Hundreogtretten
- Forfatter: Gøril Emilie Hellen
- Leseeksemplar fra forfatteren
I "Hundreogtretten" møter vi Irene, Peder og deres tre barn. Eira, er deres felles datter, og så er det Peders to sønner Sondre og Iver, som han har fra ekteskapet med Eva. Peder er lege, og jobber for leger uten grenser.
Og så er det søsteren til Irene, Maria, som mener at Peder er prototypen på årsaken til den urettferdige ressursfordelingen i verden.
Når Irene og Peder skal slappe av, drar de på hytta. De kaller den det, men det er en turistforeningshytte. Det er noe Peder har tatt med seg fra barndommen. Noen ganger er de der alene, andre ganger må de dele hytta med andre, og da er det trangt.
Denne gangen er de der alene, og da slipper Peder bomben. Han har sagt ja til et oppdrag i Mosambik, uten å diskutere det med Irene på forhånd. – Det er bare for et par måneder, sier han. Maks tre.... Irene blir både sint og skuffet, spesielt da hun oppdager at han allerede har diskutert dette med ekskona Eva, siden hun da må ta guttene hele perioden, men Irene "biter tenna sammen", og takler det bra.
Eira er ikke helt i form, men blir litt bedre. De sender ungene ut for å leke, da det utenkelige skjer. De finner Eira livløs i snøen, og snart må de ta stilling til om de ønsker å donere bort organene hennes. Det er det eneste riktige å gjøre, mener Peder. Irene er litt mer usikker.
Dette er en sterk og sår roman om relasjoner, grenser og tap, og det å kjenne på sorg. Peder framstår som en person som har sterke meninger, mens Irene blir satt litt i skyggen. Sikkert en litt tung bok å skrive.
Jeg har lenge gledet meg til å lese denne boka. Allerede i fjor fikk jeg høre en smakebit av hva som var i vente. Jeg var også på lanseringen tidligere i sommer, og når jeg leser, er det som om jeg hører forfatterens stemme inni hodet mitt.
Forfatteren skriver godt, med et billedlig språk – så i hodet mitt, vet jeg godt hvordan stedene ser ut. Det er også lett å kjenne på følelsene til Irene. Historien gir rom for mange tanker man kan kjenne seg igjen i. En bok jeg gjerne anbefaler!
Forfatteren har fra før skrevet to andre bøker. I oktoberutgaven av Hverdagsnettmagsinet, kommer det et intervju med henne.
Terningkast: 5-
Forfatter: Gøril Emilie Hellen
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 271
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlaget skriver:
Irene har to bonusbarn og et barn med Peder, som jobber som lege for Leger uten grenser. De lever et travelt, moderne familieliv med dine og mine barn – helt til det yngste barnet brått dør. For den idealistiske legepappaen Peder er organdonasjon det eneste riktige etter det tragiske tapet, noe han overbeviser Irene om. Men det er som om Irene ikke får fred til å sørge, som om hun står fast i et slags hvileløst etterpå. Etter hvert tvinges også Peder til å møte seg selv i den moralske og følelsesmessige spagaten de står i.
Om forfatteren:
GØRIL EMILIE HELLEN (f. 1966) har jobbet som journalist de siste 25 årene for en rekke mediebyråer og magasiner. Hellen er journalistutdannet og har i tillegg mellomfag i drama, film og teater fra NTNU. Hun har også studert sosialpsykologi, sosialantropologi og religionshistorie. Debutromanen "Veien over klippene" ble utgitt på Gyldendal i 2014. Hellen kommer fra Trondheim, men er i dag bosatt i Sandefjord.
Min "poengskala"
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.
Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.
Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
Krimbøker | Lesetips for bokelskere |
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene | Lesedilla |
Leseglede | Lesegruppa |
God Bok! | Anbefalte barne- og ungdomsbøker |
Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember
NYHETSBREVMeld deg på her. (Maks ett pr måned)