Marzahn, mon amour
- Forfatter: Katja Oskamp
- Leseeksemplar fra Press
Denne boken er fortellinger fra en fotpleier i Berlin på 70-tallet. Den er inndelt i kapitler etter hver kunde, hvor vi kan lese om deres historie.
Dette er en vanskelig omtale, for da forlaget kontaktet meg og spurte om de kunne sende meg boka, var det tydelig at de var stolt over den. Den vant Dublin Literary Award i juni i fjor, og den har fått skryt for å være varm, vittig, rørende, morsom, tankevekkende og ha et nydelig språk. Fra Cathrine Krøger i Dagbladet fikk boka en 6'er.
Det er da det er spesielt vanskelig å si at den ikke falt i smak hos meg – dessverre. Kanskje det var de høye forventningene jeg hadde på forhånd sin skyld? Uansett synes jeg den manglet driv. Selv om historien er fint fortalt, klarte jeg ikke å la meg fengsle så mye at jeg "måtte" lese videre, eller å se hvilken nytte jeg hadde av historien. Bokanmeldelser er subjektive, så det er nok andre lesere som rister på hodet av meg nå.
Jeg støtter at den innimellom er vittig og at noen av historiene er tankevekkende, men for meg ble det litt sært, og litt for mye dypdykk ned i detaljer om føtter som jeg gjerne skulle vært foruten.
Med fare for å være veldig slem, vurderte jeg faktisk en to'er på terningen – MEN det skal sies at forfatteren skriver bra. Det gjør at boka etter en helhetsvurdering drar i land en 3'er fra meg, såvidt.
Terningkast: 3-
Info:
Forfatter: Katja Oskamp
Forlag: Press
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 173
Format: Innbundet
Forlaget skriver:
En kvinne på vei inn i de «usynlige årene» som middelaldrende forlater sin mislykkede skrivekarriere for å omskolere seg til fotpleier i forstaden Marzahn, hvor DDRs middelklasse flyttet inn i nybygde betonghøyhus i utkanten av Berlin på 1970-tallet. Mens føtter files, vaskes og smøres forteller kundene sine livshistorier.
Marzahn, mon amour er en fortelling om en bydels forvandling fra et hverdagslig perspektiv. En hjertevarm beretning om det livet som var, det som kunne ha vært og det som gjenstår fortalt gjennom et rikt persongalleri: herr Paulke som var en av de første innbyggerne i Marzahn for førti år siden; fru Guse som går baklengs bort fra verden; herr Pietsch, eksfunksjonæren med sixpencelua. Historier fulle av medmenneskelighet og humor, underverk om mennesket selv – observert fra deres føtter.
Om forfatteren:
Katja Oskamp ble født 1970 i Leipzig og vokste opp i Berlin. Hun har en grad i teatervitenskap og jobbet som teaterregissør på Volkstheater Rostock før videre studier ved instituttet for tysk litteratur i Leipzig. Debutboken Halbschwimmer kom ut i 2003 etterfulgt av romanen Die Staubfanger i 2007.
"Marzahn, mon amour" kom ut i Tyskland i 2019 og ble liggende lenge på Spiegels bestselgerliste. Boken ble valgt som Berlin Reads One Book 2021, og kåret som vinner av Internatinal Dubliner Literary Award 2023.Den var også nominert for Warwick Prize for Women in Translation og TA First Translation Prize, og har solgt nærmere 200 000 eksemplarer.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)
Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?
Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om. Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.
Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)