Skip to main content

Den siste festen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Kristine S. Henningsen
Leseeksemplar fra forfatteren

Irma Dahl har startet et begravelsesbyrå, ikke et sånt vanlig begravelsesbyrå som man ofte bruker. Dette heter Den siste festen og skal sette litt mer stas på avdøde, hvis ikke man vil ha begravelsen på forhånd da – mens man enda lever. Her får man ballonger, musikk, en skikkelig fest for å feire det livet man har hatt. Som avslutning kan man velge at avdøde skytes opp i en rakett.

Irma er ellers en noe spesiell dame, veldig herlig og veldig frittalende. Mye tyder på en diagnose innenfor autisme, men hun har ikke fått noe konstatert.

Da Irmas sønn får frastjålet Iphonen sin, oppsøker hun en kriminell ungdomsgjeng. Det fører til et godt og nært vennskap med Hassan, som blir en flink assistent i byrået. Nevnes må også den nye hunden til Irma, Ingebret, en kjempestor grand danois, som er med på jobb som en "begravelseshund".

 

Utrolig morsom

Det er ikke ofte jeg sitter og ler høyt mens jeg leser, men det gjorde jeg her. Dette er morsomt. Irma, som jo snakker rett fra levra, har så mange merkelige kommentarer, og noen ganger er de ganske kleine for dem hun snakker med. Så er det Hassan, som snakker "kebabnorsk", og fine Ingebret. Jeg synes disse karakterene passer godt sammen, og danner en flott trio.

Det er en friskhet over historien. Irma snur døden fra noe trist til noe koselig, at man skal feire et liv isteden for å sørge over det.

Boka er lettlest, og språket flyter fint – til tross for ganske mange ordelingsfeil i teksten. (Det har ingen konsekvens for helheten av leseopplevelsen, jeg bare nevner det.)

Boka er en frittstående oppfølger til den forrige boka, som jeg ikke en gang hadde hørt om. Så at den kan leses for seg, kan jeg absolutt bekrefte.

Les denne morsomme boka nå i sommer :)

Terningkast: 5

 

Info:

Forfatter: Kristine S. Henningsen
Forlag: Indiemoon
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 254
Format: Heftet

 

Forlaget skriver:

Irma Dahl har nettopp realisert sitt livs drøm om å starte eget begravelsesbyrå. Hun bestemmer seg for å fylle et hull i markedet, og satse på en ny nisje: Festlige begravelser. Hvorfor ikke feire livet til den som går bort heller enn å sørge over det? Den siste festen AS tilbyr askeraketter og festlige begravelseslåter. Problemet er at folk ikke ser ut til å forstå konseptet. Irma må ty til til uortodokse metoder for å promotere byrået, noe som fører henne opp i etiske dilemmaer og absurde situasjoner.

Boken er en frittstående oppfølger til «Irma Dahl: Den dedikerte begravelsesagenten»


Om forfatteren:

Kristine Storli Henningsen (f. 1974) er fra Oslo, og bor i dag i Drammen med mann og tre barn. Hun er utdannet journalist og gestaltterapeut, og har jobbet med aviser, magasiner og radio. Siden 2012 har hun skrevet flere bøkeri ulilke sjangre for forskjellige forlag. I 2013 startet hun Forfatterskolen, som i dag er landets største digitale forfatterskole. i en periode jobbet hun også som begravelseagenst – akkurat som Irma.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)

Og bare så du vet det... Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs.


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Små forlag