Skip to main content

Tre søstre

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Heather Morris
Leseeksemplar fra Aschehoug

Boka starter i Slovakia i 1929. Faren til søstrene Cibi, Magda og Livi Meller, skal gjennomgå en operasjon. Kanskje han har en forutanelse, han samler iallefall døtrene til en alvorsprat, og ber dem å love at de alltid holder sammen, og at ingenting skal skille dem. Alle tre samtykker til dette. Dagen etter dør faren på operasjonsbordet.

Det går noen år. Det er 1942, og den andre verdenskrig er i gang, og så hos familien Meller. Cibi bort nå hjemmefra, Magda har blitt 17 år, og Livi femten. Magda er litt småpjusk, men legen, som er en venn av familien, vil få henne inn på sykehuset, selv om hun ikke virker særlig syk. Legen har hørt rykter.... jenter og gutter, som er jøder, blir hentet fra Slovakia for å jobbe for tyskerne. Siden Cibi er bortreist, og Livi er for ung, vil han gjerne legge inn Magda på sykehuset for å beskytte henne.

En dag banker det på døra, der står det noen fra statspolitiet, og vil at Livi skal komme å jobbe for tyskerne. Du kan vel tenke deg hva som skjer videre.... hun blir sendt med tog til Auschwitz..

Dette er forfatterens tredje bok fra Auschwitz. Det er alle avsluttende historier, som kan leses frittstående. For noen år siden leste jeg hennes første bok, Tatovøren i Auschwitz.

Dette er en trist og følelsesrik bok, samtidig som den er veldig fin. Det høres kanskje rart ut, men jeg vet ikke noen annen måte å si det på.

Jentene glemmer ikke løftet de ga til faren, og det hjelper dem nok til å holde motet oppe, og overleve oppholdet.

Boka er basert på en sann historie, og bakerst i boka er det små historier fra flere familiemedlemmer, og bilder fra albumet deres.

Selv om jeg sitter med vondt i brystet når jeg er ferdig, så sier jeg: "Denne boka bør leses!"

Terningkast: 5

Forfatter: Heather Morris
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 475
Format: Innbundet
Originaltittel: Three Sisters
Oversatt av:  Cecilie Winger

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Som små jenter gir Cibi, Magda og Livia faren sin et løfte: De skal alltid holde sammen samme hva som skjer. Som tenåring blir Livia tatt av nazistene og sent til Auschwitz. Cibi ender med å følge Livia, fast bestemt på å beskytte henne, eller å dø med henne. Magda klarer å gjemme seg for de lokale nazistene - en stund. Men så blir hun også forent med søstrene i dødsleiren. Sammen kjemper de for å holde ut grusomheten og ondskapen. Kan kjærligheten til hverandre hjelpe dem å overleve?

Tre søstre er en gripende fortelling om tre unge jenter som blir frarøvet sin uskyld og sin ungdomstid, men som tviholder på håpet om en framtid. Boka er basert på virkelige hendelser og personer, og flere av karakterene i Tatovøren i Auschwitz og Cilkas reise opptrer også med i denne boken.


Om forfatteren:

Heather Morris er journalist, fra New Zealand, men bor i Australia. Hun debuterte med verdenssensasjonen Tatovøren i Auschwitz, som ble solgt til 46 land, og figurerte fremdeles på bestselgerlister over hele verden. Hun har senere skrevet flere bøker basert på sterke historier fra virkeligheten.

 

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Aschehoug