Skip to main content

Din vilje skje

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anne-Britt Harsem
Leseeksemplar fra forfatteren

"Din vilje skje" er historien om en ung kvinne som forfatteren har valgt å kalle Marian. Hun blir født inn i en kristen familie, hvor far etterhvert bestemmer at de skal bli med i pinsemenigheten. Faren var spesielt ivrig innenfor vekkelsesmøter, dommedagsprofetier, fysiske avstraffelser, tungetale og demonutdrivelse. Huset var alltid åpent for andre likesinnede, og alle hilste på hverandre med å si "Guds fred". Hvis man ikke ville tro, eller sluttet å tro, så ble all kontakt brutt.

Marian blir innprentet om "sannheten" fra hun er liten, og at det er viktig å tro, slik at man blir frelst. Problemet er at Marian tviler, og hun blir ikke frelst. Hun blir dratt i to retninger... for tenk hvis.....Dette sliter hun veldig med.

Denne historien viser hvor hjernevasket mennesker kan bli. Hvordan kan man oppføre seg sånn mot egne barn? Heldigvis har Marian en mor som er litt mindre ekstrem, men man ser likevel hvordan dette ødelegger et barn. Hva får oppegående mennesker til å gå med åpne øyne inn i sekter, og bli så hjernevasket at man legger fra seg det gamle livet sitt? Og hva får enkelte til å tro at ord og bønn kan helbrede sykdom og andre lidelser? Helt sprøtt, spør du meg!

For meg er det også uforståelig at ingen ser barna, og griper inn. Barna skjuler nok mye i skam, men noen må vel få mistanke? Vennene opplever jo litt av hvert. Det er også en lærer som spør om Marian har det bra, men det er først da hun har blitt 17 år, og da har det gått så mange år at tankene har rukket å sette seg godt fast. Hun tør ikke si noe. Marian er redd, redd for å komme til helvete.

Forfatteren tar tak i en viktig historie, og hun skriver godt med et lettlest språk. Slike historier er viktig å få fram. Det er lett å bli engasjert når man leser på boka, og jeg kjenner på både sinne og irritasjon, samt empati for barna. Denne må du lese.

Terningkast: 5

 

Forfatter: Anne-Britt Harsem
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 199
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Anne-Britt Harsem går inn i noen av frimenighetene i Norge for å avdekke omsorgssvikt, manipulasjon og konspirasjonsteorier (hjernevask) som barn og unge blir utsatt for.

Historien baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder ble dratt inn i et pinsekarismatisk miljø mot sin vilje. Hverdagen besto av vekkelsesmøter, dommedagsprofetier, fysiske avstraffelser, tungetale og demonutdrivelser for å nevne noe. Et begavet barn som brukte all sin energi på å overleve.

Det fortelles om hvordan det var i menighetene tilbake i tid, og hvordan det er i dag, om predikanter som innprenter i menigheten at korona-vaksinen er en giftsprøyte. De sammenligner den med dyrets merke, at de som lar seg vaksinere havner i helvete. For menneskene det gjelder er dette virkelighet, for dem handler det om liv og død.

Norske frimenigheter har nærmest vært «fredet», det til tross for at flere barn har blitt utsatt for omsorgssvikt i disse miljøene. Boken avdekker hva som foregår i noen av disse lukkede menighetene, og viser hvilken makt predikantene har, hvilke skade de kan gjøre på et ungt menneskesinn, og hvordan det kan prege livet som voksen.

Dette er en stille insisterende og opprørende bok om et menneske som bruker all sin kraft på å tørre å leve.



Om forfatteren:

Anne-Britt Harsem (f. 1961) debuterte som sakprosaforfatter i 2012 med Mammas svik, om overgrepssaken i Alvdal. Året etter ga hun ut oppfølgeren Brev til min datter og til slutt I et hus i Alvdal. Bøkene utgjør den såkalte Alvdal-trilogien.

Harsem har i en årrekke vært frilanser for Statsforvalteren i Oslo og Viken som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge i straffesaker der mindreårige har status som vitne eller fornærmet.

Barneranerne som kom ut i 2016 ble nominert til Østfoldungdommens kritikerpris.

I 2019 ga Harsem ut Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, om overgrepssaken i Tysfjord. Da boken kom ut toppet den boklista for generell litteratur. Litteraturkritiker Leif Ekle anmeldte boken for NRK Bok og skrev blant annet at tekstens fine balansegang mellom det personlig, sterkt opplevde og det nøkternt fortalte bidrar til å gi boken en aura av uimotståelig troverdighet og autoritet.

I 2020 ga Harsem ut oppfølgeren Lena fra Tysfjord. En historie om rasisme, svik og forsoning hvor hun tar med leser både en og to generasjoner tilbake i tid og forteller om samenes liv inni Hellmofjorden, om fornorskingspolitikken, raseforskningen på nittentjuetallet og om de lulesamiske grenselosenes innsats under andre verdenskrig.

I 2021 ga Harsem ut Naboene. Boken fører stemmen til flere av naboene som deltok i redningsarbeidet 22. juli, om livet deres i tiden etter, og om prosessen rundt minnestedet.
Mars 2023 lanserte Harsem boka Din vilje skje - En oppvekst med karismatisk kristendom. Historien i denne boken baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder ble dratt inn i et pinsemiljø mot sin vilje.

Flere av Harsems bøker har i mange år toppet listene hos de norske strømmetjenestene. I 2022 var hun en av forfatterne med landets høyeste lyttertall.

– Harsem er flink med mennesker, noe som gjør at folk vil fortelle henne sin historie. Det handler om tillit og redelighet, samtidig som hun skriver i en stil som folk liker å lese og åpenbart lytte til. Mange har nok oppdaget henne på grunn av lydbøkene, har leder av Stoytel, Håkon Havik, uttalt i Budstikka.

Tre av bøkene til Harsem er oversatt og utgitt i Sverige på det svenske forlaget Lind & Co.

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 



Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 



Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Cappelen Damm