Der det er hjerterom, er det hønsefrikassé
- Forfatter: Marit Gran Ilseng
- Leseeksemplar fra forfatteren
Bjørg er godt inn i pensjonistlivet. Hun sitter på kafé med to venner da en ung jente i rullestol kommer farende bortover gulvet og kræsjer i en betongsøyle. Jenta var uskadet, men bak kommer en gutt springende mens latteren hans runger i lokalet. "Bortskjemte, hjulbeinte hore" ropte han. "Skulle gitt deg større fart, ass. Du må faen meg få deg bremser. Og briller, ass."
Dette vekker noe i Bjørg, og hun bestemmer seg for at foreldrene og læreren til gutten skal få vite om episoden. Hun finner noe annet enn hun hadde ventet, både i hjemmet og på skolen til gutten. Plutselig har hun inntatt rollen som "reservebestemor".
Morsom og underholdende
Varm bok med snert. Her er det massevis av humor, kreativitet og omsorg, men med en alvorlig undertone. Lettlest er den også. Det er ikke noe å lure på. Les boka selv :)
Terningkast: 4
Info:
Forfatter: Marit Gran Ilseng
Forlag: Les forlag
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 134
Format: Innbundet
Forlaget skriver:
En skjønnlitterær roman om ei rappkjefta skravlebøtte på syttifem. Bjørg bor på Bøler i Oslo, vegg i vegg med barndomsvenninnene, Randi og Turid. Bjørgs mål er å bli kjendis på høyde med Wenche Foss, og hun jobber stadig med å finne ut hvordan.
Helt ut av det blå blir Bjørg dratt inn i en ungdomskonflikt som vekker minner fra barndommen. Hun bretter opp ermene og tar saken. Forsøkene på å få jyplingen Toby på rett kjøl er både vågale og uvanlige. Men Bjørgs hønsefrikassé skal vise seg å være god ̶ på mer enn én måte.
Om forfatteren:
Marit Gran Ilseng har vokst opp i Sandefjord, men bor nå på Bøler i Oslo. Hun har gitt ut fire barnebøker i serien «Stian og jeg», på forlaget Omnipax. «Den hvite damen på loftet» kom ut i 2006, «Ridderrøysa» i 2007,
«Vulkanøya» i 2008 og «Stian forsvinner» i 2009. «Der det er hjerterom, er det hønsefrikassé» er hennes første skjønnlitterærere roman for voksne.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs.
Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?
Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om. Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.
Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)