Skip to main content

Tabita

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Iben Mondrup
Leseeksemplar fra Pax

Tabita og Vitus blir tatt med fra Grønland til Danmark av sin nye adoptivfamilie. Adoptivmoren vil at de skal glemme fortiden og det gamle språket sitt - nå skal de kun snakke dansk. Tabita får det ikke lett, og når adoptivmoren ikke lenger vil beholde Vitus, topper det seg for Tabita.


Forfatter: Iben Mondrup
Forlag: Pax
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 393
Format: Innbundet
Originaltittel: Tabita
Oversatt av: Trude Marstein

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Tabita er en roman om lengsel, om å høre til og å være fremmed. Romanen handler om mødre og døtre og hvordan fortiden alltid forfølger en uansett hvor hardt man prøver å unnslippe.

Forfatter Iben Mondrup, som selv er oppvokst på Grønland, forteller historien om de to grønlandske barna, Tabita og Vitus, som blir tvangsadoptert bort til en dansk familie på midten av 1960-tallet. Trange kår tvinger barnas biologiske mor til å gi avkall på sine to minste barn, men hun prøver desperat å få dem tilbake. Romanen trekker historiske paralleller til «det grønlandske eksperiment» i 1951, hvor 22 grønlandske barn ble sendt til Danmark på et «dannelsesopphold» i ett år i regi av den danske staten.

I Danmark skulle de lære dansk språk og kultur, og tanken bak var at barna skulle bli danske og få et bedre liv. Men etter ett til to år i danske fosterfamilier, mistet flere av barna kontakten med familien sin og ble enten adoptert bort eller sendt tilbake til et barnehjem i Nuuk på Grønland.

Tabita og Vitus blir i likhet med barna i «det grønlandske eksperiment» frarøvet familie, hjemland, språk og kultur. I barnas nye danske hjem skal fortiden forties. Tabita og Vitus nektes å snakke morsmålet sitt og deres nye, danske mor Eva blir rasende hver gang Tabita gir uttrykk for at hun savner den biologiske moren sin. De ulike kulturene kolliderer og mannen, Berthel, er stilltiende vitne til Evas innbitte fornektelse av barnas opphav.

Vitus er litt for liten til å skjønne hva som foregår da han blir sendt til Danmark, men Tabita husker alt og raseriet over alt hun er blitt frarøvet, vokser seg større og større for hvert år som går.


Om forfatteren:

Iben Mondrup (f. 1969) ble født i København. Da hun var tre år gammel flyttet familien til Grønland. Her bodde Mondrup til hun fylte 18 år og flyttet tilbake til København for å studere ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 2003 ble hun uteksaminert som billedkunstner med en mastergrad i kunstteori og formidling. Mondrup debuterte som romanforfatter i 2009 med romanen Ved slusen og har siden utgitt fem kritikerroste romaner.

I 2015 vant hun DR Romanprisen for boken Godhavn og i 2017 Blixenprisen for romanen Karensminde. Tabita er forfatterens første bok på norsk.Min mening:

Første gang jeg hørte om denne forfatteren var da jeg i høst hadde en bokkveld her hjemme hvor bokinspirator Liv Gade kom for å anbefale bøker som hun synes utmerker seg. Denne boka var kjempegod og veldig viktig, sa hun. Den må du lese, så da gjorde jeg det da :) Historien er fin den, men jeg synes den går litt tregt. Det blir imidlertid bedre utover i boka. Dette er nok ikke min type bok, men en ok leseopplevelse.Andre omtaler om denne boka:

  • Bokstabelig talt: En veldig god roman som man blir engasjert og opprørt av å lese. 
  • Lillasjel: Liker du spesielle leseopplevelser, kan dette være en topp bok for deg
  • Tine sin blogg: Woao, for en roman! Jeg trengte pustepause etter at jeg hadde slukt siste halvdel i en eneste leseøkt

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

 

Pax