Skip to main content

KRIM I HAGEN

Lørdag, 3. september inviterte Rivertonklubben til krimarrangement i hagen til Aschehougs villa på Frogner. Det var et flott opplegg med mange kjente forfattere.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, September 2022

Det var Rivertonklubben som feiret 50-års-jubileum. Plassene fyltes raskt opp av engasjerte lesere, forlagsfolk og forfattere.

Programmet startet med Grethe Bøe, Monica Kristensen og Ørjan Karlsson i samtale med programleder Kari Birkeland. Temaet de snakket om var Arctic noir, og landskapet de skriver fra.

Neste programpost var Gunnar Staalesen, Trude Teige og Kjell Ola Dahl. Felles for disse forfatterne er at de har skrevet både krim og historiske romaner. Forøvrig er Staalesen i gang med en ny Varg Veum-bok, som vi kan glede oss til å lese neste år, og Teige har i disse dager sluppet sin boka Løgnere.

Krimekteparet Geir Tangen og Agnes Lovise Matre skriver hver sine krimbøker, i tillegg er begge to lærere. Begge er i gang med ny bok. Tangens Hundedager, får du mer om i en senere utgave av magasinet. Matres nye bok har arbeidstittelen Fritt vilt.

Neste tema var Nytt blod. Sarah Natasha Melbye intervjuet Silje Ulstein, Johan Høst og Randi Fuglehaug om deres bøker.

Programmet var tett, og neste til å snakke om arbeidet sitt var Jørn Lier Horst og Sven Nordin. Birkeland spurte spørsmål om Wisting-bøkene, tv-serien, og samarbeidet de to imellom. Horst innrømmet at han hadde tenkt Nils fra "Mot-i-brystet" da han først fikk høre at Nordin var aktuell for rollen som Wisting.

Knut Nærum var dagens quiz-master. Han ba alle dele seg inn i lag, delte ut svarark og leste opp 10 spørsmål. Spørsmålene var varierte, og litt vanskelige, men alle spørsmålene var innenfor sjangeren krim.

Da besvarelsene var levert, var det «Den redselsfulle» Unni Lindells tur. Hun ble bokbadet av Melbye. Tittelen hadde Lindell selv funnet på. Det er godt kjent at Lindell blir fort skremt, men hun blir visstnok ikke redd av sine egne bøker.

Siste forfatterpost var tre tidligere vinnere av Rivertonprisen: Unni Lindell, Gard Sveen og Chris Tvedt.

Prisen er utformet som en plombert revolver. Lindell fortalte at prisene hun har fått står i en vinduskarm. En gang spurte et av barnebarna om hun drev og tok livet av folk.

Sveen fikk prisen allerede for hans første bok, og meddelte at den står på peishylla.

Tvedt fikk prisen for sin femte krimbok. På vi hjem ble han da nektet å ta den inn i flyet, så han lot den være igjen en stund hos forlaget. Han bor dessuten i seilbåten sin, og har begrenset plass.

Til slutt kom Nærum igjen på scenen for å lese opp resultatet av quizen. Som han sa: "Alle kunne noe, men ingen kunne alt." Av ti spørsmål, stakk vinnerlaget, med ni rette, av med boka Riverton-vinnernes beste krimnoveller.

Kvelden fortsatte med festmiddag for medlemmene av klubben, mens vi andre takket pent for oss.RIVERTONKLUBBEN

Rivertonklubben er et kriminallitterært selskap som ble stiftet i 1972 for å fremme god norsk kriminallitteratur. Klubben har i dag ca. 160 medlemmer, i all hovedsak norske krimforfattere, men også redaktører, dramaturger, bokanmeldere og filmskapere som jobber med krim. Siden 1973 har Rivertonklubben delt ut den kriminallitterære Rivertonprisen: Den gylne revolver.