Skip to main content

Blanke ark

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Vibecke Groth
Leseeksemplar fra Pitch

I forrige bok fant Julie noen avslørende brev under en gulvplanke i feriehuset på Tjøme. Disse brevene får stor betydning for livet hennes, som vi nå hører mer om. Dagene blir helt annerledes enn slik hun tidligere hadde sett for seg. Så blir det familieforøkelse, en liten én med krøllete pels, det er hyggelig.

Temaet, som også står på bokas bakside, er brutte løfter, løgner, utroskap og et liv som ikke blir som man hadde trodd. Julias biologiske far kommer tettere inn i livet hennes, og mannen Morten flytter inn til den nye og yngre kjæresten.

Det å dele opp et hjem gjennom mange år er vanskelig, og selvsagt er de ikke enige om alt. Julie ønsker å beholde hus og hytte, men både mann, og søsken må kjøpes ut. Selv om Julie er advokat og står godt i det økonomisk, blir det dyrt. Kan hun klare det alene?

Boka må for øvrig ikke forveksles med sin tittelsøster "Blanke ark" av Johanna Scrheiber. Historien i disse to er veldig forskjellig.

 

Virkelighetsnær historie

Etter å ha lest første bok i serien, "Oppdagelsen", var det to ting jeg var spesielt nysgjerrig på. Jeg stusset litt da begge ble ble avslørt ved lanseringen, men i ettertid har jeg skjønt at det ikke var så farlig, for det kommer fram allerede i første kapittel i den nye boka. Å gjøre det annerledes, ville vært vanskelig, for det er jo nettopp disse to sakene som er temaet i boka.

Denne boka er viktig. De fleste er sikkert litt hjelpeløse ved en skilsmisse, og temaet har jeg ikke lest om så ofte i andre bøker. Historien er en typisk "et øyeblikks fantasi", som, for å bruke en klisjé – viser at grasset ikke er spesielt grønnere på den andre siden.

Som vanlig innenfor sjangeren feelgood, eller feel-real som forfatteren kaller det, er det mange momenter å drømme seg bort i; flotte eiendommer og masse penger. Her kan jeg ikke slippe tanken på at forfatteren har brukt av seg selv :) Hun er nemlig selv advokat, bor på Oslo Vest, har flere eiendommer og en brun (rød) puddel – men resten er selvsagt fiksjon, noe hun også bekreftet på lanseringen.

Det er gøy at familien er innom Engø gård, hvor jeg selv har vært så heldig å være på "Afternoon Tea".

Nydelig forsidebilde, som viser et av husene forfatteren har bodd i.

Forfatteren skriver godt og har god gli i det hun skriver. For meg mangler det litt krydder, uten at jeg kan definere hvilket. Det er mulig det er sjangeren som ikke er helt "meg". Hverdager er nødvendigvis ikke fylt med så mye action og dramatikk. Derfor blir det en sterk 4'er fra meg.

Boka er uansett en god bok innenfor sin sjanger, og jeg anbefaler den gjerne videre.

 

Terningkast: 4+

 

 Info:

Forfatter: Vibecke Groth
Forlag: Pitch
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 331
Format: Pocket

 

Forlaget skriver:

Etter at familiens dypt begravde hemmeligheter kom til overflaten, er Julies liv totalt snudd på hodet. Ikke bare har avsløringene fått store ringvirkninger; Julie innser raskt at livet ikke er svarthvitt. Kanskje har hun mer til felles med moren enn hun er klar over?

Dette er den andre av to bøker om Julie. «Blanke ark» er en historie om brutte løfter, løgner, utroskap og et liv som ikke alltid blir

Om forfatteren:

Vibecke Groth (født 1947) er jurist og har vært partner i et av Oslos større advokatfirmaer og dommer i Borgarting lagmannsrett. Hun har tidligere skrevet flere kriminalromaner, og "Blanke ark" er hennes tredje skjønnlitterære roman.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)

Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs.


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Pitch