Skip to main content

Krim i hovedstaden

Fikk du ikke med deg dette arrangementet? Her får du et lite referat.

Anne Lise Johannessen | 12.03.2023

9. til 11. mars var det gratis Krimfestival i Oslo. De tre forlagene Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal grep muligheten da den tradisjonelle Krimfestivalen hos Cappelen Damm ble avviklet.

Torsdag klokka 14.30 ble festivalen høytidelig åpnet hos Aschehoug, og første innslag på scenen var Knut Nærum som funderte på hvorfor dreping i bøker og serier er noe vi forbinder med hygge og avslapning. Deretter ble de nominerte til årets Rivertonpris kunngjort av Hans H. Skei.

Dessverre fikk ikke vi med oss noe av dette. Da vi kom til Aschehoug ble vi møtt av stengt dør. Av brannsikkerhetsmessige årsaker hadde de et tak på hvor mange mennesker som var tillatt i lokalet, og selv om vi var ute i god tid, var det andre som hadde kommet enda tidligere.

Riverton-nominerte

De Rivertonnominerte var imidlertid H. S. Palladino med «Den som frykter snøen», Ingrid Berlund med «Den svarte svanen», Johan Høst med «En nasjon i sjakk», Myriam H. Bjerkli med «Grønnøyd monster» og Torkil Damhaug med «Hund uten grav».


Resten av programmet

Deretter gikk det slag i slag med forfattere på scenen, både norske og utenlandske, og litt senere på kvelden ble det mulighet til å komme inn hos Aschehoug.

Nytt i år er at arrangementet er et samarbeid mellom de tre ovennevnte forlagene. Arrangementet foregikk derfor en dag hos hver av dem. Det virket det som publikum likte, da kan bokelskerne også få sett og besøkt de to andre forlagene, Aschehoug og Gyldendal.

Fredag var det Cappelen Damm sin tur til å holde lokaler, og da ble det i sedvanlig krimfestival-ånd. Veldig kjekt. Denne dagen ble også streamet på Youtube for de som ikke hadde anledning til å være tilstede.

Hos Cappelen Damm ble programmet som vanlig avsluttet med quiz, hvor man selv deler seg inn i lag. Vårt lag besto av 5 leseglade damer. Denne quizen var som vanlig vanskelig. Spørsmålene varierer mellom både ny og eldre krimlitteratur, samt krimserier på alle tv-kanaler. Vårt lag kom på 12. plass av 25 lag, og det sa vi oss fornøyd med.

Søndag foregikk festivalen i det fine lokalet hos Gyldendal. Dagens første foredrag startet med en samtale med den svenske forfatteren Pascal Engman.

Deretter var det tid for den svenske forfatteren Camilla Läckberg. Hun er nå aktuell med en ny bok fra Fjällbacka, Gjøkungen. Seansen med Läckberg, ble arrangert i samarbeid med ukebladet Tara. Vi ble først ønsket velkommen med et glass musserende. Lørdag kl 13, ja, det må være innafor 😉 På stolene lå en goodiebak med den nyeste utgaven av Tara, Bolignytt, samt boka Den niende kretsen av Victoria Larm, utgitt hos Gyldendal.

Deretter kom Gunnar Staalesen på scenen. Han fortalte litt om begrepet påskekrim, og hvorfor det er sånn at folk elsker å lese krim i påska.

Dagen fortsatte i Gyldendalhuset med kjente navn som Hans Olav Lahlum, Faber & Pedersen og mange flere, men vi måtte tenke på returen. Vi hadde et flott og kriminelt opphold i hovedstaden, og denne festvalen har nå blitt en tradisjon som vi ikke vil unnvære. Ses igjen neste år.


Overnatting

Under oppholdet bodde vi på hotell Bristol, som ligger i kort gåavstand til alle tre forlagene. Fantastisk hotell, med nydelig frokost. Det kan jeg absolutt anbefale!

Kristina Ohlsson og Christoffer Carlsson

Hos Cappelen Damm ble dagen streamet

Pascal Engman hos Gyldendal

Gunnar Staalesen fortalte oss om hvorfor vi leser krim til påske

Ingrid Berglund og Hanne Gellein hos Norli

Krimteatersport er alltid et av høydepunktene på festivalen

Camilla Läckberg er ute med ny Fjällbacka-roman

Ingrid Berglunds bok En skygge på min grav

Øystein Bogen, Ulrik Høisæther og Grethe Bøe i samtale med Kari Birkeland

Knut Gørvell ledet quizen avslutningsvis hos Cappelen Damm

Forfatterne Jeanette Semb og Ellen G. Simensen var med som publikum

Geir Tangens bok Hundedager