Skip to main content

Seks dager i april

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Stein Arne Nistad
Leseeksemplar fra forfatteren

Boka er basert på en sann historie da tyskerne kom til Narvik i 1940. Vi følger en famlien som bor på et småbruk. Vi får også høre litt om den tyske maskinisten Karl.

Dette er første boka i en serie på tre.

Forfatter: Stein Arne Nistad
Forlag: Senorc
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 287
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Seks dager i april er et historisk drama, men også fortellingen om menneskers kjærlighet, tro, overbevisning og valg. Skomakeren Andreas bor i Ofoten på småbruket Bakkan i Pundsvik sammen med kona Elisabeth, den trettenårige datteren Gunvor og hennes seks søsken.

Den 9. april 1940 seiler ti tyske krigsskip inn fjorden. Maskinisten Karl er ombord i jageren Erich Köllner. Han forlot kjæresten Liesel i Frankfurt, i en felles tro på at Hitler og at krigen skal skape et nytt og bedre Europa. Den tyske flåten massakrerer de norske panserskipene Eidsvoll og Norge inne på Narvik havn, før tyske styrker besetter byen.

I løpet av de neste seks dagene blir den fredfylte fjorden skueplass for de uten sidestykke mest omfattende og brutale krigshandlingene som noen gang er utkjempet i Norge. Karl, Andreas og Gunvor blir en del av en hendelser ingen av dem hadde kunnet forestille seg. Det handler om å overleve - men også om å gjøre valg og følge en overbevisning det er mulig å leve videre med.

Seks dager i april er et diktverk men også en fortelling om virkelige hendelser og personer. Den er tro mot historiske fakta og øyenvitneskildringer. Bakteppet for Seks dager i april er angrepet på Norge og slaget om Narvik, men fortellingen handler like mye om alle krigers galskap. Den er derfor uhyggelig relevant også i dag.

Romanen er den første i en serie med tema fra krigen i Nord-Norge.


Om forfatteren:

Stein Arne Nistad (f. 1957) er forfatter, kommunikatør og journalist. Nistad debuterte som i 2015 med Seks dager i april. Den tapte våren er hans andre roman men han har tidligere publisert egne dikt i antologien Pippi, gutta og frihetens øyeblikk (2001) og i konseptboken Bok 1 (1999) i samarbeid med Morten Krogvold og Gazette.

Nistad er en internasjonalt anerkjent fagbokforfatter og har utgitt Katt i treet, hvor skal jeg gå (2012) og The age of you (2013). Nistad er født på Heggen i Ringerike, men er nå bosatt i Oslo.Min mening:

Dette er en historisk roman om krigen, og ingen spenningsroman. Det er nok derfor ikke i utgangspunktet helt "min" sjanger, men jeg tenkte at det var gøy å gi den et forsøk når jeg fikk muligheten.

Historien handler om når tyskerne inntar Narvik. Det er ingenting å si på språket eller handlingen i boka. Historien handler mest om hvordan familien innretter sin nye hverdag. For meg som liker spenning og action, blir et litt lite som skjer, og høydepunktet for meg i historien blir da familien hjelper en tysk soldat.

Dersom du liker historiske krigsromaner, så passer nok denne boka fint for deg!

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

 

Små forlag