historien er inndelt i passe lange kapitler, som veksler litt mellom nåtid og fortid.

Plottet er forsåvidt bra, selv om det er litt for enkelt, og mangler troverdighet. Dette kunne ikke ha skjedd i virkeligheten, men så er det jo ikke virkelighet heller da ;). Jeg synes dessuten at takling av dødsfallene for de pårørende framstilles litt for urealistisk.

Selv om dette, etter min mening, ikke er hennes beste bok, synes jeg det er fint at hun vier plass til transpersoner, og det er kjempehyggelig å være tilbake i Fjällbacka.

Jeg håper det kommer enda flere bøker om Erica og Patrik!

Terningkast: 3+

Forfatter: Camilla Läckberg
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 404
Format: Innbundet
Originaltittel: Gökungen
Oversatt av: Kari Bolstad
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka.

Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap.

Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene.

Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.Om forfatteren:

Camilla Läckberg er født (1974) i Fjällbacka, en idyllisk fiskerlandsby på vestkysten av Sverige. Hun er lojal overfor røttene sine og har skrevet ti kriminalromaner hvor handlingen er lagt til Fjällbacka. Flere av hennes andre arbeider refererer også til dette stedet. Hun har eksamen fra Handelshögskolan ved Göteborg universitet. Hun er grunnlegger av Invest in Her, et investeringsselskap som investerer i produkter og tjenester som styrker kvinner og kvinnelig eierskap for å skape et mer likestilt forretningsliv. Camilla er gift og har fire barn.

Bøkene hennes  har solgt mer enn 26 millioner i mer enn 60 land.

 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Gyldendal