Skip to main content

VINDYKK I BOKJUNGELEN

Elfrid Bårnes, fra Hemskogen i Larvik, har laget seg en fast tradisjon. En gang i året inviterer hun bokglade venner hjem på ost, kjeks og noe godt i glasset. Dit kommer også bokinspirator Liv Gade for å anbefale noen av de beste bøkene hun har lest. Denne kvelden er det femtenårs jubileum for vinkvelden til Elfrid.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, 30. Oktober 2022

Jeg parkerer utenfor det grå huset med den flotte opparbeidede hagen. Huset ligger fint til i boligfeltet. Da jeg ringer på døra, kommer en smilende Elfrid for å åpne. – Velkommen inn, sier hun blidt.

Arrangementet til Elfrid er veldig populært, så populært at hun har sett seg nødt til å lage ventelister. Denne fredagskvelden har hun invitert bokgjester for femtende gang, og har derfor et lite jubileum. Ute er det en sur og regnfylt høstkveld, men inne sitter fjorten entusiastiske bokglade damer og gløder rundt bordet. Bordet er dekket med de deiligste oster og kjekser. Hver deltaker har sin tildelte plass. Det har også gått tradisjon i det at Elfrid, som er en ivrig scrapper, lager bordkort utformet som et bokmerke med dato for arrangementet, og boklista som presenteres.

Bokinspiratoren, Liv Gade, er fra Sandefjord. Tidligere jobbet hun i bank, men etter 20 år byttet hun «beite» og fikk mulighet til jobbe med sin lidenskap – i en bokhandel. – Du må våge for å vinne, sier hun. Da hun gikk av med pensjon, valgte hun å fortsette å jobbe med bøker. Nå reiser hun rundt i hele landet, og snakker om bøker. I tillegg til å komme hjem til folk på arrangerte bokkvelder, blir hun også leid inn av biblioteker, hyret til lanseringsfester og andre litterære arrangementer.

Elfrid forteller at hun ble kjent med Liv Gade i 2008. Da Liv spurte om hun kunne tenke seg å invitere til en bokkveld hjemme i stua, var hun ikke vondt å be. Elfrid arrangerte dette for første gang i 2009. Det ble godt mottatt, og har nå altså blitt en godt innarbeidet tradisjon.

Elfrid har lagt det opp slik at hun kjøper inn ost, kjeks og vin. Til gjengjeld har alle gjestene med seg en flaske vin til vertinnen.

Gjestene får utlevert boklista med et påstiftet lodd. Alle skal nemlig vinne en bok. Alle bøkene som presenteres loddes ut. Til gjestenes store glede, har Liv denne gangen med flere bøker enn dem som står på lista. Det er jo tross alt jubileum. I kveld kommer altså flere til å vinne mer enn én bok.

Liv bruker Powerpoint for å illustrere, mens hun forteller varmt om hver bok – og med stor entusiasme. Boklista er variert i sjanger, og Liv har plukket ut fire krimbøker og åtte andre romaner.

Innimellom avbryter Liv presentasjonen med små dikt og sitater om bøker. En og annen historie om en forfatter får vi også høre. Noen noterer ivrig stikkord. Kanskje akkurat dette blir boka de skal lese neste gang, eller boka som blir pakket inn, og lagt under juletreet.

Denne kvelden sitter det en forfatter blant gjestene. Det er Gøril Emilie Hellen, som bl.a. har skrevet den gripende romanen Portnerboligen. Liv inviterer henne til å fortelle om forfatterskapet sitt. Hun gir oss et eksklusivt utdrag av boka hundreogtolv, som blir utgitt hos Cappelen Damm til våren. Den tror jeg mange fikk lyst til å lese.

Da Liv er ferdig med sin presentasjon, setter vi oss til bords og begynner å fråtse i godsakene som står klart. Kjeks og oster i alle varianter, og i glasset kan man velge mellom rødt, hvitt eller rosa, i tillegg til et lite glass portvin.

Så er det klart for loddtrekning. Spenningen stiger. Alle har selvsagt funnet sine favoritter, og krysser fingrene for at deres loddnummer bringer lykke. Gledesrop kan høres når riktig loddnummer trekkes opp av boksen.

Gunlaug Kroken, som er en av gjestene har vært med på arrangementet nesten hvert år siden hun flyttet til Larvik i 2011. Hun synes opplegget er veldig flott. Gunlaug er glad i å lese. Hun nevner spesielt boka Enkepalasset av Anne Nyheim, som har vært på Livs liste tidligere. Liv formidler bøkene på en slik måte, at jeg får lyst til og lese dem alle sammen, sier hun. – Bortsett fra Sanatorium av Sarha Pearse, for jeg er litt lettskremt. Denne gangen vant jeg Mellom linjene av Johanna Schreiber. Et nytt bekjentskap for meg. Det blir spennende.

Rundt bordet surrer samtalene. Jeg fikk høre en historie fra Torunn Vinjarvold, som er dama bak Madame Tor, en støttegruppe for en organisasjon som driver et barnehjem i Uganda. I denne er også Elfrid sterkt involvert, og begge damene reiser ned til Uganda med støtte i november. Det kan du lese mer om i en senere utgave av Hverdagnettmagasinet.

En ting som er sikkert, er at dette var en kjempeinteressant kveld. Hodet ble fylt opp med nye leseforslag, og spennende historier fra deltakerne. 

Dersom du ønsker å arrangere en kveld med masse bokinspirasjon,
ta kontakt med Liv på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  – mobil: 473 02 235

Liv Gade og Elfrid Bårnes

Liv Gade forteller engasjert om bøkene

Gøril Emilie Hellen leste fra boka som blir utgitt til våren

Liv presenterte en fint sammensatt bokliste